Jeżeli do każdej lampy puści się 3 kable (mijania, długie i masę) to trzeba też pomyśleć jak podłączyć postojówki, bo to czwarty kabel (+) dochodzący do lampy.
Ja co prawda mam przez siebie odpowiednio "posztukowane", ale działa już 3 lata. Ze starej wiązki pociągnąłem jeden kabelek (+) zasilający postojówki, a kolejne trzy ww kabelki zapodałem z dodatkowej instalacji z przekaźników.
W starszych autach z lampami H4 jak np. w corsie A, czy vw polo 86c2f można całość zasilania z przekaźników podłączyć pod wtyk, który zakłada się na żarówkę H4, wtedy tylko wypina się starą instalkę a podpina nową bez ingerencji w ori instalację auta, postojówki mają osobne przewody.
U siebie po prostu uciąłem oryginalne wtyczki do lamp od oryginalnej instalacji lamp, a podpiąłem pod nią kable z przekaźników.
Trochę plątaniny jest, ale dobrze wiem, który kabel za co jest odpowiedzialny.
Ale wydaje mi się, ze pozmieniam tą instalację tak jak na ww rysunku, wepnę się w ori instalację przy wtyku nad chłodnicą.
Moderator: Moderator
a ja zapytam po co 2 bezpieczniki?
ja zarobiłem konektory na obcietych przewodach z wiązki i nie musiałem przedłużacz <oszczednosc pracy i materiałów> bezpieczniki? ok ale po co dwa? i tak jak siądze jeden to przełożysz drugi który też jak siądzie to nie zobaczysz nic chyba że na krótko zrobisz
ja zarobiłem konektory na obcietych przewodach z wiązki i nie musiałem przedłużacz <oszczednosc pracy i materiałów> bezpieczniki? ok ale po co dwa? i tak jak siądze jeden to przełożysz drugi który też jak siądzie to nie zobaczysz nic chyba że na krótko zrobisz
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
Mam jeszcze jedno pytanie. Jak jest z minusem przy lampie. Muszę ciągnąć od akumulatora nowy czy może zostać ten z wiązki???
-

gello1 - Gaduła
k-m-r1 napisał(a):a ja zapytam po co 2 bezpieczniki? (...) ok ale po co dwa? i tak jak siądze jeden to przełożysz drugi który też jak siądzie to nie zobaczysz nic chyba że na krótko zrobisz
No właśnie po to by w razie czego jedna lampa dalej świeciła; a bezpiecznik nie "przekładam" tylko wkładam zapasowe, bo jako dobry kierowca, zawsze mam takie w zapasie!
To samo dotyczy przekaźników. Przecieź de facto, da się zrobić mijania i drogowe na jednym w ogóle przekaźniku a nie czterech, jak radzę. Ale takie rozwiązanie to "psie oszczędności" a tworzące zagrożenie w nocy.
Pozdrawiam.
-

Zico63 - Members
-

gello1 - Gaduła
Zico63 napisał(a):k-m-r1 napisał(a):a ja zapytam po co 2 bezpieczniki? (...) ok ale po co dwa? i tak jak siądze jeden to przełożysz drugi który też jak siądzie to nie zobaczysz nic chyba że na krótko zrobisz
No właśnie po to by w razie czego jedna lampa dalej świeciła; a bezpiecznik nie "przekładam" tylko wkładam zapasowe, bo jako dobry kierowca, zawsze mam takie w zapasie!
To samo dotyczy przekaźników. Przecieź de facto, da się zrobić mijania i drogowe na jednym w ogóle przekaźniku a nie czterech, jak radzę. Ale takie rozwiązanie to "psie oszczędności" a tworzące zagrożenie w nocy.
Pozdrawiam.
każdy ma swoje zdanie i podejście do sprawy u mnie chodzi w najprostszej budowie
ja podchodzę do tego praktycznie
montował instalacje elektryczne w ciągnikach a tam wiadomo taki rolnik nie patrzy co i jak czy przewód wyrwany i z czymś zwiera a jak trzeba było to w najprostszy sposób mógł sobie poprawić światełka
tak co z tego żę da sie na 1 przekaźniku jak trzeba dokupić diodę albo inny przekaźnik gdzie raczej nie dostaniemy go w wersji z konektorami
przypomina mi sie brata maluch gdzie pod maską woził nawet gaźnik czy pasek do prądnicy bo zawsze mógł szczelic ...
ja nie worze zbędnych rzeczy to co potrzebne i minimum bo jak cos siądzie to i tak nie dam rady zrobić tego na miejscu a lepiej auto zaholować nawet nie worze bezpieczników jedynie zaróki resztę albo ktoś jest w stanie pożyczyc <pytam na CB> albo na stacji bezynowej jest do kupienia
podstawki pod przekaźniki osobiście uznaję za zbędne bo jak padnie przekaźnik a tak miałem raz to zpinam konektory razem i jade dalej tak jak by nie było przekaźników
[ Dodano: 2010-11-23, 23:26 ]
aha radze zostawic wiecej przewodów przy klemach to sie przydaje gdy wyciagamy akumulator lub cos robimy lepiej miec wiecej ja musiałem dorobic bo napięte było jak baranie jaja

Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
k-m-r1 napisał(a):przypomina mi sie brata maluch gdzie pod maską woził nawet gaźnik czy pasek do prądnicy bo zawsze mógł szczelic ...
Pozdrowienia dla Brata Kolegi! Ja miałem jeszcze m.in. przeguby i elektromagnes rozrusznika; chyba byśmy z Bratem dobrze się rozumieli...
Na moich trasach czasem nie ma stacji benzynowych pod ręką

-

Zico63 - Members
k-m-r1 napisał(a):każdy ma swoje zdanie i podejście do sprawy u mnie chodzi w najprostszej budowie
ja podchodzę do tego praktycznie
skoro masz wszystkie światła na jednym bezpieczniku to ja tu nie widzę nic z praktyczności a juz napewno zdrowego rozsądku. jestem za tym żeby zabrać Ci dowód rejestracyjny i mam nadzieję że się nie spotkamy w nocy na drodze.
-

mani51 - Members
po co kombinować z przekaźnikami lepiej założyć ksenon
a na serio dużo daje też wymiana kabli w lampie (mowa oczywiście o chińskich typu Depo itp. oraz tuningowych) tamte kabelki są po prostu do bani. Energia el. idzie w ciepło a nie w światło... Kable po trasie aż parzą.
a na serio dużo daje też wymiana kabli w lampie (mowa oczywiście o chińskich typu Depo itp. oraz tuningowych) tamte kabelki są po prostu do bani. Energia el. idzie w ciepło a nie w światło... Kable po trasie aż parzą.Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców moj-golf/mk3-cl-by-dj-darco-t21179.html
-

DJ_DARCO - Czytacz