Mam jeszcze jedno pytanko.
ostatnio odkręciłem korek z płynem chłodniczym i zauważyłem minimum tego płynu. A zaś pod korkiem wlewu oleju do silnika taa dziwna maź i czytałem sporo że wsazuje to na uszczele pod głowicą? co mówicie? czy da rade jakoś to sprawdzić czy to uszczelka pod głowicą? czy po prostu dolać płynu chłodniczego a ta maź skąd się wzieła?
Moderator: Moderator
bartek skoro czytales tematy uszczelki to wiesz jak sie sprawdza-jakie sa oznaki walnietej uszczelki i nie przeskoczysz tego.
uszkodzona uszczelka
-ubywa plyn chlodzacy i jest "dziwna maz" w oleju
-przybywa plynu i ma kolorowe-teczowe slady (olej przechodzi do ukladu chlodzenia)
-ubywa plyn chlodzacy i jest spalany
-weze sa twarde jak kamien czyli cisnienie sprezania idzie do ukladu chlodzenia i wywala plyn
nie wyczarujesz nic po za wymiana uszczelki tylko polecam zrobic to dobrze a nie u "zenka w garazu"
jeszcze jedna opcja to jezdzisz na krotkich dystansach i dlatego masz maz pod korkiem oleju ale by Ci nie ubywalo plynu takze sorka ale uszczelka.
uszkodzona uszczelka
-ubywa plyn chlodzacy i jest "dziwna maz" w oleju
-przybywa plynu i ma kolorowe-teczowe slady (olej przechodzi do ukladu chlodzenia)
-ubywa plyn chlodzacy i jest spalany
-weze sa twarde jak kamien czyli cisnienie sprezania idzie do ukladu chlodzenia i wywala plyn
nie wyczarujesz nic po za wymiana uszczelki tylko polecam zrobic to dobrze a nie u "zenka w garazu"
jeszcze jedna opcja to jezdzisz na krotkich dystansach i dlatego masz maz pod korkiem oleju ale by Ci nie ubywalo plynu takze sorka ale uszczelka.
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
-

trojeczkaGT - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
a nie masz moze gdzieś wycieku ? spróbuj dolać, sprawdz czy dywanik za konsola srodkowa od str pasazera nie jest mokry
moze być nagrzewnica strzelona albo chłodnica, a maź pod korkiem jest od nie dogrzanego silnika, wilgoć z olejem i powstaje taka piana 
moze być nagrzewnica strzelona albo chłodnica, a maź pod korkiem jest od nie dogrzanego silnika, wilgoć z olejem i powstaje taka piana 
Mój Concept
moj-golf/vw-mk3-cabrio-concept-by-jasko-t43936.html
<b>"Nie ważne fele, kolor, marka, produkcja zalewaj, pal, ruszaj"</b>
moj-golf/vw-mk3-cabrio-concept-by-jasko-t43936.html<b>"Nie ważne fele, kolor, marka, produkcja zalewaj, pal, ruszaj"</b>
-

jasiu0997 - Members
trojeczkaGT, jesteś w błędzie wywalona uszczelka nie musi sie obiawić twardymi wężami bo twarde węże możesz mieć nawet wtedy gdy układ jest zapowietrzony i co wtedy byś uszczelkę robił
przy duży temp wody też twardnieją ,
bartek22, sprawdz czy gdzieś nie masz wycieku a maź możesz mieć i pewnie jest dla tego ze robisz małe przebiegi i silnik nie jest dobrze rozgrzany
przy duży temp wody też twardnieją ,
bartek22, sprawdz czy gdzieś nie masz wycieku a maź możesz mieć i pewnie jest dla tego ze robisz małe przebiegi i silnik nie jest dobrze rozgrzany
-

Dinuś - Members
dinus czytaj weze twarde jak kamien
czyli nie mozesz ich scisnac dlonia. mialem tak wiec wiem.
kolega ma tez cyrki z olejem
tak jak koledzy pisza moga byc krotkie dystanse i auto niedogrzane
czyli nie mozesz ich scisnac dlonia. mialem tak wiec wiem.
kolega ma tez cyrki z olejem
tak jak koledzy pisza moga byc krotkie dystanse i auto niedogrzane
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
-

trojeczkaGT - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Nadwozie: 3-drzwiowe
trojeczkaGT, czytaj co pisze może być układ zapowietrzony , ja wstawiłem do dziewczyny 2,0 i też ma twarde przewody jak sie rozgrzeje bo jest ciśnienie a uszczelka jest nowa i wody nie ubywa , a maż moze być z niedogrzania tak jak psiałem
-

Dinuś - Members
nie kłócić się o to samo, nie autor postu wgl sie odezwie czy coś sprawdził czy nie , wtedy bedziemy myśleć 

Mój Concept
moj-golf/vw-mk3-cabrio-concept-by-jasko-t43936.html
<b>"Nie ważne fele, kolor, marka, produkcja zalewaj, pal, ruszaj"</b>
moj-golf/vw-mk3-cabrio-concept-by-jasko-t43936.html<b>"Nie ważne fele, kolor, marka, produkcja zalewaj, pal, ruszaj"</b>
-

jasiu0997 - Members
Wymiana pompy wodnej w Golfie 1.8 ABS
Czy do wymiany tej jednej części pompy wody z turbinką trzeba odkręcać ją całą od bloku?I czy konieczne jest wymontowanie alternatora i pompy wspomagania?
- Golf_GL
- Czytacz
- Rocznik: 1992
- Silnik: 1.8 90 KM ABS
- Nadwozie: 5-drzwiowe
po wyjęciu altka i jego podstawy masz pompę na wierzchu ale wykręć całą i pokrywe z wirnikiem wymieniaj wygodnie na stole. POtem przy montażu do bloku obejrzyj powierzchnie czy nie maja wżerów w razie czego wyrównaj klejem do metalu plus nowy oring.
- pablomed
- Members
wywaliło korek zbiorniczka płynu chłodniczego ?
Brak korka i płynu w zbiorniczku, czy mogło go wywalic z jakiegoś powodu czy jednak mogłem zapomnieć go wkręcić po dolewce płynu. (wydaje mi się, że nigdy bym tego nei zrobił no ale w tej sytuacji 100% pewności nie mam)
Z autem nie ma problemów poza uszczelniaczami zaworów (krztusi się na zimnym i jest słaby przez jakiś czas spalając przedostający się przez noc olej wg tego co mi mówiono)
1.8aam 75km z gazem
Z autem nie ma problemów poza uszczelniaczami zaworów (krztusi się na zimnym i jest słaby przez jakiś czas spalając przedostający się przez noc olej wg tego co mi mówiono)
1.8aam 75km z gazem
- przemke
- Badacz tematu