Światła zewnętrzne

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez mani51 » 14 lis 2010, o 21:35

nie da się
Avatar użytkownika
mani51
Members
 
Posty: 1415
Dołączył(a): 30 cze 2008, o 09:43
Lokalizacja: TJE, Wodzisław

 

Postprzez Zico63 » 14 lis 2010, o 22:02

Nie, tak się nie da. Jedynie jeden przekaźnik na jeden rodzaj świateł, czyli jeden przekaźnik na drogowe a drugi na mijania; takie połączenia są też proponowane w linku z poprzedniej strony, wklejonym przez Kolegę Swatu. Ale jest to niebezpieczne bo w razie awarii w momencie mamy przed oczami ciemność. Zanim w panice przełączymy manetkę na inne swiatła - możemy już być w rowie. Za koszt kilku złotych mam większe bezpieczeństwo, wysiądzie najwyżej jeden rodzaj światła i to tylko w jednej lampie!
Avatar użytkownika
Zico63
Members
 
Posty: 1569
Dołączył(a): 13 gru 2007, o 02:32
Lokalizacja: B.-B.

Postprzez dawi19 » 14 lis 2010, o 23:54

panowie jak ja cche przekazniki tylko na swiatla mijania to wystarcza mi 2 przekaznika po jednym na lampe czyz tak?
dawi19
Badacz tematu
 
Posty: 374
Dołączył(a): 22 cze 2010, o 23:43
Lokalizacja: Rybnik

Postprzez Zico63 » 15 lis 2010, o 00:25

Tak jest, i to bez względu czy lampy są na H4 czy na H1+H1
Avatar użytkownika
Zico63
Members
 
Posty: 1569
Dołączył(a): 13 gru 2007, o 02:32
Lokalizacja: B.-B.

Postprzez dawi19 » 15 lis 2010, o 11:33

Panowie czy moglby mi ktos podeslac zdjecie pogladowe lamp bez przekaznikow i z przekaznikami? a po drugie jakie do tego musza byc zarowki?
dawi19
Badacz tematu
 
Posty: 374
Dołączył(a): 22 cze 2010, o 23:43
Lokalizacja: Rybnik

Postprzez swatu » 15 lis 2010, o 12:34

dawi19 napisał(a):Panowie czy moglby mi ktos podeslac zdjecie pogladowe lamp bez przekaznikow i z przekaznikami?

Obrazek
górne bez
dolne z przekaznikiem
Avatar użytkownika
swatu
VIP
 
Posty: 4695
Dołączył(a): 9 wrz 2008, o 16:18
Lokalizacja: TKN Końskie
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez dawi19 » 15 lis 2010, o 12:46

Swatu a powiedz mi jak ja mam auto 95 rocznik i czy bd mial taki sam efekt czy slabszy. bo wyczytalem ze w starszych modelach przydaja sie pzekazniki tylko. a co do 95... warto zalozyc czy nie
dawi19
Badacz tematu
 
Posty: 374
Dołączył(a): 22 cze 2010, o 23:43
Lokalizacja: Rybnik

Postprzez swatu » 15 lis 2010, o 13:00

to nie ma znaczenia jaki rocznik ,jesli masz ori lampy H1 H1 czy tez H4 mozna smiało zakładac ,ale instalacje trzeba zrobic według powyzszychn porad.Inaczej moze zrobic sie zwarcie i dalej to juz zapewne sam wiesz co bedzie :)
Avatar użytkownika
swatu
VIP
 
Posty: 4695
Dołączył(a): 9 wrz 2008, o 16:18
Lokalizacja: TKN Końskie
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez k-m-r1 » 15 lis 2010, o 18:44

a ja powiem u mnie nie ma rużnicy czy przekazniki są czy nie ma dopiero na długich widac lepiej bo swiecą u mnie 4 żarówki
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
Avatar użytkownika
k-m-r1
Weteran
 
Posty: 2080
Dołączył(a): 24 sie 2008, o 18:48
Lokalizacja: OOL DW Praszka Wrocław

Postprzez killah » 15 lis 2010, o 20:35

Mam jeszcze pytanie

Czy to nie uszkodzi lamp tj odbłyśników? Bo wiadomo że jak 100 W się wsadzi to po lampach. A jak to się ma z przekaźnikami? Są tego same +?

Ogólnie przymierzam się do zrobienia tego u siebie też
killah
 

Postprzez prezesik » 15 lis 2010, o 21:18

Killah nie pękaj! widziałeś u mnie klosze? - odbłyśniki są spękane tylko od tego, że poprzedni oszołom wsadził tam żarówki 100W, po za tym przez 2 lata nic się nie zmieniło, a przekaźniki służą mi już chyba 3 rok.
Avatar użytkownika
prezesik
Members
 
Posty: 4869
Dołączył(a): 25 lut 2008, o 20:06
Lokalizacja: Łęczyca

Postprzez Zico63 » 15 lis 2010, o 22:06

Kurcze! Jakie 100Wat? O tym nie było i nie może być mowy!. Nominalne 55W i ani wata więcej. Jak są przekaźniki - musi wystarczyć, resztę nadrabiamy jakością żarówek, jeśli mamy akurat luźną gotówkę.
Avatar użytkownika
Zico63
Members
 
Posty: 1569
Dołączył(a): 13 gru 2007, o 02:32
Lokalizacja: B.-B.

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -



Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości