Latem kupiłem autko, zbliża się zima, a nie wiem jaki mam płyn w chłodnicy. Nie chciał bym się przekonać o tym po mrozach, gdy się okaże że była woda i rozsadzi mi silnik
Podpowiedzcie jak można to sprawdzić. 
Moderator: Moderator
Podpowiedzcie jak można to sprawdzić. 
mani51 napisał(a):Przecież jak zmieniasz uszczelkę to trzeba głowicę planować a nie można tego robić w nieskończoność.
mani51 napisał(a):olej przedostanie się do płynu a nie w drugą stronę

Admor napisał(a):co w efekcie kończy się majonezem pod korkiem olejowym i nie wiadomo gdzie jeszcze.
Admor napisał(a):ak to mówią dentyści z reklam Blend-a-med lepiej zapobiegać niż leczyć.

mani51 napisał(a):Wyobraź sobie że ktoś idzie do dentysty żeby mu zaplombować zdrowego zęba - czy uważasz że dobrze robi?
to tylko woda i tego się nie uniknie. A jak przedostanie Ci się płyn chłodniczy do układu smarowania to cały ten płyn [zrobiony z różnych substancji, które mają nie zamarzać] miesza się z olejem i teraz zamiast smarować silnik olejem (możliwe że z wodą) smarujesz olejem z różnymi substancjami które mogą mieć różny wpływ na części mechaniczne silnika. Według mnie najlepszym rozwiązaniem jest nie dopuścić do dostania się płynu do oleju właśnie przez wymianę uszczelki "bez potrzeby". Wiadomo że użyte części a także "fachowość" wykonania wymiany w dużej mierze oddziałują na żywotność owej uszczelki i dla tego nie ma co na tym oszczędzać.
.
mani51 napisał(a):to jest tylko moje zdanie i mam do tego prawo jak każdy
może jestem odosobnionym przypadkiem takiego myślenia ale sądzę że nie jestem sam.
POZDRO! i dzięki za zabranie głosu 
SotoM napisał(a):ja pracując na serwisie

Admor napisał(a):czy tylko ja jestem tak głupi że to zrobiłem?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości