Moderator: Moderator
Zdejmij dolną osłonę skrzynki bezpieczników, odczep skrzynkę z zaczepów po bokach i sprawdź, czy nie została zalana wodą. U mnie kiedyś woda dostała się na skrzynkę, wleciała do przekaźnika wycieraczek co później powodowało samozałączanie się wycieraczek.
-

prezesik - Members
problem z wycieraczkami
Witam. Mam golf 3 1.9 TD 1992 r. Nie działały mi wycieraczki w trybie czasowym. Wymieniłem manetki, przekaźnik i silniczek od wycieraczek. Dalej to samo. Wycieraczki działają tylko w trybie szybkim i zatrzymują sie tam gdzie się je wyłączy. Proszę o pomoc
- kazik1410
- Berbeć
Jak wycieraczka zostaje w miejscu włączenia to popsuty jest układ w silniku wycieraczki. Tam jest taki układ który podtrzymuje zasilanie do uzyskania miejsca startowego. Dokładniej to ten układ powinien być przy przekładni silnika wycieraczek. Tam zajrzyj.
- michaal
- Badacz tematu
michaal napisał(a):Jak wycieraczka zostaje w miejscu włączenia to popsuty jest układ w silniku wycieraczki. Tam jest taki układ który podtrzymuje zasilanie do uzyskania miejsca startowego. Dokładniej to ten układ powinien być przy przekładni silnika wycieraczek. Tam zajrzyj.
Też tak miałem

-

pietrasiak2 - Members
michaal, po prostu wyjmij przekaźnik wycieraczek w swoim aucie i włącz wycieraczki na drugim biegu, przekonasz się jak to działa. Zresztą autor tematu silniczek wymienił, zapewne całość a nie sam silnik bo kto się bawi w odkręcanie silnika od przekładni i slizgów
- pablomed
- Members
wycieraczki
witam
mam problem z wycieraczkami - najpierw gdy włączyłem nie mogłem
ich wyłączyć dopiero po jakimś czasie stawały, dzisiaj wsiadam do
samochodu przekręcam kluczyk a wszystkie zaczęły chodzić.
dopiero jak wyłączyłem zapłon to stanęły o co kurde grane
mam problem z wycieraczkami - najpierw gdy włączyłem nie mogłem
ich wyłączyć dopiero po jakimś czasie stawały, dzisiaj wsiadam do
samochodu przekręcam kluczyk a wszystkie zaczęły chodzić.
dopiero jak wyłączyłem zapłon to stanęły o co kurde grane

- jurekm37
- Czytacz
Najprawdopodbniej manetka, tworzace się przy stykach manetki zwęglenia sa przewodnikiem i stąd takie zwarcia. Można te zwęglenia wyczyścić, zagłębienia po nich wypełnić klejem dwuskładnikowym i wyszlifować albo nabyć nowe lub używane sprawne.
Ostateczeni wyjaśnisz to wypinając wtyk wiązki manatek przy kierownicy i właczając zapłon - przestana pracować - to manetki winne, nie przestaną - to zwarcie jest gdzie indziej
Ostateczeni wyjaśnisz to wypinając wtyk wiązki manatek przy kierownicy i właczając zapłon - przestana pracować - to manetki winne, nie przestaną - to zwarcie jest gdzie indziej
- pablomed
- Members