Moderator: Moderator
Remperatura 100 stopni
Czy to jest prawidłowa temperatura rozgrzanego silnika?
-

weeman - Czytacz
niezabardzo.... chociaż chwilowo nic się nie powinno stać... jednak na dłuższą metę trzeba by coś pomyśleć... kiedy ostatnio wymieniałeś termostat? wina może leżeć tutaj.... ja wcześniej miałem nie więcej niż 70 stopni jednak po wymianie termostatu temperatura wacha się od ok. 92 do ok97 stopni... przyczyną może też być że wiatrak się nie włącza... napisz w jakim cyklu ci taka temperaturka wyskakuje czy po mieście czy na trasie
Mój GTI 2.0 16V ABF
moj-golf/moj-nowy-nabytek-gti-16v-t6311.html
-

czepi - Members
no przy każdej jeździe. Wskaźnik dobije do 100 czyli stoi pionowo. Więcej jak sto nie maiałem. Wiatrak czasem zajarzy ale mało kiedy. Czyli to wina termostatu? Jestem ciemny ale nie chcę prowadzić bryki do warsztatu? Proszę o wyjasnienie 

-

weeman - Czytacz
70% ze termostat, prawidłowa temperatura to około 90 stopni, w lato w korkach max do 100,
Moje byłe MK3 VR6
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html-

PiJey88 - Administrator
- Rocznik: 1996
- Silnik: 2.8 VR6 AAA
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
no to czeka cię trochę zabawy.... musisz odkręcić pompę od wspomagania a pod nią jest "schowany termostat" sama jego wymiana nie sprawi ci problemu jeśli potrafisz się posługiwac kluczem
jednak trochę się pomęczysz żeby odkręcić pompę.... już nie pamiętam ale musisz odkręcić chyba 4 śruby mocujące i nieco ją odsunąć (mała rada-od pompy idze przewód metalowy a potem gumowy wzdłuż zderzaka który jest w małej obejmie przykręconej do belki. Najlepiej odkręcić tę obejme da ci to większe pole manewru przy odsuwaniu pompy. Pamiętaj żeby nie wyciągać pompy tylko po odkręceniu śrub odsunąć ją lekko.Gdy ją odsuniesz to popatrz gdzie idzie wąż dolny z chłodnicy - na jego końcu są 2 kolanka
odkręcasz to drugie od korpusu pompy i bez problemu wyjmujesz termostat. Zapamiętaj jak był tam osadzony a najlepiej od razu załóż nowy w miejsce starego i dokręć kolanko zwracając uwagę czy termostat równo siadł w gniazdo. Dla ułatwienia można osadzić go przy pomocy smaru. Smarujesz o-ring (powinien być w komplecie z termostatem i delikatnie wkładasz termostat (smar sprawi że na jakiś czas "przyklei się" do gniazda) i łatwo założysz i przykręcisz kolanko.
Najlepiej wymianę robi się na kanale ale ja takowego nie mam
więc poradziłem sobie inaczej - podniosłem auto maksymalnie na podnośniku i podłożyłem klocami drewna, gdyż niebezpiecznie leżeć pod autem tylko na podnośniku zwłaszcza gdy łatwo możesz go zruszać szarpiąc śruby przy odkręcaniu.... życzę powodzenia przy wymianie...
Jeśli ten tekst był ci pomocny to proszę uprzejmie o punkcika
jednak trochę się pomęczysz żeby odkręcić pompę.... już nie pamiętam ale musisz odkręcić chyba 4 śruby mocujące i nieco ją odsunąć (mała rada-od pompy idze przewód metalowy a potem gumowy wzdłuż zderzaka który jest w małej obejmie przykręconej do belki. Najlepiej odkręcić tę obejme da ci to większe pole manewru przy odsuwaniu pompy. Pamiętaj żeby nie wyciągać pompy tylko po odkręceniu śrub odsunąć ją lekko.Gdy ją odsuniesz to popatrz gdzie idzie wąż dolny z chłodnicy - na jego końcu są 2 kolanka
odkręcasz to drugie od korpusu pompy i bez problemu wyjmujesz termostat. Zapamiętaj jak był tam osadzony a najlepiej od razu załóż nowy w miejsce starego i dokręć kolanko zwracając uwagę czy termostat równo siadł w gniazdo. Dla ułatwienia można osadzić go przy pomocy smaru. Smarujesz o-ring (powinien być w komplecie z termostatem i delikatnie wkładasz termostat (smar sprawi że na jakiś czas "przyklei się" do gniazda) i łatwo założysz i przykręcisz kolanko.
Najlepiej wymianę robi się na kanale ale ja takowego nie mam
więc poradziłem sobie inaczej - podniosłem auto maksymalnie na podnośniku i podłożyłem klocami drewna, gdyż niebezpiecznie leżeć pod autem tylko na podnośniku zwłaszcza gdy łatwo możesz go zruszać szarpiąc śruby przy odkręcaniu.... życzę powodzenia przy wymianie...
Jeśli ten tekst był ci pomocny to proszę uprzejmie o punkcika
Mój GTI 2.0 16V ABF
-

czepi - Members
Mam podobny problem z odpowietrzeniem układu chłodzenia a objawy są następujące, w momencie odpalenia silnika po okresie zagrzania go do temperatury 65 stopni woda z zbiornika wyrównawczego zaczyna bulgotać i wybijać na zewnątrz, uszczelka została wymieniona głowica splanowana , węże są drożne,wymieniłem czujnik temperatury, pompa wodna jest sprawna wiec już sam nie mam pomysłu od czego to może być, w oleju nie pokazuje sie woda tylko pod korkiem od oleju tworzy sie dziwna maź która ale jest normalna w zimę na skutek absorpcji i niedogrzania silnika.
Proszę o radę kogoś kto miał podobną sytuacje!!!
Proszę o radę kogoś kto miał podobną sytuacje!!!
Ostatnio edytowano 28 gru 2007, o 13:16 przez Slimakes, łącznie edytowano 1 raz
- Slimakes
- Berbeć