immobiliser

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez ok133 » 24 sty 2013, o 14:20

wiem ze takie coś można zrobic , lecz problem tkwi ze brak czasu na zabawy , a jak byłem na warsztacie to powiedzieli za 400 zł , za naprawe takoewgo sprzetu ..
Okeeeej^
ok133
Berbeć
 
Posty: 6
Dołączył(a): 25 paź 2012, o 22:23
Lokalizacja: Krobia

 

Postprzez Czesio207 » 24 sty 2013, o 14:31

Bo w warsztatach najwięcej kroją za elektrykę ;) dlatego lepiej poczytać i pobawić się samemu, jeśli to nie jest aż tak skomplikowana usterka :P
Wszystko o moim golfie ---> http://www.golf3.pl/topics2/golf-iii-by ... t52660.htm
Mój samochód ma 160 lat i zaraz mu się urwie zawieszenie ale driftuje nim jak :cenzura:
Avatar użytkownika
Czesio207
Gaduła
 
Posty: 696
Dołączył(a): 1 gru 2012, o 04:00
Lokalizacja: Racibórz/Nędza

Postprzez ok133 » 24 sty 2013, o 14:41

więc jakiejs pomysły ?
Okeeeej^
ok133
Berbeć
 
Posty: 6
Dołączył(a): 25 paź 2012, o 22:23
Lokalizacja: Krobia

Postprzez Czesio207 » 24 sty 2013, o 15:27

Wszystko o moim golfie ---> http://www.golf3.pl/topics2/golf-iii-by ... t52660.htm
Mój samochód ma 160 lat i zaraz mu się urwie zawieszenie ale driftuje nim jak :cenzura:
Avatar użytkownika
Czesio207
Gaduła
 
Posty: 696
Dołączył(a): 1 gru 2012, o 04:00
Lokalizacja: Racibórz/Nędza

problem z immo pomocy.

Postprzez 2,0GTI » 27 sty 2013, o 19:35

mam taki problem raz mi z czytuje imo i wszystko jest ok a raz miga kontrolka i niemoge odpalic auta jest to golf 4 1.9 agr. posiadam kompa polski vag 4.9 odczytal mi blad w licznikach i silniku kluczyk za slaby sygnal. modul sterujacu zablokowany. dodam ze kupilem auto z jednym kluczem bez kodu imo i teraz pytanie jak go zczytac bo ponoc mozna z ecu lub licznika tylko nie wiem jak i jak zakodowac go poniwie polskim vagiem przy stacyjce jest wszystko ok . z gory dziekuje wam za pomoc
2,0GTI
2,0GTI
Czytacz
 
Posty: 85
Dołączył(a): 15 cze 2008, o 20:12
Lokalizacja: lodz

Postprzez palio » 27 sty 2013, o 19:47

Zwykłym vagiem nie odczytasz kodu immo. Musisz posiadać odpowiedni kabelek i program. Musisz podjechać do osoby, która się tym zajmuje. Ewentualnie podjechać do ASO.
Avatar użytkownika
palio
Administrator
 
Posty: 3883
Dołączył(a): 24 mar 2010, o 20:45
Lokalizacja: Fajsławice
Rocznik: 95
Silnik: 1Z++
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez 2,0GTI » 27 sty 2013, o 19:54

a nie jest on zapisany w ecu badz licznikach?
2,0GTI
2,0GTI
Czytacz
 
Posty: 85
Dołączył(a): 15 cze 2008, o 20:12
Lokalizacja: lodz

Postprzez palio » 27 sty 2013, o 20:03

Jest zapisany w liczniku. Można odczytać programatorem odpowiednią komórkę pamięci z pinem.
Avatar użytkownika
palio
Administrator
 
Posty: 3883
Dołączył(a): 24 mar 2010, o 20:45
Lokalizacja: Fajsławice
Rocznik: 95
Silnik: 1Z++
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez 2,0GTI » 27 sty 2013, o 20:19

ok a jak juz bede mial pin to jak polskm vagiem zapisac go ponownie bo u mnie chyba klucz sie rozkodowal i stad moje pytanie
2,0GTI
2,0GTI
Czytacz
 
Posty: 85
Dołączył(a): 15 cze 2008, o 20:12
Lokalizacja: lodz

Postprzez palio » 27 sty 2013, o 20:31

Polskim vagiem to nie wiem ale vag-com'em dasz radę.

Poniżej podaję procedurę adaptacji kluczyka do VW:



Każdy nowy kluczyk służący do zapalania samochodu posiadającego immobilizer musi przejść procedurę adaptacji, czyli zarejestrowania w sterowniku immobilizera. Również w przypadku wymiany sterownika immobilizera niezbędnym jest przeprowadzenie tej procedury dla wszystkich kluczyków.

Procedura adaptacji kluczyków:
wkładamy prawidłowy kluczyk do stacyjki (taki, którym można uruchomić silnik) i włączamy zapłon,
w programie wybieramy opcję [Immobilizer],
jeśli nie nastąpiło połączenie, oznacza to że immobilizer obsługiwany jest przez sterownik liczników, więc należy wybrać opcję [Liczniki (inspekcje)],
następnie z opcji wybieramy [Logowanie],
jako kod wpisujemy numer zaczynający się od 0 i następnych 4 cyfr, które znajdują się na blaszce dołączonej do kluczyków. Jeśli te 4 cyfry nie są dostępne można posłużyć się numerem identyfikacyjnym sterownika (u dołu ekranu programu DeltaScan) i za jego pomocą wpisać brakujące 4 cyfry potrzebne do procedury logowania.
po przyjęciu kodu w procedurze logowania, wybieramy opcję [Adaptacje],
podajemy 21 jako numer kanału adaptacji i wciskamy przycisk {Przejdź do kanału},
w polu Aktualna wartość adaptacji pojawi się cyfra określająca ilość kluczyków obecnie obsługiwanych przez sterownik,
chcąc zmienić tą wartość, w polu Nowa wartość adaptacji wpisujemy cyfrę oznaczającą ilość wszystkich kluczyków (ale nie więcej niż 8 ), którymi będziemy mogli uruchomić samochód,
sprawdzamy poprawność wpisanej wartości przez wciśnięcie przycisku {Test wartości},
jeśli po przeprowadzeniu testu, w polu Aktualna wartość adaptacji pojawi się nowa wartość, oznacza to, że wartość jest poprawna i można ją na stałe zapisać w pamięci sterownika - przycisk {Zapis wartości},
po zapisaniu nowej wartości w pamięci sterownika, kluczyk który znajduje się w stacyjce został już zarejestrowany w sterowniku,
następnie należy wyłączyć zapłon i zmienić kluczyk na następny, który ma być zarejestrowany w sterowniku,
kluczyk można wymienić na następny dopiero wtedy gdy lampka kontrolna immobilizera zgaśnie,
należy umieścić po kolei wszystkie kluczyki, które mają być zarejestrowane w sterowniku. Jest na to przewidziany czas 30 s. liczony tylko wtedy gdy jest włączony zapłon.
Przyciskiem {Wyjdź} kończymy komunikację ze sterownikiem.

Uwagi.
procedura adaptacji kluczyków może być automatycznie przerwana gdy:
przekroczony zostanie czas 30 s.
zostanie osiągnięta ilość kluczyków wprowadzona w kanale 21 adaptacji,
do stacyjki zostanie włożony ten sam kluczyk dwukrotnie,
na zakończenie procedury adaptacji kluczyków należy sprawdzić, czy w pamięci sterownika nie zostały zarejestrowane kody błędów - opcja [Odczyt kodów błędów]."
Avatar użytkownika
palio
Administrator
 
Posty: 3883
Dołączył(a): 24 mar 2010, o 20:45
Lokalizacja: Fajsławice
Rocznik: 95
Silnik: 1Z++
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez michaal » 28 sty 2013, o 13:24

Najlepiej będzie jak się przejdziesz do osób dorabiających kluczyki i oni ci to w 5 minut zrobią. Koszt naprawy i dorobienie kluczyka ok 300 zł. Gorzej jeśli ci siada sterownik od auta i przez to są takie objawy bo wtedy dojdzie koszt sterownika. Przerabiałem to samo ostatnio w cordobie fl 2.
michaal
Badacz tematu
 
Posty: 349
Dołączył(a): 21 kwi 2009, o 17:37
Lokalizacja: Mierzyce/Wieluń

Postprzez ok133 » 31 sty 2013, o 00:29

to nie to , gdyby to była kostka nie dostawałby prądu
Okeeeej^
ok133
Berbeć
 
Posty: 6
Dołączył(a): 25 paź 2012, o 22:23
Lokalizacja: Krobia

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -



Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości