Moderator: Moderator
Włącznik termiczny nie ma żadnego przekaźnika ? Pompa wody kiedy była wymieniana ? Nie huczy , ziuczy nie wydaje dziwnych dźwięków? Szczelne chłodzenie? Korek nie puszcza ? Do układu chłodzenia wchodzi 5,6 litra w Twoim silniku.Zakładam że weszło ponad 5 litrów bo coś tam zostało ale jeśli nie no to może być zakamieniona chłodnica.
Życie jest za krótkie żeby jeździć litrowym Polo...
- kamilus_1990
- Czytacz
Temperatura silnika
Witam
Przede wszystkim zacznę od tego, że przeczytałem setki tematów odnośnie temp. silnika , otwierania termostatu itp. Szczerze? mam większy mętlik niż miałem.
Do rzeczy:
Silnik 1.8 90km ADZ LPG 1996r ok 200 000 km
Na blacie pokazuje mi 90 stopni po przejechaniu 3-4km (czyli dobrze
) , rzecz w tym, że w VAGu podczas jazdy pokazuje 80,1, 82,8(nawet po 40km) bardzo letni dolny wąż od chłodnicy. Zaś na postoju, w korku 84,6, 86,4 (już cieplejszy). Dopiero jak przy gazuję na postoju wyskakuje 90 na VAGu , wczoraj wyskoczyło 92,4 załączył się wentylator (oczywiście dolny wąż ciepły), ruszyłem więc w trasę, po chwili 80,1 (w lesie - chłodniej), przez pole 82,8. Jadąc 140km/h na autostradzie dalej pokazywało 82,8. Postawiłem auto na postoju 84,6.
Termostat ? czy czujnik temp? (na blacie cały czas 90 stopni)
A może coś innego? Proszę o poradę.
Z góry dziękuję.
Przede wszystkim zacznę od tego, że przeczytałem setki tematów odnośnie temp. silnika , otwierania termostatu itp. Szczerze? mam większy mętlik niż miałem.
Do rzeczy:
Silnik 1.8 90km ADZ LPG 1996r ok 200 000 km
Na blacie pokazuje mi 90 stopni po przejechaniu 3-4km (czyli dobrze
) , rzecz w tym, że w VAGu podczas jazdy pokazuje 80,1, 82,8(nawet po 40km) bardzo letni dolny wąż od chłodnicy. Zaś na postoju, w korku 84,6, 86,4 (już cieplejszy). Dopiero jak przy gazuję na postoju wyskakuje 90 na VAGu , wczoraj wyskoczyło 92,4 załączył się wentylator (oczywiście dolny wąż ciepły), ruszyłem więc w trasę, po chwili 80,1 (w lesie - chłodniej), przez pole 82,8. Jadąc 140km/h na autostradzie dalej pokazywało 82,8. Postawiłem auto na postoju 84,6.
Termostat ? czy czujnik temp? (na blacie cały czas 90 stopni)
A może coś innego? Proszę o poradę.
Z góry dziękuję.
- Padre
- Berbeć
K@mil napisał(a):Takich malych odchyleń na zegarze nie zauważysz ... 84... 90.. wiec wszystko jest ok
Dzięki za zainteresowanie
mam tego świadomość
rzecz w tym, że niby powinienem mieć temp 90C podczas jazdy. Czy się mylę ? A VAG pokazuje mniej 
- Padre
- Berbeć
W nowszych licznikach (tych po lifcie, o ile się nie mylę) wskazówka od temperatury w liczniku "stoi" na 90* w zakresie temperatur 74*-104*.
Czyli płyn chłodzący ma między 74* a 104* a wskazówka na liczniku pokazuje na 90*.
To jest dla spokoju kierowcy (:p), żeby się nie denerwował, że mu temperatura skacze.
Kiedyś słyszałem, że przy starszych licznikach wskazówka potrafiła falować i dla tego później zrobili coś takiego.
Czyli płyn chłodzący ma między 74* a 104* a wskazówka na liczniku pokazuje na 90*.
To jest dla spokoju kierowcy (:p), żeby się nie denerwował, że mu temperatura skacze.
Kiedyś słyszałem, że przy starszych licznikach wskazówka potrafiła falować i dla tego później zrobili coś takiego.
-

Snejk18 - Fanatyk
Padre napisał(a):Rozumiem, dzięki za info. Dobrze , ale odpuśćmy sobie na razie licznik sam w sobie, chodzi o wskazania temperatury w VAGu. Czy są poprawne ;>
liczniki takich małych wahań temperatury nie widzą a ponad to licznik podaje osobno temp na licznik i osobno do komputera

- PabloSBT
- Members
PabloSBT napisał(a):Padre napisał(a):Rozumiem, dzięki za info. Dobrze , ale odpuśćmy sobie na razie licznik sam w sobie, chodzi o wskazania temperatury w VAGu. Czy są poprawne ;>
liczniki takich małych wahań temperatury nie widzą a ponad to licznik podaje osobno temp na licznik i osobno do komputera
Nie do końca o to mi chodzi, ale dzięki za zainteresowanie:). Rozumiem, to jest całkiem logiczne, że nie pokazuje. Po prostu chciałbym wiedzieć czy to normalne, że w VAGu pokazuje w trasie np 82 stopnie (wiem ,że na chłodnicę wieje wiatr itp), ale wszyscy jednogłośnie twierdzą w poprzednio przeczytanych przeze mnie postach/tematach , że silnik powinien mieć stale temperaturę w granicach 85-90 stopni
i nie mówię tu wskazaniach na blacie 
- Padre
- Berbeć
Padre napisał(a):PabloSBT napisał(a):Padre napisał(a):Rozumiem, dzięki za info. Dobrze , ale odpuśćmy sobie na razie licznik sam w sobie, chodzi o wskazania temperatury w VAGu. Czy są poprawne ;>
Nie do końca o to mi chodzi, ale dzięki za zainteresowanie:). Rozumiem, to jest całkiem logiczne, że nie pokazuje. Po prostu chciałbym wiedzieć czy to normalne, że w VAGu pokazuje w trasie np 82 stopnie (wiem ,że na chłodnicę wieje wiatr itp), ale wszyscy jednogłośnie twierdzą w poprzednio przeczytanych przeze mnie postach/tematach , że silnik powinien mieć stale temperaturę w granicach 85-90 stopnii nie mówię tu wskazaniach na blacie
to zależy jaką masz temp otwarcia termostatu może być nawet 82 stopnie i wtedy w trasie gdy samochód ma dobre chłodzenie to może być temp 82 stopnie a gdy będziesz stał w korku to temp będzie większa bo termostat cały na raz się nie otwiera tylko otwiera się wraz ze wzrostem temp u mnie w trasie pokazuje 85 stopni a w mieście co chwile mi sie wentylator włącza
u ciebie wszystko jest w porządku nie masz się o co martwić

- PabloSBT
- Members
Kolego ja u siebie mierzyłęm i na blacie mam 90 stopni otwarcie termostatu to około 82 stopnie pełne otwarcie u mnie to 85 max jak gazuje i na blacie 90
to nie problem to normalne że są wachania
pozatym jest 1 czijnik ale w nim 2 układy jeden dla CPU drugi dla licznika
to nie problem to normalne że są wachania
pozatym jest 1 czijnik ale w nim 2 układy jeden dla CPU drugi dla licznika
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
dobrze koledzy piszą
Licznik nie pokaże takich różnic temperatury tylko większe czyli niedogrzanie lub przegrzanie
A sygnał temp. do ECU (komputera) jest na bieżąco aktualizowany z dość dobrą dokładnością co by komputer wiedział ile ma podać paliwa itd....
Licznik nie pokaże takich różnic temperatury tylko większe czyli niedogrzanie lub przegrzanie
A sygnał temp. do ECU (komputera) jest na bieżąco aktualizowany z dość dobrą dokładnością co by komputer wiedział ile ma podać paliwa itd....
-

marcinkoz2910 - Members
Ok. Dzięki Panowie za info
Męczyło mnie to po prostu , bo np po przejechaniu 25km (po autostradzie) dolny waz od chłodnicy jest ledwo co letni. Zaś jak stałem to robił się dopiero trochę cieplejszy. Jak wzrosła temp. i termostat puszczał.
Męczyło mnie to po prostu , bo np po przejechaniu 25km (po autostradzie) dolny waz od chłodnicy jest ledwo co letni. Zaś jak stałem to robił się dopiero trochę cieplejszy. Jak wzrosła temp. i termostat puszczał.
- Padre
- Berbeć