Moderator: Moderator
adam28, ubywający płyn chłodniczy pozostawia widoczne ślady, sprawdz wszystkie połączenia, dociągnij opaski, zobacz czy nie wycieka spod pompy wody a najlepiej sprawdzać na rozgrzanym silniku jak w układzie chłodzenia wytwarza się podciśnienie, zobacz też kruciec, który idzie od głowicy, a jak dolewasz tej wody to nie widać jakiś tłustych oczek oleju?
- opolanin
dokładnie jak pisze opolanin, Woda zostawia specyficzy nalot sprawdz cały układ i bedziesz wiedział.. u mnie na krućcu cieknie i leci woda po silniku i zostawia taki brązowy jasny nalot
-

Legionista - Members
temperatura cieczy
Witam.Panowie,przed wymiana chlodnicy i plynu chlodniczego temp w miescie ,89C wiatrak zalaczal sie przy 92C czyli prawidlowo,teraz po wymianie chlodnicy i plynu temp po przejechaniu 5km 83C po dluzszej jezdzie dochodzi do 90C i wlacza sie wiatrak.Auto wogole zaczelo sie wyraznie wolniej rozgrzewac. Wiem ze nowy plyn i nowa chlodnica lepiej chlodzi,ale takie roznice?,termostat wahler wymieniany jakies 2 miesiace temu,czujnik temp oryginalny.Help!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
moj-golf/moja-golfina-t16966.html
Zapraszam do ogladania mojego golfa
-

krisss.79 - Badacz tematu
Nowa chłodnica i nowy płyn a na nowej chłodnicy nie ma osadzonego kamienia czy innych osadów a co za tym idzie lepsze oddawanie ciepła do otoczenia
Reasumując jeśli wentylator się włącza jak woda osiągnie odpowiednią temp. to nie ma problemu
Reasumując jeśli wentylator się włącza jak woda osiągnie odpowiednią temp. to nie ma problemu

-

marcinkoz2910 - Members
marcinkoz2910 to mowisz zeby olac temat i sie nie przejmowac?a juz chcialem wymieniac termostat
,zauwazylem tez ze temperatura w duzym stopniu zalezy od obrotow,w trasie 86C przy 2000 obrotow,redukcja na 3 bieg i 1700 obrotow i temperatura spada do 83?hmmm!!dziwne
,zauwazylem tez ze temperatura w duzym stopniu zalezy od obrotow,w trasie 86C przy 2000 obrotow,redukcja na 3 bieg i 1700 obrotow i temperatura spada do 83?hmmm!!dziwnemoj-golf/moja-golfina-t16966.html
-

Myślę że pompa wtedy szybciej pompuje. A Wahler - niestety - dołącza do grona firm jadących na świetnej przeszłości.
Z tym że ja bym nic na razie nie robił, póki powiedzmy do 75-80 nie spada temperatura przy szybkiej jeździe.
Z tym że ja bym nic na razie nie robił, póki powiedzmy do 75-80 nie spada temperatura przy szybkiej jeździe.
- pablomed
- Members
Wskaźnik temperatury.
Witam.
Dziś rano zauważyłem, że wskaźnik szaleje nie podnosi się po przejechaniu 5km gdzie normalnie po kilkuset metrach już leciał do góry
Podnosi się minimalnie i stoi czasem wskoczy na 70 stopni czasem na mniej czasem na więcej
Co może być przyczyną tak szwankującego wskaźnika?
Dziś rano zauważyłem, że wskaźnik szaleje nie podnosi się po przejechaniu 5km gdzie normalnie po kilkuset metrach już leciał do góry
Podnosi się minimalnie i stoi czasem wskoczy na 70 stopni czasem na mniej czasem na więcej
Co może być przyczyną tak szwankującego wskaźnika?-

Pro100 - VIP
- Rocznik: 93
- Silnik: R32
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Caly czas 1,4
termostat albo czujnik temperatury,sprawdz weze.
termostat albo czujnik temperatury,sprawdz weze.
moj-golf/moja-golfina-t16966.html
-

mi sie wydaje ze to czujnik bedzie walniety u mnie tez tak jest ze czasem tak sie nagrzeje ze sie wentylator włącza a na wskazniku jest gora 70. pojezdzij troche po miescie az Ci sie wentylator wlączy i jesli tem nie podskoczy do ponad 90 tzn ze czujnik albo wskaznik ale ja bym na czujnik obstawial
zapraszam do obejrzenia mojego GTI http://www.golf3.pl/topics2/moj-golf-gt ... t14130.htm
-

rogal133 - Badacz tematu