Moderator: Moderator
piorun665, jeśli wolne obroty sa prawidłowe, niema spadków poniżej 400-450/min to zacznij od sprawdzenia napięcia ładowania czy jest stałe w całym zakresie obrotów, bo podejrzewam że nie jest co oznacza uszkodzenie regulatora napięcia - wymiana jest prosta w alternatorach Boscha, w Valeo - trochę tridniejsza i sam regilator do Valeo drogi i ciężki dio kupienia - więc jeśli masz Valeo i potwierdzi że ma walnięty regulator to lepiej kup używany alternator Boscha od poniżej 100 na allego, na szrotach 150-200
- pablomed
- Members
Swiatlła krótkie
Witam.
Mam swojego Gofra od miesiąca, od 2 Tygodni jest problem najpierw jedna żarówka nie świeciła-wymieniłem.
Dalej nic potem znikła druga .... jeżdżę na długich...która świeca jak zwykłe;/
Sprawdziłem bezpieczniki-ok
Sprawdziłem wtyczkę co lampy-brak prądu
Pytanie gdzie mógł zginać lub proszę o jakiś schemacik żeby naleźć i poprawić
Lub proszę o wasze podpowiedzi ....
Mam swojego Gofra od miesiąca, od 2 Tygodni jest problem najpierw jedna żarówka nie świeciła-wymieniłem.
Dalej nic potem znikła druga .... jeżdżę na długich...która świeca jak zwykłe;/
Sprawdziłem bezpieczniki-ok
Sprawdziłem wtyczkę co lampy-brak prądu
Pytanie gdzie mógł zginać lub proszę o jakiś schemacik żeby naleźć i poprawić
Lub proszę o wasze podpowiedzi ....
- dawidbp
- Berbeć
Sprawdź czy masz prąd w złączu nad chłodnicą. Bo tam idą przewody do lamp. dopiero od tego złącza idą do przełącznika. Co do pinów w złączu ci nie powiem ale dojdziesz do tego które to. Schematy masz w książkach typu sam naprawiam.
- michaal
- Badacz tematu
Zgoda, ale czy jest na nim napięcie? Bo być może padł przełącznik na kierownicy.dawidbp napisał(a):Sprawdziłem bezpieczniki-ok
Kolor kabli to żółty z czarnym paskiem (nie na odwrót!!!) i żółty.
Rozbierze Kolega osłonę kolumny kierowniczej i jest dostęp do wtyków manetek. Tam sprawdzamy te żółte przewody.
-

Zico63 - Members
Problem z prawym kierunkowskazem
Hej,
mam takie, wręcz idiotyczne pytanie , ale nie wiem , czy to może być "padająca żarówka" ? Czy coś takiego wogóle istnieje?... otóż mój prawy przedni kierunkowskaz raz dziala raz nie.... pojawiło się to dzisiaj, wraz z nasileniem się opadów, wilgoci. Wyjąłem obudowę i kabelki były nieco zamoczone. Kierunkowskaz , kiedy to jedno światło nie świeci miga bardzo szybko.
mam takie, wręcz idiotyczne pytanie , ale nie wiem , czy to może być "padająca żarówka" ? Czy coś takiego wogóle istnieje?... otóż mój prawy przedni kierunkowskaz raz dziala raz nie.... pojawiło się to dzisiaj, wraz z nasileniem się opadów, wilgoci. Wyjąłem obudowę i kabelki były nieco zamoczone. Kierunkowskaz , kiedy to jedno światło nie świeci miga bardzo szybko.
Obecny Golfik : moj-golf/moje-bon-jovi-d-t56983.html
Dawny Golfik: moj-golf/vw-golf-1-8-gt-t33018.html
-

AdamPLSieradz - Badacz tematu
wysusz, uszczelnij. często jak do kierunkowskazu dostaje się woda bardzo szybko wypalają się styki co kończy się wymianą tego plastiku w który wchodzi żarówka, zobacz jak u Ciebie to wygląda. dobrze jest lekko to przesmarować pastą miedzianą. zobacz tez jak wygląda wtyczka bo styki w niej tez mogą być przyrdzewiałe i może nie łączyć
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
-

trollu - VIP
- Rocznik: 0
- Silnik: byl ADY jest M52TUB28
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: kombi
trollu napisał(a):wysusz, uszczelnij. często jak do kierunkowskazu dostaje się woda bardzo szybko wypalają się styki co kończy się wymianą tego plastiku w który wchodzi żarówka, zobacz jak u Ciebie to wygląda. dobrze jest lekko to przesmarować pastą miedzianą. zobacz tez jak wygląda wtyczka bo styki w niej tez mogą być przyrdzewiałe i może nie łączyć
Tak jak trolu napisał dodam , że takie woda w obudowie lub duża wilgoć działa przy prądzie stałym jak grzałka , także dobrze doszczelnij kierunek.A przy braku jednej żarowki pozostałe dwie migają zawsze szybciej , a na desce powinien pojawić się jeden raz błysk i zero na tej strzałce co sygnalizuje brak oświetlenia

-

pietrasiak2 - Members
Dziekuję, przeczyściłem, wychuchałem i wszystko wróciło do normy, pozdrawiam
Obecny Golfik : moj-golf/moje-bon-jovi-d-t56983.html
-

AdamPLSieradz - Badacz tematu