WITAM mam zamiar wymienic klocki bo sie juz mi koncza ale nie wiem jakie mam kupic moj golf to 1,9tdi gt special zaciski lucasa pelna tarcza bylem w sklepie i chcieli mi sprzedac tomexa grubosc 19.60 czy one mi wejda w zaciski chodzi o przod tyl mam bebny
[ Dodano: 2010-11-12, 21:18 ]
i czy moze udzieli mi ktos jakies wskazowki i rady dotyczace wymiany
Moderator: Moderator
Ferodo, ATE. Lepszych raczej nie znajdziesz. W katalogu ci powinni dobrać. Tylko musisz wiedzieć czy masz wentylowane czy nie. Bo ja np mam wentylowane i klocki są cieńsze
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!
Mój Goferek
Mój Goferek
-

Procent - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Powinny. Z tego co pamiętam są dwa rodzaje. Wentylowane i nie. Chodzi o grubość
Mój Goferek
Mój Goferek
-

Procent - Members
Re: jakie klocki
radek1 napisał(a):WITAM mam zamiar wymienic klocki bo sie juz mi koncza ale nie wiem jakie mam kupic moj golf to 1,9tdi gt special zaciski lucasa pelna tarcza bylem w sklepie i chcieli mi sprzedac tomexa grubosc 19.60 czy one mi wejda w zaciski chodzi o przod tyl mam bebny
Ja kilka miesięcy temu wymieniałem klocki przód i chłop mi z katalogu wybrał tego tomexa właśnie. Firma średniawka ale akurat wtedy zalało największy sklep motoryzacyjny w mieście i kupiłem te w jakimś średnim sklepie gdzie wyboru w markach specjalnego nie było.
Teraz tak były 2 rodzaje tych klocków właśnie (grubsze i cieńsze). Jeśli masz już troszke przyjechane tarcze to te grubsze powinny wejść. Jeśli masz nie zużyte albo wymieniasz razem z klockami to kup te cieńsze bo wtedy może sie nie zmieścic. Ja wymieniałem tarcze z klockami i wziąłem te ciensze.
-

Lucas - Badacz tematu
Co do ścierania wiele Ci nie powiem bo jeżdże na nich nie długo, ale z tego co zaobserwowałem przez te 2,3 miesiące to są dość twarde i szybko sie raczej nie zetrą, pylą bardzo umiarkowanie przynajmniej do moich starych klocków
)niestety nie wiem jakiej były firmy te stare). Co do piszczenia to delikatnie popiskują ale wtedy tylko jak jest ciepło. Przy zimnie albo wilgoci jest cisza. Takie moje obserwacje
Firma może mało znana i może to nie to co Brembo czy Ferodo ale my też nie mamy Mercedesa czy Ferrari tylko Golfa 3.
Dadzą radę napewno
)niestety nie wiem jakiej były firmy te stare). Co do piszczenia to delikatnie popiskują ale wtedy tylko jak jest ciepło. Przy zimnie albo wilgoci jest cisza. Takie moje obserwacje
Firma może mało znana i może to nie to co Brembo czy Ferodo ale my też nie mamy Mercedesa czy Ferrari tylko Golfa 3.
Dadzą radę napewno-

Lucas - Badacz tematu
Rozwalają mnie teksty typu Mercedesa... wiesz Mietki do idealnych i szybkich nie należą, przynajmniej z tego rocznika co mk3
Mój Goferek
Mój Goferek
-

Procent - Members
jakie tarcze
witam. mam prosbe czy ktos wie jakie tarcze hamulcowe wlozyc wentylowane czy nie do mojego "pocisku" czyli golf III 1.6 AEE 95 r . i czy konieczne jest wymienianie klockow z tylu? czy to ma wpływ na ekspoatacje przednich nowych tarcz. czy to nie ma znaczenia ?
jac
- Jacek Rosiński
- Czytacz
Re: jakie tarcze
Jacek Rosiński napisał(a):witam. mam prosbe czy ktos wie jakie tarcze hamulcowe wlozyc wentylowane czy nie do mojego "pocisku" czyli golf III 1.6 AEE 95 r . i czy konieczne jest wymienianie klockow z tylu? czy to ma wpływ na ekspoatacje przednich nowych tarcz. czy to nie ma znaczenia ?
nie wsadzisz tarcz grubszych niż masz obecnie. Wentylowane składają się z 2 dysków a ty na bank masz lite. Tak więc możesz sobie najwyżej sprawić nacinane.
wg mnie nie ma znaczenia wymiana tyłu do zużycia przodu. Chyba że na +. Tył nie ma za zadanoie tak czy siak blokować kół tylko je spowalniać
- killah