Moderator: Moderator
reset1990, tylko po co odkręcać amorek od zwrotnicy i przestawiać kąty jak można sworzeń z wahacza wykręcić ? 

-

AdiK__ - Members
- Rocznik: 2003
- Silnik: AVF+
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Adik ale spaliłeś na panewceAdiK__ napisał(a):reset1990, tylko po co odkręcać amorek od zwrotnicy i przestawiać kąty jak można sworzeń z wahacza wykręcić ?
Przy wymianie przedniego amorka trzeba "go" odkręcić od zwrotnicy, inaczej go nie wymienisz.
-

prezesik - Members
prezesik25,
Po mojemu to on zmieniał poduszki a nie amorki
reset1990 napisał(a):ja wczoraj wymieniałem poduszki pod amor i tez nie mogłem odkrecic i wziołem przecinak i młotek :d lekko uderzałem w nakretke i poszło jakostylko nie za mocno abys nakredki nie popsuł za bardzo
Po mojemu to on zmieniał poduszki a nie amorki

-

AdiK__ - Members
ale mieszacie
raczej normalna sprawa że jak pisze w temacie że kolega chce wymienić amorki to logiczne że trzeba odkręcić zwrotnice
a do samych wymian łożysk McPersona nie trzeba odkręcać zwrotnic
ale każdy robi po swojemu ale ja bym sprawdzić ustawienia kątów i zbieżności po każdej naprawie zawieszenia bo szkoda opon ja ma się jedną za 200zł
raczej normalna sprawa że jak pisze w temacie że kolega chce wymienić amorki to logiczne że trzeba odkręcić zwrotnice
a do samych wymian łożysk McPersona nie trzeba odkręcać zwrotnic
ale każdy robi po swojemu ale ja bym sprawdzić ustawienia kątów i zbieżności po każdej naprawie zawieszenia bo szkoda opon ja ma się jedną za 200zł

-

marcinkoz2910 - Members
marcinkoz2910, o i o to mi chodziło
Reasumując zmieniając amortyzator TRZEBA odkręcić go od zwrotnicy wymieniając łożyska lub górne mocowanie NIE TRZEBA
Reasumując zmieniając amortyzator TRZEBA odkręcić go od zwrotnicy wymieniając łożyska lub górne mocowanie NIE TRZEBA

-

AdiK__ - Members
Witam. To ja zapytam czy wymieniając same sprężyny musze odkręcać cały amor? Czy da się to zrobić bez odkręcania tych nieszczęsnych dolnych śrub? Oczywiście u mnie są zapieczone na amen!
- sabaka1984
- Berbeć
sabaka1984, całego nie trzeba odkręcać. Wykręć sworzeń z wahacza (3 śrubki) i górną poduszkę cały McPherson jest już Twoj i możesz zmieniać sprężynę.
-

AdiK__ - Members
To było by super. Dziś zrobiłem pierwsze podejście ale te dolne śruby mnie zniechęciły. Jako, że nie musze się spieszyć to postanowiłem odłożyć sprawę do jutra. I jak się okazuje słusznie, skoro nie muszę się z nimi męczyć.
Dzięki za rade. Jutro sprawdze to w praktyce.
Dzięki za rade. Jutro sprawdze to w praktyce.- sabaka1984
- Berbeć
Nowe amortyzatory
Witam wszystkich. Mam do was pytanie, chce zmienić u siebie w golfie amortyzatory bo już są wybite i na zakrętach kładzie mi się jak "stary polonez". Czy te amortyzatory będą dobre? http://allegro.pl/amortyzatory-kpl-vw-g ... 96151.html będzie jakaś różnica po między starymi a nowymi?. Chodzi mi o komfort z jazdy. Te amortyzatory są olejowe to dobrze? czy lepsze są gazowe?
Dodam że w sierpniu rok temu zmieniałem sprężyny z tyły na nowe bo stare mi pękły;/
czy będę musiał zmienić wszystkie 4 sprężyny czy tylko te na przodzie?
Dodam że w sierpniu rok temu zmieniałem sprężyny z tyły na nowe bo stare mi pękły;/
czy będę musiał zmienić wszystkie 4 sprężyny czy tylko te na przodzie?
-

golf 1.4 - Gaduła
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.4 ABD
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Ja jestem tego zdania że za takie pieniądze nic dobrego nie kupisz a ten zestaw to najtańsze z najtańszych lepiej kup coś firmowego typu KYB lub SACHS, Blistein (mowa o seryjnych a nie sportowych) a nie chińską podróbkę którą do zimy będziesz zmuszony zmienić 

-

AdiK__ - Members