Moderator: Moderator
problem z wycieraczkami
witam! w swoim golfie 1.4 93 r. mam problem z wycieraczkami otóż działają tylko na najwyższych obrotach w dodatku w nie wracają, elektryk mówił że to problem z przekaźnikami więc wymieniłem 18 i 99 ale dalej bez zmian. proszę o pomoc
- longer22
- Berbeć
99 to pompa paliwa 

Golf 3 Gti Edition 2,0 16v ABF
moj-golf/2-0-16v-abf-gti-edition-by-siwy-t46449.html
Scirocco Scala 2,0 16v ABF
inne-samochody-z-rodziny-vag/scirroco-ii-scala-2-0-16v-abf-by-siwy-t58893.html
Old Volkswagen's NEVER die, They just get lower.
moj-golf/2-0-16v-abf-gti-edition-by-siwy-t46449.html
Scirocco Scala 2,0 16v ABF
inne-samochody-z-rodziny-vag/scirroco-ii-scala-2-0-16v-abf-by-siwy-t58893.html
Old Volkswagen's NEVER die, They just get lower.
-

siwy_83 - Fanatyk
siwy_83 napisał(a):99 to pompa paliwa
He! He! He! Dobre...
Pompa paliwa, to tak dla potomnosci, to nr 167.
Jeśli podmiana tego 99 (lub może być też 19) nic nie dała, możliwe, że padł obwód (uzwojenie) pierwszego biegu w silniczku wycieraczek. Manetka raczej nie.
A przekaźnik jest w dobrym gnieździe: dolny rząd, drugi od lewej?
I jeszcze o przekaźniku 18: jego brak lub uszkodzenie powoduje CAŁKOWITY brak wycieraczek (przodu i tyłu), wentylatora kabiny oraz grzania szyby - pozdrowienia dla elektryka

-

Zico63 - Members
longer22, opis awarii dokładnie pasuje do uszkodzenia lub braku przekaźnika wycieraczek 99 (czasem 19). Skoro go zmieniłeś i nic nie pomogło, to trzeba szukać w pierwszym rzedzie przerwy na kablu nazwijmy go sterującym który idzie z przekaźnika do silniczka wycieraczek, dobierz się najpierw do wtyczki silniczka może tam coś skorodowało. Koloru tego kabla ci nie podam nie mam schematu pod ręką ale na kazdym forum znajdziesz.
- pablomed
- Members
Manetka od wycieraczek
Witam!!!
Mam problem z wlaczeniem wycieraczek na trybie czasowym tzn. jak zalacze czasowki to wlaczaja sie ze zwloka i przechodza na sredni bieg zeby je wylaczyc musze przelaczyc manetke w pozycje pierwszego piegu a nastepnie na zero dodatkowo po przejsciu manetki na zero staja w dowolnym miejscu na szybie i trzeba ,,celować".
sprawdzalem styki manetki sa wporzadku nie wiem czy na samym silniku jest jakas krancowka ktora odpowiada za zatrzymanie wycieraczek w dolnej pozycji szyby. Nie widzialem tam nic takiego po sciagnieciu podszybia
Prosze o odpowiedz
Mam problem z wlaczeniem wycieraczek na trybie czasowym tzn. jak zalacze czasowki to wlaczaja sie ze zwloka i przechodza na sredni bieg zeby je wylaczyc musze przelaczyc manetke w pozycje pierwszego piegu a nastepnie na zero dodatkowo po przejsciu manetki na zero staja w dowolnym miejscu na szybie i trzeba ,,celować".
sprawdzalem styki manetki sa wporzadku nie wiem czy na samym silniku jest jakas krancowka ktora odpowiada za zatrzymanie wycieraczek w dolnej pozycji szyby. Nie widzialem tam nic takiego po sciagnieciu podszybia
Prosze o odpowiedz
-

pawel002626 - Czytacz
przekaźnik
Mój Concept
moj-golf/vw-mk3-cabrio-concept-by-jasko-t43936.html
<b>"Nie ważne fele, kolor, marka, produkcja zalewaj, pal, ruszaj"</b>
moj-golf/vw-mk3-cabrio-concept-by-jasko-t43936.html<b>"Nie ważne fele, kolor, marka, produkcja zalewaj, pal, ruszaj"</b>
-

jasiu0997 - Members