Sprawdźcie sobie króćce do których dochodzą węże z chłodnicy na blok silnika
one często puszczają i jest wyciek niewidoczny w tych miejscach a jeśli nie to to peanie dziura w chłodnicy lub uszczelka pod głowicą
Moderator: Moderator
Maciej_z, uszczelka 40zł z lepszej firmy, planowanie głowicy około 200zł, robota to zależy od mechanika ale koło 250zł bo jest co rozbierać i składać
-

marcinkoz2910 - Members
Jak wymienic wode e chłodnicy???
witam zabieralem sie do wymiany wody w chłodnicy na płyn ale bez kitu nie moge znalezc tego ^korka^ zeby usunąc wode z chłodnicy. Moze mógłby ktoś udzielic mi kilku wskazówek, za co z góry dziekuje. Pozdr. 

- Maciej_z
- Czytacz
ustawiasz pokretło temp,na grzanie,odkrecasz korek od zbiorniczka wyrównawczego i odpinasz dolny wąz od chlodnicy cała woda musi zleciec ,nie zaszkodzi jeszcze dmuchnac pare razy w zbiorniczek zeby cała woda wyleciała .montaz w odwrotnej kolejnosci.
-

swatu - VIP
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
swatu napisał(a):ustawiasz pokretło temp,na grzanie,odkrecasz korek od zbiorniczka wyrównawczego i odpinasz dolny wąz od chlodnicy cała woda musi zleciec ,nie zaszkodzi jeszcze dmuchnac pare razy w zbiorniczek zeby cała woda wyleciała .montaz w odwrotnej kolejnosci
a w bloku wszystko zostanie ? nie wiem czy w bloku nie ma gdzies nakretki ze sie ja wykreca i zleci jeszcze z bloku bo termostat zatrzyma wode
-

K@mil - POMOCNIK

a to juz zalezy jaka chlodnica jest umnie korka nie ma .K@mil napisał(a):a w bloku wszystko zostanie ?
z reszta tu chłopaki dobrze opisali wymiane:
http://www.golf3.pl/topics9/wymiana-ply ... h%B3odnicy
-

swatu - VIP
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
wszystkiego i tak nie spuscisz bo musialbys pompe odkrecic ale jak Ci pol litra zostanie to sie nic nie stanie
zapraszam do obejrzenia mojego GTI http://www.golf3.pl/topics2/moj-golf-gt ... t14130.htm
-

rogal133 - Badacz tematu
w golfie 3 nie ma korka spustowego do wody, bynajmniej ja się nie spotkałem z tym
opis podany w linku od swatu jest najlepszym rozwiązaniem
opis podany w linku od swatu jest najlepszym rozwiązaniem
-

marcinkoz2910 - Members
swatu napisał(a):ustawiasz pokretło temp,na grzanie,
Może głupie pytanie z mojej strony i w dodatku poza tematem... Co ma wspólnego pokrętło od ogrzewania z płynem w układzie chłodzenia? Jeżeli go nie ustawię na "GRZANIE" to nie spuszczę płynu z nagrzewnicy? Zawsze wydawało mi się że to pokrętło steruje tylko przepustnicą, która rozdziela dopływ powietrza do kabiny ZIMNE-CIEPŁE. Poprawcie mnie jeśli się mylę
Dowolne urządzenie, uszkodzone w dowolny sposób (z wyjątkiem całkowitego zniszczenia),będzie doskonale działało w obecności wykwalifikowanego personelu naprawczego. 

-

BORYSKA - Badacz tematu