Moderator: Moderator
-

StRaDiVaRiUs - Czytacz
-

Nowal - Gaduła
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Nowal, zależy od tego jakie masz u siebie drogi, jakie głębokie studzienki, ile dziur, jaki garaż, krawężniki.... Do tego dochodzi sprawa, czy jeździsz często obciążonym autem, czy lubisz twarde zawiasy.
Moje osobiste zdanie: Sprężyny od GTI usztywniają delikatnie auto, ale na oko nie zobaczysz obniżenia. -40 to wg mnie rozsądek, jeśli chcesz jeszcze jakoś jeżdzić. -60 i nisko na gwincie to dla mnie przesada - równie dobrze można zawieszenie od furmanki wstawić i kupić peryskop, żeby dziury wypatrywać.
Sam mam seryjny zawias i dla mnie jest twardo (taki urok Golfa). Przy pełnym obciążeniu (4 osoby + bagaż) wysokie betonowe progi zaliczam blachą co chroni tłumik. Zawiechy nie będę zmieniał bo chcę jeździć komfortowo a nie żeby się pokazać. Ale każdy ma swoje zdanie. Weź pod uwag stan dróg w ojczyźnie
Jak dla mnie nie ma co dawać więcej niż -40. co do jazdy niech się wypowiedzą użytkownicy takich kitów.
Odpowiedz sobie na wymienione wyżej pytania i zastanów się czy chcesz mieć nisko, stylowo i twardo wkładając -40, lub czy może lekko utwardzone przez sprężyny GTI, ale auto dalej będzie "wysoko" stało, będzie jeszcze komfort i dziury nie będą tak boleć
Moje osobiste zdanie: Sprężyny od GTI usztywniają delikatnie auto, ale na oko nie zobaczysz obniżenia. -40 to wg mnie rozsądek, jeśli chcesz jeszcze jakoś jeżdzić. -60 i nisko na gwincie to dla mnie przesada - równie dobrze można zawieszenie od furmanki wstawić i kupić peryskop, żeby dziury wypatrywać.
Sam mam seryjny zawias i dla mnie jest twardo (taki urok Golfa). Przy pełnym obciążeniu (4 osoby + bagaż) wysokie betonowe progi zaliczam blachą co chroni tłumik. Zawiechy nie będę zmieniał bo chcę jeździć komfortowo a nie żeby się pokazać. Ale każdy ma swoje zdanie. Weź pod uwag stan dróg w ojczyźnie
Jak dla mnie nie ma co dawać więcej niż -40. co do jazdy niech się wypowiedzą użytkownicy takich kitów.
Odpowiedz sobie na wymienione wyżej pytania i zastanów się czy chcesz mieć nisko, stylowo i twardo wkładając -40, lub czy może lekko utwardzone przez sprężyny GTI, ale auto dalej będzie "wysoko" stało, będzie jeszcze komfort i dziury nie będą tak boleć
-

StRaDiVaRiUs - Czytacz
ja jezdze na -40 i powiem szczerze nie jest zle;] da sie przezyc. a jezdze duzo po sc bedzinie i dg i da sie jezdzic. czasami sie zachaczy dokladka zderzaka ale rzadko kiedy. a wyglada dosc fajnie.
Było: Fiat 126p(93r), Golf III 1.9 CL TD(94r), GOLF II 1.3 CL(88r), Golf III 1.6 GL(97r), Audi A3 1.9 TDi(98r), MK3 GTi 20 Jahre(96r), MK4 TDi 110PS(01r)
Jest: Polo 6n2 GTi 125ps
Jest: Polo 6n2 GTi 125ps
-

happysc - Gaduła
wg mnie jak obniżać to przynajmniej o -40, szkoda roboty na wkładanie spreżyn z GT lub z GTI, bo prawde mówiąc efektu i tak nie będzie widać 

SPRZEDAM >Black VW Golf III GTD TD+IC<
-

kajtek - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
A ja zamiast tych sprężyn -40 polecam założyć gwint, np. MTS Technik - cena nie jest znów taka wysoka a ustawisz sobie wysokość jak chcesz. Komfort: im niżej będzie stało tym większy będziesz miał komfort. Taka nowinka.
-

Stealth - Members
sprężyny przód
Mam pytanko jaka jest różnica między sprężynami przed 1994R. A PO 1994?
Chcę sprzedać sprężynki ale nie chce nikogo wprowadzać w błąd.
Kolega miał te sprężyny założone przy golfie rocznik 97r.,
Kupiłem je od niego , ja mam rocznik 95r., z tyłem nie było problemu.
Jednak z przodu na jednej sprężynie jest założony wąż i z przodu talerzyk leży dobrze, jednak na drugiej nie było wężyka i tam talerzyk jak się okazało przeleciał.
Czy to możliwe więc że są to sprężyny do rocznika przed 94r.
Jaka jest średnica ostatniego zwoju w golfie do 94 i po??
Jeśli ktoś mi może sprawdzić to są numery
G&M
Model: VW 027 HA 32/98 R
[ Dodano: 2009-04-22, 20:23 ]
znalazłem na forum temat w którym zostało napisane że sprężyny przed 94r. mają ostatni zwój 83mm , a po 94 66mm
http://www.golf3.pl/topics14/srednica-s ... pr%EA%BFyn
sprawdziłem moje sprężyny i maja one faktycznie 84r. czyli są do starszych modeli dlatego u mnie nie pasowały
kolega widocznie sam nie wiedział i jakoś na tym jeździł
Chcę sprzedać sprężynki ale nie chce nikogo wprowadzać w błąd.
Kolega miał te sprężyny założone przy golfie rocznik 97r.,
Kupiłem je od niego , ja mam rocznik 95r., z tyłem nie było problemu.
Jednak z przodu na jednej sprężynie jest założony wąż i z przodu talerzyk leży dobrze, jednak na drugiej nie było wężyka i tam talerzyk jak się okazało przeleciał.
Czy to możliwe więc że są to sprężyny do rocznika przed 94r.
Jaka jest średnica ostatniego zwoju w golfie do 94 i po??
Jeśli ktoś mi może sprawdzić to są numery
G&M
Model: VW 027 HA 32/98 R
[ Dodano: 2009-04-22, 20:23 ]
znalazłem na forum temat w którym zostało napisane że sprężyny przed 94r. mają ostatni zwój 83mm , a po 94 66mm
http://www.golf3.pl/topics14/srednica-s ... pr%EA%BFyn
sprawdziłem moje sprężyny i maja one faktycznie 84r. czyli są do starszych modeli dlatego u mnie nie pasowały
kolega widocznie sam nie wiedział i jakoś na tym jeździł-

Chudy87 - Czytacz
no czyli tak jak napisałem i jak w temacie wczesniej było,
golf do 94r. średnica 83mm
golf po 94r. średnica 66mm
golf do 94r. średnica 83mm
golf po 94r. średnica 66mm
-

Chudy87 - Czytacz
a nie ma roznicy w wysokosci
ja kupile ostatnio sprezyne na przod na szrocie i okazala sie nizsza ......od tej ktoras mialem..
ja kupile ostatnio sprezyne na przod na szrocie i okazala sie nizsza ......od tej ktoras mialem..

- danielsonn
- Czytacz