Godne polecenia sa tarcze i klocki EBC. Standardowe nie sa drogie. Tarcza 12mm kosztuje ~75zl.
Z tego co wiem, wszystkie sa robione a anglii co gwarantuje powtarzalna, wysoka jakosc. Z tarczami brembo bywa roznie, zaley gdzie byly produkowane. Tarcza tarczy nierowna. Rowniez tarcze ATE sa dobre. Tu mala uwaga: Mimo, ze ATE Powerdisc (nacinana) jest tania, to trzeba do niej specjalnych klockow, ktore sa bardzo drogie. Mozna uzywac zwyklych klockow ale trzeba sie liczyc z o wiele szybszym ich zuzyciem. Plus jest taki, ze mamy dobra tarcze hamulcowa, dzieki ktorej zwykly, podkreslam zwykly klocek sie nie zeszkli. Kolejny minus to halas przy hamowaniu spowodowany nacieciami ale wielbiciele filtrow stozkowych i wydechow remus/mugen w swoim zagazowanych 1.4 nawet nie uslysza roznicy.
Nie zapomnijcie o tribal naklejce na tylna szybe, ktora daje +10KM.
Moderator: Moderator
Ja polecam tarcze Mikoda.Towar przez wielu sprawdzony i polecany.Co najwazniejsze w przystępnej cenie,co mozna sprawdzić w załączonym poniżej linku.
http://www.mikoda.pl/public/sklep.php
Co do klocków,to z własnego doświadczenia mogę śmiało polecić TRW Lucas.
Pozdrawiam.
http://www.mikoda.pl/public/sklep.php
Co do klocków,to z własnego doświadczenia mogę śmiało polecić TRW Lucas.
Pozdrawiam.
AFN-185@377 ...było
Następny stage,wałek sdi,11tka,wtryski 0.230,bv43/43a,fmic,przedłużona skrzynia,przód 288/25,tył 256/22.
Następny stage,wałek sdi,11tka,wtryski 0.230,bv43/43a,fmic,przedłużona skrzynia,przód 288/25,tył 256/22.
-

sagon - Czytacz
wymiana tarcz
siemka
1. za niedlugo chce wymienic tarcze z przodu u siebie w GT-eku, tarcze z przodu mam wentylowane.
czy te tarcze wymiarami sa identyczne z fabrycznymi http://allegro.pl/item615553793_hit_tar ... ja_gt.html
aha i jakby ktos mial jakiegos linka bo klockow bo nie moge nigdzie znalesc do tarcz wentylowanych (grubosc klocka nowego to okolo 12mm) a wszystkie jakie znajduje maja od 17 d 20.5mm
2. natomiast czy te tarcze rownież maja identyczne wymiary jak fabryczne http://allegro.pl/item614473795_tarcze_ ... rdoba.html
3. czy po wymianie tarcz konieczna jest wymiana lozysk?? gdzies wycyztalem ze tak ale jak 3 miechy temu wymienialem lozyska to czy po wymianie tarcz znow musze to zrobic??
z gory dziekuje za pomoc
pozdrawiam
1. za niedlugo chce wymienic tarcze z przodu u siebie w GT-eku, tarcze z przodu mam wentylowane.
czy te tarcze wymiarami sa identyczne z fabrycznymi http://allegro.pl/item615553793_hit_tar ... ja_gt.html
aha i jakby ktos mial jakiegos linka bo klockow bo nie moge nigdzie znalesc do tarcz wentylowanych (grubosc klocka nowego to okolo 12mm) a wszystkie jakie znajduje maja od 17 d 20.5mm
2. natomiast czy te tarcze rownież maja identyczne wymiary jak fabryczne http://allegro.pl/item614473795_tarcze_ ... rdoba.html
3. czy po wymianie tarcz konieczna jest wymiana lozysk?? gdzies wycyztalem ze tak ale jak 3 miechy temu wymienialem lozyska to czy po wymianie tarcz znow musze to zrobic??
z gory dziekuje za pomoc
pozdrawiam
-

strzeliniasty - Members
Ja na Twoim miejscu zamiast kupować na allegro, to brałbym w sklepie motoryzacyjnym. Jest sporo wymiarów do podania i czasem sprzedający może się walnąć i przyśle tarcze lub klocki nie te, co trzeba. Ale nie musi tak być.
Szukałbym też tarcz ATE lub Brembo - też drogie nie są, a przynajmniej wiesz, co kupujesz bo te marki z linku nic mi nie mówią. Co do klocków polecam firmę JURID lub GALFER. Klocki tych firm były fabrycznie montowane w golfach. Te pierwsze na pewno inni z 4um Ci polecą. A łożysk wymieniać nie musisz - nic podobnego zresztą nie słyszałem, żeby po wymianie tarcz trzeba wymieniać łożyska. Nie wymieniasz piasty przecież, żebyś musiał to robić.
Szukałbym też tarcz ATE lub Brembo - też drogie nie są, a przynajmniej wiesz, co kupujesz bo te marki z linku nic mi nie mówią. Co do klocków polecam firmę JURID lub GALFER. Klocki tych firm były fabrycznie montowane w golfach. Te pierwsze na pewno inni z 4um Ci polecą. A łożysk wymieniać nie musisz - nic podobnego zresztą nie słyszałem, żeby po wymianie tarcz trzeba wymieniać łożyska. Nie wymieniasz piasty przecież, żebyś musiał to robić.
-

Stealth - Members
jakie klocki ?? 1.8 ACC wer.USA
Witam , czas najwyższy wymienić klocki w moim bolidzie .
Tylko nie wiem jakie tam idą , w motoryzacyjnym powiedzieli mi że są 3 rodzaje i muszę iść z klockiem do nich
da się jakoś określić bez wyciągania jakie będą pasować
z zacisku spisałem coś takiego :
5 353
VL 011/5
VW II
[ Dodano: 2009-05-02, 22:27 ]
widzę że temat w miejscu stoi
może Etka albo inny program powie jakie były montowane klocki w usa , 1.8 ACC z 95 r.
Tylko nie wiem jakie tam idą , w motoryzacyjnym powiedzieli mi że są 3 rodzaje i muszę iść z klockiem do nich
da się jakoś określić bez wyciągania jakie będą pasować
z zacisku spisałem coś takiego :
5 353
VL 011/5
VW II
[ Dodano: 2009-05-02, 22:27 ]
widzę że temat w miejscu stoi
może Etka albo inny program powie jakie były montowane klocki w usa , 1.8 ACC z 95 r.
-

saladrus - Members
takie cienkie sa potrzebne tylko gdy robiłeś przeróbkę i dawałeś wentylowaną tarczę w miejsce pełnej. Normalnie są 16 mm FDB 774 numeracji ferodo. Ale sprawdź to jeszczestrzeliniasty napisał(a):nowego to okolo 12mm)
- pablomed
- Members
Normalnie są 16 mm FDB 774 numeracji ferodo
hmm z tym ze jak zmienialem klocki to 16mm sa za grube a w wersji GT wentylowane sa fabrycznie
-

strzeliniasty - Members
saladrus,masz rację są 3 rodzaje, podaje dla kół na 4 śruby(4x100)
tarcza niewentylowana i hamulce nie są lukasa(zacisk ATE) to klocki takie:b 1h0 698 151 w tym wypadku tarcza ma średnicę 239mm
tarcza niewentylowana i hamulce lukasa, to klocki:b357 698 151b lub b 1h0 698 993 w tym przypadku tarcza ma średnicę 256mm
tarcza wentylowana o średnicy 256mm to klocki takie:
b 357 698 151 a
Dojdziesz po średnicy tarczy, mam nadzieję że pomogłem.
Być może po tych numerach w sklepie nie dojdzie(sam tak miałem), musi szukać zamienników wtedy bo różne firmy mają różne oznaczenia
tarcza niewentylowana i hamulce nie są lukasa(zacisk ATE) to klocki takie:b 1h0 698 151 w tym wypadku tarcza ma średnicę 239mm
tarcza niewentylowana i hamulce lukasa, to klocki:b357 698 151b lub b 1h0 698 993 w tym przypadku tarcza ma średnicę 256mm
tarcza wentylowana o średnicy 256mm to klocki takie:
b 357 698 151 a
Dojdziesz po średnicy tarczy, mam nadzieję że pomogłem.
Być może po tych numerach w sklepie nie dojdzie(sam tak miałem), musi szukać zamienników wtedy bo różne firmy mają różne oznaczenia
- opolanin
Dzięki opolanin , punkcik poleciał ...
dzisiaj postaram się zmierzyć tarcze . . . i może uda się spisać nr z klocka ... chociaż jest zabrudzony cały klocek.
[ Dodano: 2009-05-26, 10:56 ]
odświeżam temat ....
nr jaki znalazłem na klocku to :
90R 012
161 C25
dzisiaj postaram się zmierzyć tarcze . . . i może uda się spisać nr z klocka ... chociaż jest zabrudzony cały klocek.
[ Dodano: 2009-05-26, 10:56 ]
odświeżam temat ....
nr jaki znalazłem na klocku to :
90R 012
161 C25
-

saladrus - Members