Moderator: Moderator
aaaaa widzisz i to sie stało odrazu po założeniu silnika i odpaleniu?? bo moze faktycznie w tym silniku była walnieta uszczelka.
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
No a przed zmianą silnika poczytaleś na forum co jeszcze trzeba zmienić, osprzęt masz z silnika 75 czy 90. Ciekawa sprawa ale może coś z ukladem chlodzenia nie tak. Nie wiem czy nie jestem w blędzie, ale silnik o wiekszej mocy moze potrzebuje lepszego chlodzenia. Ale zastanówmy sie, jeżeli ci sie woda- plyn gotyje i wywala przez zbiornik wyrównawczy to znaczy, że musi ona krążyc w malym obiegu caly czas, a to by wskazywalo na walniety termostat, który nie otwiera dużego obiegu. Może być czujnik temperatury cieczy chlodzącej. Temperatura dochodzi do 90 a czujnik nie wlącza wentylatora (ja to mam aż dwa). Może napisz wiecej szczegulów jak to się stalo, co pokazują kontrolki na desce wskaźników, kiedy i czy się wogóle wlącza wentylator.
- Mario Mario
- Czytacz
A pompa wody dziala, bo coś mi sie wydaje, ze tam nie ma obiegu. Cholera, jeżeli silnik po nagrzaniu się zaraz powoduje nagrzanie/zagotowanie się wody to to nie jest przecież kuchenka gazowa. Jezeli pompa pompuje wodę to musi być dobrze. Jescze raz. napisz co pokazują wskaźniki, kiedy się zalącza went. Powoli sprawdź najpierw uklad chlodzenia, mówię ci że problem tkwi w ukladzie a nie w samym silniku. Mam taką nadzieję, bo szkoda by tej calej wymiany silnika.
- Mario Mario
- Czytacz
piotrus23, odnośnie wywalania wody kiedyś na forum czytałem że to może być wina korka w zbiorniczku wyruwnawczym bo tam sa jakięś zaworki w tym korku i też nie tak dawno czytałem że ktoś popełnił błąd z zakładaniem paska i generalnie chodziło oto że pompa wodna obracała się w drugą strone prubowałem znaleźdz te posty ale nie udało mi się może Ty będziesz miał więcej szczęścia pozdrawiam 

-

marko1967 - Members
piotrus23, znalazłem o tym pasku poczytaj najlepiej od 9 postu http://www.golf3.pl/topics9/chlodzenie- ... ie&start=0 ale jak masz ochote to czytaj człość pozdrawiam
-

marko1967 - Members
no to moze tak mialem to samo co kolega opisuje po zrobieniu uszczelik
wiele kombinacji i dalej to samo
przy robieniu glowicy wymienilem pompe wody i okazalo sie ze kruciec plastikowy ktory z niej wychodzi jest pod innym katem zmiana na stary i problem zniknol 
wiele kombinacji i dalej to samo
przy robieniu glowicy wymienilem pompe wody i okazalo sie ze kruciec plastikowy ktory z niej wychodzi jest pod innym katem zmiana na stary i problem zniknol 
- Rekin
- Czytacz