Musisz wykrecic amortyzator. Procedura identyczna, jak przy wymianie amortyzatorow.
Na forum jest fotoporada - poszukaj.
Moderator: Moderator
Po zdemontowaniu i zamontowaniu amora trzeba zrobić geometrie (ustawić pochylenie koła i zbieżność)
Porada:
http://www.golf3.pl/topics28/wymiana-seryjnych-amortyzatorow-zawieszenia-gwintowanego-vt20556.htm
Porada:
http://www.golf3.pl/topics28/wymiana-seryjnych-amortyzatorow-zawieszenia-gwintowanego-vt20556.htm
-

Radekb351 - Gaduła
syncro amotryzatory
Witam! Czcialem zapytac czy ma ktos sprawdzone amortyzatory do Golfa 3 synkro i moglby polecic firme? Nie chce robic tego co roku, juz sprezymy po roku musialem wymienic. A i czy moze ktos sie orietuje czynm sie roznia amortyzatory do syncro od zwyklych? i czy jest roznicz miedzy Mk2 a Mk3?
- mario100
- Czytacz
- Lobus
- Ekspert
wymiana amortyzatorów - co dokładnie wymieniać
Witam, przymierzam się do samodzielnej wymiany amortyzatorów jednak po przeczytaniu lektury kilkunastu postów nie wiem nadal co mam dokładnie wymienić. Chodzi mi o wymianę kompletnego zawieszenia tzn. amortyzatorów i sprężyn. Co również przy okazji ich wymiany powinienem wymienić? Jakieś gumy podobno się wymienia? Poniżej załączyłem zdjęcia z Etki, wskażcie proszę elementy, które się należy wymienić, najlepiej cyframi z Etki, prosto jak dla laika. Przyda się to zapewne również innym użytkownikom. Dzięki, pozdrawiam

- marcinsze
- Czytacz
Przy wymianie amortyzatorów potrzebujesz:
- Osłony amorka,
-odboje,
-górne mocowania amortyzatora wraz z łóżyskami (tzw poduszki)
Z tyłu jest tak samo - jedyna różnica jest taka, że w tylnych mocowaniach amortyzatora, nie ma łożysk. Jest sama guma tylko.
To jest wszystko, czego potrzebujesz - Oprocz amortyzatorow rzecz jasna.
- Osłony amorka,
-odboje,
-górne mocowania amortyzatora wraz z łóżyskami (tzw poduszki)
Z tyłu jest tak samo - jedyna różnica jest taka, że w tylnych mocowaniach amortyzatora, nie ma łożysk. Jest sama guma tylko.
To jest wszystko, czego potrzebujesz - Oprocz amortyzatorow rzecz jasna.
-

Jake88 - Czytacz
Nie wszystko
Potrzebna jest ściągaczka do sprężyn jeszcze bo dużo ułatwi to prace przy wymianie i będzie szybko i bezpiecznie a taka ściągaczkę można zrobić samemu tylko potrzebna jest spawarka długa śruba i kawałek rurki
Chyba, że oddajesz to komuś do roboty ale dla mnie nie warto bo to jest proste wymienić itp.
Pozdrawiam
Potrzebna jest ściągaczka do sprężyn jeszcze bo dużo ułatwi to prace przy wymianie i będzie szybko i bezpiecznie a taka ściągaczkę można zrobić samemu tylko potrzebna jest spawarka długa śruba i kawałek rurki
Chyba, że oddajesz to komuś do roboty ale dla mnie nie warto bo to jest proste wymienić itp.
Pozdrawiam
-

marker10 - Badacz tematu
Tak, ściągacz też jest potrzebny. Zapomniałem o tym napisać, wygląda tak:
http://allegro.pl/sciagacz-sciagacze-do-sprezyn-mcperson-2-szt-380mm-i2293641052.html
http://allegro.pl/sciagacz-sciagacze-do-sprezyn-mcperson-2-szt-380mm-i2293641052.html
-

Jake88 - Czytacz
Jake88 napisał(a):Tak, ściągacz też jest potrzebny. Zapomniałem o tym napisać, wygląda tak:
Bardziej bylem ciekaw jak wygląda to samorobne ;DD Bo ruszyło moją fantazje ^^.
A tak nawiasem wg was.. ciezka sprawa z tym i lepiej oddac do mechanika czy lepiej samemu sie pobawic..
- MTi
- Badacz tematu
Wymiana amortyzatorów.
Dzisiaj zabrałem się za wymianę amorków z przodu. Lecz tuż po ściągnięciu koła napotkałem problem... Te dwie śruby którę czymają amortyzator są tak zapieczone, że za hu ich się nie da odkręcić
Złamałem 2 klucze a śruba ani drgneła... Macie jakieś pomysły co z tym zrobić ? Pryskałem ją już wd 40 i nic nie dało. A też nie chcę jej zerwać bo wtedy to już napewno będę musiał jechać do mechanika....
Złamałem 2 klucze a śruba ani drgneła... Macie jakieś pomysły co z tym zrobić ? Pryskałem ją już wd 40 i nic nie dało. A też nie chcę jej zerwać bo wtedy to już napewno będę musiał jechać do mechanika....-

GUCCI91 - Berbeć
Ja miałem ten sam problem kupiłem preparat z CRC z efektem zamrażania popryskałem poczekałem nasadka rurka i poszło 

-

AdiK__ - Members
- Rocznik: 2003
- Silnik: AVF+
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi