Moderator: Moderator
ale wygląda inaczej jak jest racza z tyłu a nie bęben jak w dużym fiacie 
Moje byłe MK3 VR6
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html-

PiJey88 - Administrator
- Rocznik: 1996
- Silnik: 2.8 VR6 AAA
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Po zmianie bębnów na tarcze z tyłu nie uskuteczni się siła hamowania?
Też się nad tym zastanawiałem, bo czeka mnie kompletna regeneracja bębnów. Praktycznie wszystko mam w nich dojechane i zmiana na tarcze byłaby nie wiele droższa.
Też się nad tym zastanawiałem, bo czeka mnie kompletna regeneracja bębnów. Praktycznie wszystko mam w nich dojechane i zmiana na tarcze byłaby nie wiele droższa.

- pawelkgw
- Czytacz
pawelkgw napisał(a):Praktycznie wszystko mam w nich dojechane i zmiana na tarcze byłaby nie wiele droższa.
czy ja wiem czy tak niewiele droższa... W moim mk3 wymieniałem kolejno
piasty+łożyska , bębny, szczęki hamulcowe+cylinderki i zmieściłem się w niecałych 370zł za części.
No ale jeśli masz opcję kupienia całej belki taniej i do już przyjmijmy najtańszą opcję czyli wymiana tylko klocków , tarcz oraz cięgien ręcznego to fakt wychodzi niewiele drożej.
Swoją wypowiedz odnosiłem do linku z tymi hamplami od golfa gti.
chyba że ktoś celuje w wyższe moce to ok zwracam honor... Jednak lepszym rozwiązaniem jest kupno i montaż zastawu z g60
-

Paweu - Members
- Rocznik: 1111
- Silnik: 0.8
- Paliwo: CNG
- Nadwozie: cabrio
Hamulce planuję większe, a nie mniejsze, ponieważ powoli przygotowywuję auto do swapa na R32.
[ Dodano: 2013-01-09, 17:15 ]
Pozwolę sobie odświeżyć:
belka od Golfa IV podejdzie bez żadnego spawania, naginania, itd.?
Kupuję takie coś: http://moto.allegro.pl/golf-iv-97-03r-b ... 84825.html
ściągam stare, montuje to i nie powinno być żadnych problemów?
Tak btw. jak zmieniam belkę to wejdzie mi tam elegancko piasta na 4x100?
[ Dodano: 2013-01-09, 17:15 ]
Pozwolę sobie odświeżyć:
belka od Golfa IV podejdzie bez żadnego spawania, naginania, itd.?
Kupuję takie coś: http://moto.allegro.pl/golf-iv-97-03r-b ... 84825.html
ściągam stare, montuje to i nie powinno być żadnych problemów?
Tak btw. jak zmieniam belkę to wejdzie mi tam elegancko piasta na 4x100?
- Stormy
- Czytacz
Jakie klocki i tarcze ..
Hejka mam pytanie jakie dobre tarcze i klocki dobrać za rozsądną cenę do mojego golfa 1.6 AEA, żeby dobrze hamowały i nie piszczały
Bo ATE są zak***** drogie a tez nie potrzebne aż tak do mojego autka.
Bo ATE są zak***** drogie a tez nie potrzebne aż tak do mojego autka.- Porki89
- Czytacz
polecam zestaw TRW
napisz jaki masz rozmiar tarcz to ci prześlę link do kilku sensownych tarcz i klocków
napisz jaki masz rozmiar tarcz to ci prześlę link do kilku sensownych tarcz i klocków
Moje byłe MK3 VR6
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html-

PiJey88 - Administrator
- Rocznik: 1996
- Silnik: 2.8 VR6 AAA
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
[1.9 TD] Jakie hamulce ?
Witam wszystkich
Niestety ostatnio w moim Golfie, pękła lewa tarcza hamulcowa, dlatego konieczna jest wymiana. Oczywiście wymienione zostaną obie tarcze na nowe + nowe klocki. Mam pytanie odnośnie samych parametrów hamulców, ponieważ nie chciałbym zamówić złych części.
Jakie wymiary tarcz są w Golfie 1.9 TD AAZ, hatchback 3D z 1992 roku oraz jakie klocki, bo podobno są 2 rodzaje. Tarcza jest zwykła (nie wentylowana), podobno ma mieć średnicę 239 mm, a grubość no właśnie albo 10 mm albo 12 mm, sam nie wiem. Słyszałem, że istniały dwa systemy hamulców KH lub VW, pytanie tylko jaki jest u mnie i jak rozpoznać właściwy.
Jakiej firmy zakupić tarcze i klocki, auto jeździ mało, nie rozpędzam się nim nie wiadomo ile i nie muszę mieć jakich super drogich hamulców, nie chcę też kupować szajsu z allegro nie znanego pochodzenia, bo hamulce rzecz ważna. Myślałem o BOSCH`u co Wy na to ?
Pozdrawiam
Niestety ostatnio w moim Golfie, pękła lewa tarcza hamulcowa, dlatego konieczna jest wymiana. Oczywiście wymienione zostaną obie tarcze na nowe + nowe klocki. Mam pytanie odnośnie samych parametrów hamulców, ponieważ nie chciałbym zamówić złych części.
Jakie wymiary tarcz są w Golfie 1.9 TD AAZ, hatchback 3D z 1992 roku oraz jakie klocki, bo podobno są 2 rodzaje. Tarcza jest zwykła (nie wentylowana), podobno ma mieć średnicę 239 mm, a grubość no właśnie albo 10 mm albo 12 mm, sam nie wiem. Słyszałem, że istniały dwa systemy hamulców KH lub VW, pytanie tylko jaki jest u mnie i jak rozpoznać właściwy.
Jakiej firmy zakupić tarcze i klocki, auto jeździ mało, nie rozpędzam się nim nie wiadomo ile i nie muszę mieć jakich super drogich hamulców, nie chcę też kupować szajsu z allegro nie znanego pochodzenia, bo hamulce rzecz ważna. Myślałem o BOSCH`u co Wy na to ?
Pozdrawiam

- szymon_aaz
- Berbeć
Kiedyś miałem komplet Jurida tarcza i klocki. Fajnie hamowały nie pyliły przesadnie i w ogule nie piszczały.
Ferodo generalnie nie polecam do spokojnej jazdy. Piszczą jak pospieszny na stacji Warszawa Wschodnia
Ferodo generalnie nie polecam do spokojnej jazdy. Piszczą jak pospieszny na stacji Warszawa Wschodnia

- brzesiu
- Badacz tematu
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1z
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 3-drzwiowe