Moderator: Moderator
nooo właśnie też tak wyjminiłem ( bo jak pisałem to nie znam się ) Tylko mi jeszcze powiedz kolego Jacol, gdzie takie krótsze dopaść? Czy może te co mam teraz po prostu obciąć - tylko o ile?? bo niby tak by wypadało żeby były krótsze o 25mm od tego odboju który był na serii bo tyle mniejszy skok ma amor
-

$kubi - Gaduła
Nie mam pojecia, nie bawie sie w gleby obnizania i inne wynalazki. Najprosciej bedzie zwrocic sie do MTSa aby dobrali odboje pod dany kit, ale moze byc drogo. Jak chcesz to skroc seryjne. Tylko kup nowe i nie zadne 4maxy lub kagery. Febi lub Meyle bedzie ok.
GOLF 3 - 1.6 75KM - ABU - GL 5D
kontakt: gg 4684235 / mail: clau&tlen$pl
-

Jacol - Badacz tematu
Nie wiem jakie mam odboje, ale znajomy mechanik mówił że założył dobrej jakości a nie tani szmelc - myślę że mnie nie oszukał bo znamy się sporo i zawsze byłem jego dobrym klientem.
Teraz zostaje sprawa ile je skrócić
Teraz zostaje sprawa ile je skrócić

-

$kubi - Gaduła
Zadzwon/napisz do MTS. Jak poprosisz to moze ktos powie/zmierzy i bedziesz mial rozeznanie. Ewentualnie zmierz seryjny odboj i obetnij mniej wiecej tyle o ile obnizyles auto. Jak obnizyles 40mm to sproboj obciaz odboj o 30mm. Zeby nie przesadzic bo jak za duzo obetniesz to juz nie dokleisz.
GOLF 3 - 1.6 75KM - ABU - GL 5D
-

Jacol - Badacz tematu
Badanie amortyzatorów
Witam, czytam często, że podajecie w % stan amortyzatorów. Co to za badania i jakie warsztaty je wykonują (np. stacje kontroli?), ile może kosztować i czy warto wydać kasę, czy też jak czuję i słyszę że amorki do wymiany to wymieniać?
Sorki za pytanie jeśli jest super banalne, ale naprawdę nie mam pojęcia
Sorki za pytanie jeśli jest super banalne, ale naprawdę nie mam pojęcia

-

przem_uc - Badacz tematu
przem_uc napisał(a):. Co to za badania i jakie warsztaty je wykonują (np. stacje kontroli?), ile może kosztować i czy warto wydać kasę, czy też jak czuję i słyszę że amorki do wymiany to wymieniać?
Wiec tak ja robie to zawsze przy przegladzie
Niby kosztuje to 20zł wiecej. Ale ja zawsze robie przeglad na jednej stacji i nic nie dopłacam.
Ja badanie procentowe robilem sobie tak dla siebie aby zobaczyc co i jak w tym golfie wygląda no i pozniej za rok porównałem sobie wyniki
Trzeba pamietac tez nigdy nie pokaze Ci 100% sprawnosci amorów, nawet nowe tak nie maja
Co do amorów to jesli zobaczysz ze leci Ci z nich olej to juz sa do wymiany...
I jeszcze jedna rzecz
pamietaj ze czasem sam mozesz sie wpakowac i diagnosta nie podbije Ci dowodu... np. masz slabe amory, wiesz o tym no i chcesz aby Ci zmierzyl, to zrobi to ale jak zobaczy ze cos jest nie tak to nie podbije dowodu...
Podczas przegladu, diagnosta tylko patrzy na amory czy nie maja wycieków, a nie robi % badania

-

K@mil - POMOCNIK

a ciekawe czy można takie badanie zrobić poza przeglądem?
tylko że może być ryzyko że one są tragiczne - a takie sprawiają wrażenie, bo każdy przejazd przez torowisko tramwajowe powoduje takie walenie w środku jakby Golfinka miała się rozpaść
tylko że może być ryzyko że one są tragiczne - a takie sprawiają wrażenie, bo każdy przejazd przez torowisko tramwajowe powoduje takie walenie w środku jakby Golfinka miała się rozpaść

-

przem_uc - Badacz tematu
przem_uc napisał(a):a ciekawe czy można takie badanie zrobić poza przeglądem?
tak mozna, napewno mozna
mozesz nawet sprawdzic sobie hamulce wszystko... Klient nasz Pan
Sprawdz czy Ci nie leci nic z amorów... jak bedzie widac olej to do zmiany

-

K@mil - POMOCNIK

moze sklamie ale jak bylem na badaniu to koles mi nie tlumaczyl ze to jest procent sprawnosci amorków tylko skutecznosc docisku do podloza. 

mój czarnuszek:
http://www.golf3.pl/topics2/black-beast ... htm#168938
http://www.golf3.pl/topics2/black-beast ... htm#168938
-

majkel2424 - Czytacz
chyba odbicia kolego od podloza diagnotyka wzgledem amorow to sciema u mnie jest 84% amorka a sa zdygane i do wymiany takze odnosnie amorow bym nie wierzyl diagnostyce
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
-

Golfik1986 - Ekspert