Moderator: Moderator
Panowie u mnie jest podobnie 75stopni (podczas jazdy) i wymieniałem już i termostat i czujnik temperatury dalej to samo. Kiedy auto postoi na biegu jałowym dogrzewa się do niecałych 90 i włącza się wentylator chłodnicy i ponownie schładza do 75. Spalanie jest ok,płynu w chłodnicy nie ubywa więc nic z tym nie robię. W polonezie np na zimę zakładało się specjalną zaślepkę na wlot powietrza żeby silnik się nie wychładzał.
- Szary
- Czytacz
Leito, gluszek, nie czepiajta sie...
ja mimo ze ma diesla mam tak samo jak ty Szary, . wymieniłem termostat i czujnik temp.- wszystko oryginał i jest tak samo. porównałem wskazania temp.na zagarze a VAG. VAG pokazuje jak powinien a zagar zaniża. Leopard mólwił mi ze w wiekszości golfach cos sie w zegarze rypie. nie wiem co bo sie nie znam na takich podzespołach. ale mówił ze mozna wskazówke dygnac troszke aby pokazywalo jednakowo - nie chce mi sie z tym bawic lecz bede musiał bo mi znikło swiateło w zegarach...
ja mimo ze ma diesla mam tak samo jak ty Szary, . wymieniłem termostat i czujnik temp.- wszystko oryginał i jest tak samo. porównałem wskazania temp.na zagarze a VAG. VAG pokazuje jak powinien a zagar zaniża. Leopard mólwił mi ze w wiekszości golfach cos sie w zegarze rypie. nie wiem co bo sie nie znam na takich podzespołach. ale mówił ze mozna wskazówke dygnac troszke aby pokazywalo jednakowo - nie chce mi sie z tym bawic lecz bede musiał bo mi znikło swiateło w zegarach...
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
płym u układzie chłodzenia
kilka postów niżej miałem problem z uszczelką rozwiązałem dzięki serwisowi lelka opole
i kolejne pytanie
rozebrałem cał króciec tam gdzie termostat też i on był krzywo zamontowany poprawiłem i teraz zamiast temperatura 90 jest trochę wiecej z 95 jest w miare stabilne ale widać wahania niecałe 90 i do 95 czy termostat jest dupnięty czy jak przedtem było non stop 90 jak zagrzał sie
kolejne pytanie to czy normalnym jest że jak silnik jest rozgrzany np 100 km staje maska do góry i odkręcam wlew płynu do zbiorniczka to słysze syk jak by zasysało a potem wylewa mi sie z 0.5 litra płynu albo więcej uzupełniam i kolejnym razem tak samo
jeszcze zaobserwowałem że po zrobieniu 20 km mam piane w tym zbiorniczku
płym jest jakis niebieski a bede chyba lał borygo albo Pietrygo 1:1 z destylowaną wodą
jednak zanim to zrobie chce wiedziec czy to co sie dzieje jest normalne
i kolejne pytanie
rozebrałem cał króciec tam gdzie termostat też i on był krzywo zamontowany poprawiłem i teraz zamiast temperatura 90 jest trochę wiecej z 95 jest w miare stabilne ale widać wahania niecałe 90 i do 95 czy termostat jest dupnięty czy jak przedtem było non stop 90 jak zagrzał sie
kolejne pytanie to czy normalnym jest że jak silnik jest rozgrzany np 100 km staje maska do góry i odkręcam wlew płynu do zbiorniczka to słysze syk jak by zasysało a potem wylewa mi sie z 0.5 litra płynu albo więcej uzupełniam i kolejnym razem tak samo
jeszcze zaobserwowałem że po zrobieniu 20 km mam piane w tym zbiorniczku
płym jest jakis niebieski a bede chyba lał borygo albo Pietrygo 1:1 z destylowaną wodą
jednak zanim to zrobie chce wiedziec czy to co sie dzieje jest normalne
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
tu masz fotoporadę mojego autorstwa, możesz sprawdzić, czy dobrze włożyłeś termostat:k-m-r1 napisał(a):rozebrałem cał króciec tam gdzie termostat też i on był krzywo zamontowany poprawiłem
http://www.golf3.pl/topics28/wymiana-te ... t16017.htm
k-m-r1 napisał(a):ale widać wahania niecałe 90 i do 95
takie wahania są raczej normalne
układ chłodzenia w golfie jest pod ciśnieniem - normalna sprawa.k-m-r1 napisał(a):odkręcam wlew płynu do zbiorniczka to słysze syk jak by zasysało a potem wylewa mi sie z 0.5 litra płynu albo więcej uzupełniam i kolejnym razem tak samo
Odkręcanie korka zbiorniczka przy rozgrzanym silniku jest niewskazane, gdyż jest niebezpieczne, można ulec poparzeniu.
sprawdź jeszcze, czy przy rozgrzanym silniku węże wody mozesz ścisnąć dwoma palcami. jezeli są zbyt twarde to moze być problem z uszczelką pod głowicą - przerabiałem to już dwa razy. Uszczelka mogła pęknąć miedzy cylindrem a płaszczem wodnym, spaliny mogą się dostawać do układu chłodzenia i wtedy bardzo pęcznieją węże oraz jest bomblowanie w zbiorniczku. Jeżeli silnik się nie przegrzewa przy 4 osobach na pokładzie (nie dochodzi temp. do 105-110 stopni) to mozesz być spokojny i jeździć dalej.k-m-r1 napisał(a):jeszcze zaobserwowałem że po zrobieniu 20 km mam piane w tym zbiorniczku
-

prezesik - Members
Termostat mozesz wzucic poprostu do wzatku i zobaczysz czy dziala, Nigdy nie odkrecaj korka zbiornika wyrownawczego gdy plyn jest goracy ja tak kiedys w skorupce zrobilem i trysnelo mi w twarz a syczy bo to cisnienie piana w zaleznosci od plynu tez jest normalnym zjawiskiem ale umiarkowana oczywiscie.
- slawek3032
weżę nie sątwarde ale teżi nie miekkie całkiem
ja od siebie dodam żę jak montuje sie termostat w tej poradzie to on chyba obsówa sie i jest kszywo ...
mój tak był lekko pod skosem i pewnie dlateego zawsze te 90 trzymało a teraz wacha sie co mnie zaniepokoiło
nigdy nie miałem problemyu z przegrzewaniem silnika nawet do 100 niedochodzi wskazówka
a jak z tym borygo to sie miesza czy takie otowe? bo niepisze nic producent o rozcieczaniu a zbedne mi -37 do - 26 zadowoli mnie
ja od siebie dodam żę jak montuje sie termostat w tej poradzie to on chyba obsówa sie i jest kszywo ...
mój tak był lekko pod skosem i pewnie dlateego zawsze te 90 trzymało a teraz wacha sie co mnie zaniepokoiło
nigdy nie miałem problemyu z przegrzewaniem silnika nawet do 100 niedochodzi wskazówka
a jak z tym borygo to sie miesza czy takie otowe? bo niepisze nic producent o rozcieczaniu a zbedne mi -37 do - 26 zadowoli mnie

Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
podejrzewam że metalowy ale jak nie wymontujesz to się nie przekonasz
Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców moj-golf/mk3-cl-by-dj-darco-t21179.html
-

DJ_DARCO - Czytacz
Duże spalanie , niska temperatura i wyświetla jakiś błąd
Witam! Mam pewien problem z moim golfem. Zawsze przy odpalaniu na wyświetlaczu pokazującym przebieg było "IN 00" a teraz jak odpalam jest "IN 01" . Znajomy powiedział mi że to sygnalizuje awarie. Czy to prawda? Jeśli tak to co oznacza to "IN 01". Dodatkowa wskazanie temperatury zatrzymuje się na ostatniej kresce przed 70 czyli coś koło 60 stopni (po przejechaniu 20km - 14km trasa i 6km miasto)w tym stanie golfik ma spalanie na poz 9-10 litrów/100km
. Gdzie w lato na tym odcinku wychodzi niecałe 7l/100km . Proszę o pomoc 
. Gdzie w lato na tym odcinku wychodzi niecałe 7l/100km . Proszę o pomoc 
-

jok3r - Czytacz
nadszedł czas małego przegladu. wymiana oleju filtry itd. w zadnym aucie nie wyswietla kodu błedu. tylko przeglady mały duzy. jak ci sie zaswieci IN 02 to duzy przeglada.jok3r napisał(a):co oznacza to "IN 01".
na 99% otwarty termostat -silnik jest nie dogrzany- układ chłodzenia [pracuje na pełnym obiegu - czujnik temp podaje do ECU o niskiej temp a ten ładuje mu zwiekszona dawe paliwa czyli ssanie.jok3r napisał(a):Dodatkowa wskazanie temperatury zatrzymuje się na ostatniej kresce przed 70 czyli coś koło 60 stopni
najlepiej podjedź na komputer i spr. wskazania temperatury jaka pokazuje zegar a jaką pokaze komp.diag.
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi