immobiliser

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

problem z immo pomocy.

Postprzez 2,0GTI » 27 sty 2013, o 19:35

mam taki problem raz mi z czytuje imo i wszystko jest ok a raz miga kontrolka i niemoge odpalic auta jest to golf 4 1.9 agr. posiadam kompa polski vag 4.9 odczytal mi blad w licznikach i silniku kluczyk za slaby sygnal. modul sterujacu zablokowany. dodam ze kupilem auto z jednym kluczem bez kodu imo i teraz pytanie jak go zczytac bo ponoc mozna z ecu lub licznika tylko nie wiem jak i jak zakodowac go poniwie polskim vagiem przy stacyjce jest wszystko ok . z gory dziekuje wam za pomoc
2,0GTI
2,0GTI
Czytacz
 
Posty: 85
Dołączył(a): 15 cze 2008, o 20:12
Lokalizacja: lodz

problem z immo pomocy.

 

Postprzez palio » 27 sty 2013, o 19:47

Zwykłym vagiem nie odczytasz kodu immo. Musisz posiadać odpowiedni kabelek i program. Musisz podjechać do osoby, która się tym zajmuje. Ewentualnie podjechać do ASO.
Avatar użytkownika
palio
Administrator
 
Posty: 3878
Dołączył(a): 24 mar 2010, o 20:45
Lokalizacja: Fajsławice
Rocznik: 95
Silnik: 1Z++
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez 2,0GTI » 27 sty 2013, o 19:54

a nie jest on zapisany w ecu badz licznikach?
2,0GTI
2,0GTI
Czytacz
 
Posty: 85
Dołączył(a): 15 cze 2008, o 20:12
Lokalizacja: lodz

Postprzez palio » 27 sty 2013, o 20:03

Jest zapisany w liczniku. Można odczytać programatorem odpowiednią komórkę pamięci z pinem.
Avatar użytkownika
palio
Administrator
 
Posty: 3878
Dołączył(a): 24 mar 2010, o 20:45
Lokalizacja: Fajsławice
Rocznik: 95
Silnik: 1Z++
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez 2,0GTI » 27 sty 2013, o 20:19

ok a jak juz bede mial pin to jak polskm vagiem zapisac go ponownie bo u mnie chyba klucz sie rozkodowal i stad moje pytanie
2,0GTI
2,0GTI
Czytacz
 
Posty: 85
Dołączył(a): 15 cze 2008, o 20:12
Lokalizacja: lodz

Postprzez palio » 27 sty 2013, o 20:31

Polskim vagiem to nie wiem ale vag-com'em dasz radę.

Poniżej podaję procedurę adaptacji kluczyka do VW:



Każdy nowy kluczyk służący do zapalania samochodu posiadającego immobilizer musi przejść procedurę adaptacji, czyli zarejestrowania w sterowniku immobilizera. Również w przypadku wymiany sterownika immobilizera niezbędnym jest przeprowadzenie tej procedury dla wszystkich kluczyków.

Procedura adaptacji kluczyków:
wkładamy prawidłowy kluczyk do stacyjki (taki, którym można uruchomić silnik) i włączamy zapłon,
w programie wybieramy opcję [Immobilizer],
jeśli nie nastąpiło połączenie, oznacza to że immobilizer obsługiwany jest przez sterownik liczników, więc należy wybrać opcję [Liczniki (inspekcje)],
następnie z opcji wybieramy [Logowanie],
jako kod wpisujemy numer zaczynający się od 0 i następnych 4 cyfr, które znajdują się na blaszce dołączonej do kluczyków. Jeśli te 4 cyfry nie są dostępne można posłużyć się numerem identyfikacyjnym sterownika (u dołu ekranu programu DeltaScan) i za jego pomocą wpisać brakujące 4 cyfry potrzebne do procedury logowania.
po przyjęciu kodu w procedurze logowania, wybieramy opcję [Adaptacje],
podajemy 21 jako numer kanału adaptacji i wciskamy przycisk {Przejdź do kanału},
w polu Aktualna wartość adaptacji pojawi się cyfra określająca ilość kluczyków obecnie obsługiwanych przez sterownik,
chcąc zmienić tą wartość, w polu Nowa wartość adaptacji wpisujemy cyfrę oznaczającą ilość wszystkich kluczyków (ale nie więcej niż 8 ), którymi będziemy mogli uruchomić samochód,
sprawdzamy poprawność wpisanej wartości przez wciśnięcie przycisku {Test wartości},
jeśli po przeprowadzeniu testu, w polu Aktualna wartość adaptacji pojawi się nowa wartość, oznacza to, że wartość jest poprawna i można ją na stałe zapisać w pamięci sterownika - przycisk {Zapis wartości},
po zapisaniu nowej wartości w pamięci sterownika, kluczyk który znajduje się w stacyjce został już zarejestrowany w sterowniku,
następnie należy wyłączyć zapłon i zmienić kluczyk na następny, który ma być zarejestrowany w sterowniku,
kluczyk można wymienić na następny dopiero wtedy gdy lampka kontrolna immobilizera zgaśnie,
należy umieścić po kolei wszystkie kluczyki, które mają być zarejestrowane w sterowniku. Jest na to przewidziany czas 30 s. liczony tylko wtedy gdy jest włączony zapłon.
Przyciskiem {Wyjdź} kończymy komunikację ze sterownikiem.

Uwagi.
procedura adaptacji kluczyków może być automatycznie przerwana gdy:
przekroczony zostanie czas 30 s.
zostanie osiągnięta ilość kluczyków wprowadzona w kanale 21 adaptacji,
do stacyjki zostanie włożony ten sam kluczyk dwukrotnie,
na zakończenie procedury adaptacji kluczyków należy sprawdzić, czy w pamięci sterownika nie zostały zarejestrowane kody błędów - opcja [Odczyt kodów błędów]."
Avatar użytkownika
palio
Administrator
 
Posty: 3878
Dołączył(a): 24 mar 2010, o 20:45
Lokalizacja: Fajsławice
Rocznik: 95
Silnik: 1Z++
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez michaal » 28 sty 2013, o 13:24

Najlepiej będzie jak się przejdziesz do osób dorabiających kluczyki i oni ci to w 5 minut zrobią. Koszt naprawy i dorobienie kluczyka ok 300 zł. Gorzej jeśli ci siada sterownik od auta i przez to są takie objawy bo wtedy dojdzie koszt sterownika. Przerabiałem to samo ostatnio w cordobie fl 2.
michaal
Badacz tematu
 
Posty: 349
Dołączył(a): 21 kwi 2009, o 17:37
Lokalizacja: Mierzyce/Wieluń

Postprzez ok133 » 31 sty 2013, o 00:29

to nie to , gdyby to była kostka nie dostawałby prądu
Okeeeej^
ok133
Berbeć
 
Posty: 6
Dołączył(a): 25 paź 2012, o 22:23
Lokalizacja: Krobia

Postprzez marcinkoz2910 » 31 sty 2013, o 01:08

ok133 napisał(a):to nie to , gdyby to była kostka nie dostawałby prądu
widzę że wiesz więcej :P

Immo możesz wykluczyc z tego względu że w golfie 3 jak masz padnięte to silnik kręci normalnie i zapala ale po 2sek. sam gaśnie i..... tak w kółko.....

A kostka stacyjki to element najbardziej narażony na działanie dość dużego prądu oraz odpowiada za zasilanie poszczególnych modułów w samochodzie

ja bym tez zaczął szukanie usterki od wymiany kostki stacyjki
Avatar użytkownika
marcinkoz2910
Members
 
Posty: 4293
Dołączył(a): 20 lip 2008, o 15:16
Lokalizacja: Pogórze /k. Skoczowa

Postprzez adams » 31 sty 2013, o 01:18

marcinkoz2910 napisał(a): widzę że wiesz więcej


Hehe foch ?! :mrgreen:

ok133 napisał(a):to nie to , gdyby to była kostka nie dostawałby prądu


Tak jak koledzy piszą. Na logikę może się wydawać, że gdyby się popsuło to całkowicie a tak nie jest. Kolega Marcin wytłumaczył to nic dodać nic ująć :ok:

Co do immo nawet z tym nie kombinuj bo tak to by Ci odpalił a za chwile zdechł. Na 99 % kończy Ci się kostka stacyjki. Powodzenia :mrgreen:
Avatar użytkownika
adams
Gaduła
 
Posty: 562
Dołączył(a): 2 cze 2007, o 03:10
Lokalizacja: włocek
Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Poprzednia stronaNastępna strona

produkty Shiny Garage samochód zastępczy szczecin



Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości