Moderator: Moderator
pablomed napisał(a):Sądzę tak samo. 12.7 - bez szoku.
Mój aku ma 12.3v i spokojnie obraca DIESLEM przy mrozie minus 20 stopni
[ Dodano: 2012-12-07, 19:27 ]
killah, napisz czy grzebałeś coś w elektryce.
Mój golfik
-

slawek5t - Members
hej
dzisiaj sprawdziłem po półgodzinnej jeździe napięcie alternatora i na włączonych światłach + radio było 14.1 V. Na wszystkim możliwym było 13.79 V.
Czy ten spadek to przez to, że rozgrzany silnik czy jednak altek niedomaga?:d temat nie daje mi spokoju i teraz mimo że altek działa to mam wrażenie że światła mi słabo świecą a mam przecież nowe osramy night breakery
dzisiaj sprawdziłem po półgodzinnej jeździe napięcie alternatora i na włączonych światłach + radio było 14.1 V. Na wszystkim możliwym było 13.79 V.
Czy ten spadek to przez to, że rozgrzany silnik czy jednak altek niedomaga?:d temat nie daje mi spokoju i teraz mimo że altek działa to mam wrażenie że światła mi słabo świecą a mam przecież nowe osramy night breakery

- killah
killah napisał(a):na włączonych światłach + radio było 14.1 V.
Czyli jest okej. Normalnym jest ze przy obciazeniu nie bedzie tych 14,4....
killah napisał(a):światła mi słabo świecą a mam przecież nowe osramy night breakery
One nie bedą świecić dopuki nie dasz im pożądnego napięcia.
Daj przekaźniki to nawet śmiecie z CPNu za 8 zł zaświecą że hej.
Lepsze żarówki to dopieszczenie tematu.
Miernik w ręke po raz kolejny i mierz napiecie zaraz przy żarówkach.
A z tym aku to jak wygląda obecnie sprawa ?
Mój golfik
-

slawek5t - Members
slawek5t napisał(a):killah napisał(a):na włączonych światłach + radio było 14.1 V.
Czyli jest okej. Normalnym jest ze przy obciazeniu nie bedzie tych 14,4....killah napisał(a):światła mi słabo świecą a mam przecież nowe osramy night breakery
One nie bedą świecić dopuki nie dasz im pożądnego napięcia.
Daj przekaźniki to nawet śmiecie z CPNu za 8 zł zaświecą że hej.
Lepsze żarówki to dopieszczenie tematu.
Miernik w ręke po raz kolejny i mierz napiecie zaraz przy żarówkach.
A z tym aku to jak wygląda obecnie sprawa ?
co do żarówek to może moja subiektywna opinia. Wczoraj miałem wrażenie że jest ok jak przeczyściłem światła ze syfu
Co do aku to lekko mówiąc jestem na to głupi. Wczoraj po pracy ledwo kręcił rozrusznik że bałem się że już nie odpali. Ale udało się. Przyjechałem do domu i podłaczyłem go pod prostownik i ku mojemu zdziwieniu zaczął ładować go od 1 a nie od początku. Nie wiem ocb już. Jakby aku był pusty to by go ładowało ze wskazówką wychyloną na maxa w prawo.
Sprawdzę kable przy rozruszniku i przy klemach. Nie wiem czy rozrusznik może powodować takie rzeczy skoro odpalanie przypomina kręcenie silnika przy rozładowanym aku. Kontrolki przygasają i wgl.. aczkolwiek nie wyzerowało licznika więc nie odcieło całkowicie prądu.
A jakby mi rozrusznik padał to jakie by były objawy?
- killah
nie chciałby odpalić, zgrzytałby, miałbyś takie dziwne "wziuuu" i martwa cisza bez próby kręcenia, dopiero po którymś przekręceniu kluczyka by łapał, wyzerowanie zegarów
Napięcia masz wzorowe, więc o to bym się nie martwił. Nie napisałeś nigdzie - jaki to akumulator? Obsługowy, bezobslugowy? Jak obsługowy to sprawdź poziom elektrolitu, może odparował i jest go za mało
Napięcia masz wzorowe, więc o to bym się nie martwił. Nie napisałeś nigdzie - jaki to akumulator? Obsługowy, bezobslugowy? Jak obsługowy to sprawdź poziom elektrolitu, może odparował i jest go za mało
-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Opik napisał(a):nie chciałby odpalić, zgrzytałby, miałbyś takie dziwne "wziuuu" i martwa cisza bez próby kręcenia, dopiero po którymś przekręceniu kluczyka by łapał, wyzerowanie zegarów
bezobsługowy centry. nie chcę odklejać naklejek by sprawdzać ile jest elektrolitu bo planuję jechać sprawdzić go u producenta po nowym roku
- killah
jak Centra to nawet jak jest naklejka to możesz się nie dostać do cel w niektórych modelach. Pojedź do sklepu gdzie brałeś, masz 3 lata gwarancji, od tego w końcu jest.
Moja z moją Vartą jak zdychała miałem takie jazdy, że akumulator naładowany, 13V, cacy pacy, postał 4 godziny W DOMU i spadło do 11,8
Moja z moją Vartą jak zdychała miałem takie jazdy, że akumulator naładowany, 13V, cacy pacy, postał 4 godziny W DOMU i spadło do 11,8
-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
killah, jak naładujesz to i tak słabo kreci ?
Daj komuś swój aku lub weź od kogoś do siebie. Wtedy bedziesz wiedział co jest nie tak.
Watpie żeby to była wina Aku. I to jeszcze w benzynie. No ale sprawdź dla pewności.
Sprawdź jeszcze pobór prądu na postoju.
Sprawdź też jakie jest napięcie zaraz po zgaszeniu, potem po 5 godz. i potem po nastepnych 5 godz i potem znowu po 5 godz.
Daj komuś swój aku lub weź od kogoś do siebie. Wtedy bedziesz wiedział co jest nie tak.
Watpie żeby to była wina Aku. I to jeszcze w benzynie. No ale sprawdź dla pewności.
Sprawdź jeszcze pobór prądu na postoju.
Sprawdź też jakie jest napięcie zaraz po zgaszeniu, potem po 5 godz. i potem po nastepnych 5 godz i potem znowu po 5 godz.
Mój golfik
-

slawek5t - Members
Zmiana alternatora 70A napinanego sprężyną na mocniejszy
Witam. Poszukuję mocniejszego alternatora do mojego Golf-a III ( bez klimy ).
Obecnie jest Valeo 70A napinany sprężyną i powiedzmy, że jeszcze przed zimą wystarczał ( słabszy był jeden wzmacniacz ). Jednakże jako, że w aucie jest trochę rozbudowane audio, a i na wiosnę dalsza kontynuacja, to ta biedna siedemdziesiątka padnie. Obecnie w aucie są dwa wzmacniacza, a na wiosnę w planach bi-amp zestawu przedniego ( trzeci wzmacniacz, ale niedużej mocy 2x30-40W ). Obecnie audio może oddać moc rzędu 800W ( zakładając 80% sprawności wzmacniaczy, to maksymalny pobór prądu to 1000W ), no i do tego światła, dmuchawa itp.
Tak więc poszukuję alternatora 120A najlepiej, albo chociaż minimum 90A, który był by napinany sprężyną ( pod pasował mi w miejsce obecnego ).
I tu dochodzimy do sedna mojego pytania: od jakich modeli szukać alternatora, żeby pasowały.
Obecnie jest Valeo 70A napinany sprężyną i powiedzmy, że jeszcze przed zimą wystarczał ( słabszy był jeden wzmacniacz ). Jednakże jako, że w aucie jest trochę rozbudowane audio, a i na wiosnę dalsza kontynuacja, to ta biedna siedemdziesiątka padnie. Obecnie w aucie są dwa wzmacniacza, a na wiosnę w planach bi-amp zestawu przedniego ( trzeci wzmacniacz, ale niedużej mocy 2x30-40W ). Obecnie audio może oddać moc rzędu 800W ( zakładając 80% sprawności wzmacniaczy, to maksymalny pobór prądu to 1000W ), no i do tego światła, dmuchawa itp.
Tak więc poszukuję alternatora 120A najlepiej, albo chociaż minimum 90A, który był by napinany sprężyną ( pod pasował mi w miejsce obecnego ).
I tu dochodzimy do sedna mojego pytania: od jakich modeli szukać alternatora, żeby pasowały.
- gawior
- Gaduła