Moderator: Moderator
wymieniem tom pompy wody bo była wytarta .koszt pompy 70zł i teraz wszystko ok działa
wielkie dzięki za pomoc wszystkim pozdrawiam
[ Dodano: 2010-11-08, 21:50 ]
witam ponownie dziś mi go znów zagotowało ale w tedy jak tylko jadąc tomi go gotuje jak stoi na wolnych obrotach to jest ok i chyba to jest uszczelka pod głowicą co wy sądzicie o tym
wielkie dzięki za pomoc wszystkim pozdrawiam
[ Dodano: 2010-11-08, 21:50 ]
witam ponownie dziś mi go znów zagotowało ale w tedy jak tylko jadąc tomi go gotuje jak stoi na wolnych obrotach to jest ok i chyba to jest uszczelka pod głowicą co wy sądzicie o tym

-

rembdeska - Czytacz
no uporałem się i sory że nie napisałem tak długo ,
i co się okazało poprzedni właściciel nawiercił korek zbiorniczka wyruwnawczego
wymieniem to koszt 13 zł i działa i śmiga jak marzenie xd
teraz w sobotę przyciemniam szyby i wypas xd i muszę się w końcu pochwalić autkiem i wrzucić fotki już nie długo
i co się okazało poprzedni właściciel nawiercił korek zbiorniczka wyruwnawczego
wymieniem to koszt 13 zł i działa i śmiga jak marzenie xd
teraz w sobotę przyciemniam szyby i wypas xd i muszę się w końcu pochwalić autkiem i wrzucić fotki już nie długo

-

rembdeska - Czytacz
Twardy wąż chłodnicy
Mam pytanko. Czy to normalne że ten grubszy gumowy wąż, który idzie od chłodnicy do silnika na rozgrzanym silniku mocno twardnieje? Na zimnym jest miękki, slyszałem że to uklad podcisnieniowy i tak ma być ale sie niepokoje troche.Nic wiecej sie nie dzieje czyli plynu nie ubywa,oleju nie przybywa,wczoraj zrobilem trase 250KM i temperatura w normie ale wąż taki twardy że nie można go zgiąć i zauwazyłem że na łaczeniu z silnikiem pod wężem troszke świeżego płynu. Na zimnym silniku miekki. silnik 1.8 75KM.
- dargarbar
- Berbeć
Plyn w ukladzie chlodzenia jest pod cisnieniem, ale rozgrzane weze powinienes scisnac dwoma palcami. Jak nie mozesz to moze byc problem.
Na zimnym silniku odkrec korek zbiorniczka wyrownawczego, odpal silnik i az do rozgrzania patrz w zbiorniczej, czy nie wydobywaja sie pecherzyki powietrza.
Jezeli tak bedzie to niestety bedziesz mial do wymiany uszczelke pod glowica. Spaliny z komory spalania trafiaja przez uszkodzona uszczelke do ukladu chlodzenia stad wzrastajace cisnienie i twarde weze. Ja to przerabialem u siebie juz 2x. Przy takiej userce silnik sie zaczyna przegrzewac, wywala plyn ze zbiorniczka.
U ciebie niekoniecznie moze byc to co pisalem wyzej. Mozesz miec uszkodzony korek na zbiorniczku. On odpowiada za prawidlowe cisnienie w ukladzie chlodzenia, ma zaworek, kroty reguluje cisnenie.
Na zimnym silniku odkrec korek zbiorniczka wyrownawczego, odpal silnik i az do rozgrzania patrz w zbiorniczej, czy nie wydobywaja sie pecherzyki powietrza.
Jezeli tak bedzie to niestety bedziesz mial do wymiany uszczelke pod glowica. Spaliny z komory spalania trafiaja przez uszkodzona uszczelke do ukladu chlodzenia stad wzrastajace cisnienie i twarde weze. Ja to przerabialem u siebie juz 2x. Przy takiej userce silnik sie zaczyna przegrzewac, wywala plyn ze zbiorniczka.
U ciebie niekoniecznie moze byc to co pisalem wyzej. Mozesz miec uszkodzony korek na zbiorniczku. On odpowiada za prawidlowe cisnienie w ukladzie chlodzenia, ma zaworek, kroty reguluje cisnenie.
-

prezesik - Members
Chłodzenie silnika- problem
Witam, jestem od niedawna posiadaczem golfa mk3 1.6, i mam problem ponieważ nie pokazuje mi temperatury silnika, wskazówka leży... nie wiem czy to może być termostat do wymiany czy tez cos innego? Proszę o odpowiedź.
-

muchapmi - Berbeć
Sprawdź kable od czujnika temperatury (4-pinowy) znajdującego się w plastikowym króćcu od wody skąd wychodzą węże na chłodnicę. Może być któryś przerwany. Jeżeli nie widać żadnych uszkodzeń mechanicznych to na 100% masz do wymiany cały ten czujnik. Dwa jego piny dają sygnał na kompa, a dwa następne na wskaźnik temperatury na desce.
-

prezesik - Members