Wycieraczki i spryskiwacze

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Thorsten » 3 lip 2014, o 14:34

Opik napisał(a):Pchnieciem manetki od siebie ;) i chodzi cyklicznie wtedy sobie.


dokładnie tak, będzie pracować co kilka sekund, wyłączenie tego to ponowne podciągnięcie do siebie.
MK3
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
Avatar użytkownika
Thorsten
Moderator Globalny
 
Posty: 1048
Dołączył(a): 2 cze 2013, o 16:17
Lokalizacja: BKL
Rocznik: 1996
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

 

Postprzez Opik » 3 lip 2014, o 15:28

Jasper napisał(a):
Opik napisał(a):Pchnieciem manetki od siebie ;) i chodzi cyklicznie wtedy sobie.


dokładnie tak, będzie pracować co kilka sekund, wyłączenie tego to ponowne podciągnięcie do siebie.


Wyłączenie tego to ponowne ODEPCHNIĘCIE dźwigni OD SIEBIE
Avatar użytkownika
Opik
Members
 
Posty: 7058
Dołączył(a): 28 lis 2011, o 22:22
Lokalizacja: Lublin
Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez ssiiwwyyy » 4 lip 2014, o 09:58

macie jakiś patent na mechanizm wycieraczki przednije bo ja mam tam luz bo straciłem gdzieś te kapturki ??
Avatar użytkownika
ssiiwwyyy
Badacz tematu
 
Posty: 352
Dołączył(a): 21 lis 2011, o 18:21
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez snowfox » 24 lip 2014, o 09:14

prosze o podpowiedz, bo w ten weekend zamierzam zajrzeć co sie dzieje z manetką do wycieraczek. Podjade dziś na szrot i kupie używane.
Chodzi mi o ty czy jeśli nie mam wycieraczek z przełącznikiem tempa czasowego a jak dam na czasowe wycieranie bieg, to czasem chodzi z przerwa co kilka sekund, wyłączam na pozycję 0 i ponownie na czasówkę i chodzi na 1 tempo, wyłączam na 0 i włączam ponownie i chodzi albo na czasowe albo na 2 bieg jak chce tak sie włącza.
I teraz pytanko czy na szrocie jak znajde z przełącznikiem wycieraczki to kupić takie i instalacja będzie poprawnie działać, czy kupić takie same jak miałem wcześniej?
Czy demontuje sie monetke wycieraczek, czy kompletną z kierunkami razem jako całość.
No i ostatnie: jak ściągnę kierownice, zdejme osłonę górną i dolną i mam już manetki to jak je ściągnąć?
snowfox
Czytacz
 
Posty: 81
Dołączył(a): 12 wrz 2013, o 09:28
Lokalizacja: Sosnowiec

Postprzez klaudek669 » 24 lip 2014, o 09:59

jarolinho napisał(a):Pióro wymieniałem już 2-3 razy, ale problem ten sam. Gdzie szukać przyczyny?

Zdejmij pióro, dognij ręką ramie tak jak powinno być, załóż pióro, jak już będzie ładnie przylegało na całej długości to zrobione, jak nie to jeszcze raz to samo i tak do skutku :mrgreen:
ssiiwwyyy napisał(a):atent na mechanizm wycieraczki

Ja miałem jeszcze gorzej bo mechanizm rozlatywał sie na kawałki - zignorowałem luzy a później sie tylko zwiększały i jak potrzebowałem wycieraczek to sie rozwalał mechanizm w deszczu :lol:

Zdemontuj cały mechanizm, ułóż go na równej powierzchni i rozklep młotkiem te sworznie na płask, u mnie pomogło, materiał jest bardzo miękki, luzu nie ma i sie nie rozlatuje :-P

snowfox napisał(a):nie mam wycieraczek z przełącznikiem tempa czasowego

Wszystkie manetki są takie same bez różnicy żadnej, prawdopodobnie masz czasowe a stwierdzasz to otwierając skrzynke bezpieczników i patrząc czy jest taki czarny przekaźnik z napisem 99.
Możesz zdemontować całą, możesz zdemontować pół w zależności od chęci, po zdjęciu kierownicy wszystko widać. :mrgreen:
Avatar użytkownika
klaudek669
Badacz tematu
 
Posty: 320
Dołączył(a): 14 lis 2013, o 00:12
Lokalizacja: Kłodawa

Postprzez snowfox » 24 lip 2014, o 10:10

czyli jeśli sprawdzę przekażniki i okaże sie ze mama 99 to moge dokupić wycieraczki z MFA?
bo jest tam podłączenie na jakąś wtyczke, a nie wiem czy ja ją posiadam
snowfox
Czytacz
 
Posty: 81
Dołączył(a): 12 wrz 2013, o 09:28
Lokalizacja: Sosnowiec

Postprzez klaudek669 » 24 lip 2014, o 13:32

Nie... MFA to jest komputer pokładowy i na manetce wycieraczek jest przełącznik jego funkcji o ile samochód jest w niego wyposażony.

Musisz kupić coś takiego, najzwyklejsza manetka od przełączania wycieraczek:
Obrazek
Avatar użytkownika
klaudek669
Badacz tematu
 
Posty: 320
Dołączył(a): 14 lis 2013, o 00:12
Lokalizacja: Kłodawa

Postprzez eskultimo » 4 lis 2014, o 14:26

Witam, mam problem z moimi wycieraczkami.
Gdy włączę je na pozycję ciągłej pracy i po 2 minutach pracy wyłączę je to manetka jest na pozycji 0 a wycieraczki dalej pracują.
Co to może być?
Manetkę już wymieniłem. :-o
eskultimo
Berbeć
 
Posty: 16
Dołączył(a): 8 lut 2013, o 12:20
Lokalizacja: WWL

Postprzez Matiuas » 4 lis 2014, o 15:24

eskultimo napisał(a):Witam, mam problem z moimi wycieraczkami.
Gdy włączę je na pozycję ciągłej pracy i po 2 minutach pracy wyłączę je to manetka jest na pozycji 0 a wycieraczki dalej pracują.
Co to może być?
Manetkę już wymieniłem. :-o


Przekaźnik sprawdzałeś ?
Matiuas
Badacz tematu
 
Posty: 204
Dołączył(a): 17 sty 2009, o 00:29
Lokalizacja: Jarosław

Postprzez Misiek1994 » 28 gru 2014, o 17:12

A ja panowie mam problem z tylną wycieraczką. Posiadam dwa silniczki i obydwa mi nie działają. Sprawdzałem prosto do aku kabekami i jedna robi zwarcie, a druga wgl nie rusza ;/ jest możliwość uratowania? próbowałem już wyczyścić nasmarować :/
Avatar użytkownika
Misiek1994
Badacz tematu
 
Posty: 353
Dołączył(a): 28 lis 2012, o 21:54
Lokalizacja: Przemyśl/Torki
Rocznik: 1992
Silnik: 1.4 ABD
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Pawlix » 28 gru 2014, o 18:16

Misiek1994, mialem to samo w moim nic nie ruszała sie ani nie pryskała Więc rozkreciłem wirnik i wyczysciłem szczotki i delikatnie poruszałem tą głowiczką co sie kręci do sprawdzenia uzyłem prostownika 12v :)
Avatar użytkownika
Pawlix
Badacz tematu
 
Posty: 170
Dołączył(a): 25 paź 2014, o 13:35
Lokalizacja: Lubuskie

Postprzez czachomaster » 29 sty 2015, o 20:32

Witam

Mam nietypowy problem w Gofie III 1.9 TDI z 1995 roku

Naciskając spryskiwanie płynem przedniej szyby, jednocześnie działa spryskiwacz tylni i chlapie na bok, gdyż tylna wycieraczka nie włącza się wtedy.

Naciskając spryskiwanie tylnej szyby, działa normalnie, tzn. spryskuje się wtedy tylko tylna szyba i włącza się wycieraczka.

Co może być przyczyną?

Z góry dzięki za pomoc
czachomaster
Berbeć
 
Posty: 20
Dołączył(a): 27 lis 2013, o 01:49
Lokalizacja: Łańcut

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -



Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości