Moderator: Moderator
teraz tak bardziej zwrocilem uwage na ta kontrolke od temperatury. Wczoraj troche wymeczylem auto (ciagle stawanie, przyspieszanie - poprostu musialem) i co? tempretatura ma daleko do 70C nawet nie wiem czy 65 bylo ;\ czyli jednak czujnik? i przez to auto moze wiecej spalac? Czy wymiana tego jest pilna? prosze o rade...
-

Snikers - Czytacz
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
to zdecydowanie za duże spalanie.... ja mam ten sam silnik i teraz właśnie zadałem sobie trud dokładnego wyliczenia spalania... notowałem wszystkie tankowania i wszystkie przebiegi
i za cały luty przejechałem 1165 kilometrów i średnie spalanie wyszło mi 8,25 litra na 100 km... dodam jeszcze że jest to 50/50 miasto i trasa... z kolei w lecie na trasie spalił mi 6,9 litra i to z uszkodzonym termostatem... wiec przyczyna tego dużego spalania u ciebie to raczej nie będzie termostat... owszem jakiś wpływ on będzie miał ale poszukałbym innych przyczyn
i za cały luty przejechałem 1165 kilometrów i średnie spalanie wyszło mi 8,25 litra na 100 km... dodam jeszcze że jest to 50/50 miasto i trasa... z kolei w lecie na trasie spalił mi 6,9 litra i to z uszkodzonym termostatem... wiec przyczyna tego dużego spalania u ciebie to raczej nie będzie termostat... owszem jakiś wpływ on będzie miał ale poszukałbym innych przyczynMój GTI 2.0 16V ABF
moj-golf/moj-nowy-nabytek-gti-16v-t6311.html
moj-golf/moj-nowy-nabytek-gti-16v-t6311.html
-

czepi - Members
tu niema zadnej reguły
jesli jedziesz na 70 stopniach to komp uznaje ze silnik jest nagrzany powyzej potrzeby załanczania ssania
podwyzszone spalanie wynika z dłuzszego okresu rozgrzewania sie slilnikia kiedy to niema jeszcz tych 70
wiec wniosek jest taki ze jak jezdzisz na krutkie trasy to ci spali moze i nawet ze 3 litry max a jak jedziesz 1000 km na takim termostacie to zurzycie bedzie niewiele wieksze
wiem to b mialem zepsuty termostat tak samo 70stopni i mi nic wiecej nie palił a wynajmnie nie zauwarzyłem
jesli jedziesz na 70 stopniach to komp uznaje ze silnik jest nagrzany powyzej potrzeby załanczania ssania
podwyzszone spalanie wynika z dłuzszego okresu rozgrzewania sie slilnikia kiedy to niema jeszcz tych 70
wiec wniosek jest taki ze jak jezdzisz na krutkie trasy to ci spali moze i nawet ze 3 litry max a jak jedziesz 1000 km na takim termostacie to zurzycie bedzie niewiele wieksze
wiem to b mialem zepsuty termostat tak samo 70stopni i mi nic wiecej nie palił a wynajmnie nie zauwarzyłem
Średnie spalanie 7,5>8l lpg /5,8l pb
- dziabi3
- Members
Maly problem (chlodzenie)
Kiedy pojezdze troche temperatura na wskazniku wskazuje 110 stopni a wiatrak przy chlodnicy sie nie zalacza jak sprawdzic czy mam dobry wiatrak nie spalony i jak sprawdzic czy termostat jest w porzadku z gory dzieki
- Banzai
- Berbeć
aby sprawdzic wiatrak musisz podlaczyc go na ktorko z akumulatorem, nieboj sie-jak sie pomylisz i zamianisz + na - to sie wiatrak niespali...polecal bym jeszcze kupic nowy termostat...
- piotr0488
- Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe