Moderator: Moderator
Re: Chłodzenie silnika- problem
muchapmi napisał(a):Witam, jestem od niedawna posiadaczem golfa mk3 1.6, i mam problem ponieważ nie pokazuje mi temperatury silnika, wskazówka leży... nie wiem czy to może być termostat do wymiany czy tez cos innego? Proszę o odpowiedź.
jeśli masz miernik cyfrowy to sprawdź czy na pinie 2i4 jest jakaś rezystancja (bo one idą na licznik) ale wydaje mi się że to wina przetartego kabelka skoro wskazówka leży całkiem na 0
Ostatnio edytowano 25 lut 2011, o 13:25 przez PabloSBT, łącznie edytowano 1 raz
- PabloSBT
- Members
TERMOSTAT
witam,potrafi mi ktos wytlumaczyc na czym polega zyzycie sie termostatu??ostatnio wymienilem bo nie lapal temperatury i wogole nie czaje co w starym termostacie bylo "nie tak" ze trzeba bylo go wymienic....
-

lookasgolf33 - Gaduła
Stary termostat Ci się nie domykał, więc miałem cały czas obieg cieczy, bez względu na temperaturę silnika. Tak więc jak był cały czas chłodzony to miał opcji się zagrzać do odpowiedniej temperatury.
Mój Goferek- były:
moj-golf/czarnuch-by-czaro-t26881.html
moj-golf/czarnuch-by-czaro-t26881.html
-

czaro - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
-

czaro - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
lookasgolf33, zużycie termostatu polega na:
1. Zapiecze się i nie otworzy, zostaje cały czas w pozycji zamkniętej, objaw przegrzanie
2. Jest otwarty i się nie zamyka, objaw niedogrzanie
To są skrajne przypadki zepsucia termostatu
Termostat nadaje się do wymiany gdy przy temperaturze cieczy chłodzącej ok 80 stopni zaczyna się otwierać i w raz ze wzrostem temperatury następuje jego otwarcie aż do całkowitego otworzenia, powyżej 90 stopni.
Napisane w wielkim skrócie
1. Zapiecze się i nie otworzy, zostaje cały czas w pozycji zamkniętej, objaw przegrzanie
2. Jest otwarty i się nie zamyka, objaw niedogrzanie
To są skrajne przypadki zepsucia termostatu
Termostat nadaje się do wymiany gdy przy temperaturze cieczy chłodzącej ok 80 stopni zaczyna się otwierać i w raz ze wzrostem temperatury następuje jego otwarcie aż do całkowitego otworzenia, powyżej 90 stopni.
Napisane w wielkim skrócie

- opolanin
-

lookasgolf33 - Gaduła
lookasgolf33 napisał(a):hmmm...to w takim razie jaka temperature powinien (wedlug zegara) trzymac silnik 1,4??
zależy jaki masz termostat jak masz temp otwarcia 84^C to będziesz miał poniżej 90^C na zegarach a jak masz temp otwarcia termostatu 87^C to będziesz miał równe 90^C na liczniku w silniku 1.4 powinieneś mieć temp otwarcia 84^C więc jak będziesz miał na zegarach troszkę poniżej środka skali to nic się nie dzieje

- PabloSBT
- Members
Termostat w silniku 1.8
Witam, mam sporą awarie w moim golfie 3 1.8 90KM i musze dostac sie do termostatu, ktory nie przepuszcza plynu. Niestety nie wiem, ktora czesc to termostat. Podejrzewam 2 czesci: jedna na przedzie silnika (zaznaczona na lewo w kolku), wchodza do niej przewody grube i cienkie oraz najprawdopodobniej kable do czujnika, cos podobnego znajduje sie tez na prawym boku silnika (zazanaczone na prawo w kolku) i wchodzi do tego jeden gruby przewod. Bylbym bardzo wdzieczny za pomoc w zidentyfikowaniu termostatu.
Ponizej daje zdjecie:

Ponizej daje zdjecie:

- Jedi987
- Berbeć