Prościej będzie zrobić hybrydę z tej pompy od 1Z,skoro jest zdrowa.Zmienisz to,co potrzebne i będziesz miał coś wydajniejszego.
Rozwiercanie otworów wbrew pozorom proste nie jest,druga sprawa i tak musisz tę z reni doszczętnie rozebrać,żeby sprawdzić stan pompy paliwowej/łopatkowej.
Bez tego,robota ta nie ma większego sensu.
Tak,czy inaczej coś zmodzisz.
Moderator: Moderator
sagon pytanko jeszcze takie odnosnie krzyzka bo nie bardzo rozumiem chodzi o ten element który jest pod fala? dziś oblukałem swoja pompe i tak jak pisałeś ten dekielek od przestawiacza kata jest w 1z sporo mniejszy i sprezyna pewnie tez i teraz pytanko czy tłok też sie różni? po zmianie tego dekielka i sprezyny kat bedzie duzo bardziej wyprzedzony niz jest to w sofcie i czy nie bedzie zadnych ciec dawki czy czegos podobnego?
[ Dodano: 2013-03-25, 17:58 ]
jak wizualnie ocenić stan pompki łopatkowej? jakie ciśnienie powinna miec zdrowa pompa 1z
[ Dodano: 2013-03-25, 17:58 ]
jak wizualnie ocenić stan pompki łopatkowej? jakie ciśnienie powinna miec zdrowa pompa 1z
Vag diagnostyka,czyszczenie nastawników, uszczelnianie pomp wtryskowych Vp37, naprawa skrzyń biegów. Wszelkie info PW..
-

krzyś - Members
- Rocznik: 1996
- Silnik: 1.9 TDI 1Z
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Krzyżak,to dokładnie ten element,o którym prawisz.
Jeżeli chodzi o tłoczek przestawiacza kąta,ten pod dekielkiem,to ten w pompie z 1Z'ta jest zupełnie inny,jak ten w pompach z reni 982/983/988,identyczny jak renaty 2/3/8 ma pompa z ahh.
Warto wsadzić do pompy ten z reni,bo wtedy będzie mniej wysilony zaworek n 108,podczas procesu regulacji wyprzedzenia kąta.
Po przeróbce pompy na 11tkę,będziesz musiał zwiększyć ciśnienie w pompie,bo na 95% będzie problem z wyprzedzeniem kąta.Ale to idzie zrobić przy pomocy vaga.
Sama wymiana zaworka nie wpływa na większy,czy mniejszy stopień wyprzedzenia,ale już znacznie zmniejsza sam zakres wysterowania zaworka n 108.Dlatego warto wsadzić ten z renaty.
Żadnych dawek z tego powodu sterownik ciął nie będzie.
Stan pompy łopatkowej ocenia się wizualnie.Łopatki i zewnętrzny pierścień mają być w idealnym stanie.Łopatki na styku z pierścieniem,pierścień na styku z łopatkami.Zero śladów zużycia.
Pompa z 1Z/AHU ma trzymać ciśnienie w przedziale 6.0-7.4 bara,wartość żądana według karty wydatków to 6.7 bara przy 1000 rpm na silniku.
Karta nie podaje wartości dla wyższych rpm,jedynie dla 500rpm na pompie,czyli 1000 na silniku.
Jeżeli chodzi o tłoczek przestawiacza kąta,ten pod dekielkiem,to ten w pompie z 1Z'ta jest zupełnie inny,jak ten w pompach z reni 982/983/988,identyczny jak renaty 2/3/8 ma pompa z ahh.
Warto wsadzić do pompy ten z reni,bo wtedy będzie mniej wysilony zaworek n 108,podczas procesu regulacji wyprzedzenia kąta.
Po przeróbce pompy na 11tkę,będziesz musiał zwiększyć ciśnienie w pompie,bo na 95% będzie problem z wyprzedzeniem kąta.Ale to idzie zrobić przy pomocy vaga.
Sama wymiana zaworka nie wpływa na większy,czy mniejszy stopień wyprzedzenia,ale już znacznie zmniejsza sam zakres wysterowania zaworka n 108.Dlatego warto wsadzić ten z renaty.
Żadnych dawek z tego powodu sterownik ciął nie będzie.
Stan pompy łopatkowej ocenia się wizualnie.Łopatki i zewnętrzny pierścień mają być w idealnym stanie.Łopatki na styku z pierścieniem,pierścień na styku z łopatkami.Zero śladów zużycia.
Pompa z 1Z/AHU ma trzymać ciśnienie w przedziale 6.0-7.4 bara,wartość żądana według karty wydatków to 6.7 bara przy 1000 rpm na silniku.
Karta nie podaje wartości dla wyższych rpm,jedynie dla 500rpm na pompie,czyli 1000 na silniku.
AFN-185@377 ...było
Następny stage,wałek sdi,11tka,wtryski 0.230,bv43/43a,fmic,przedłużona skrzynia,przód 288/25,tył 256/22.
Następny stage,wałek sdi,11tka,wtryski 0.230,bv43/43a,fmic,przedłużona skrzynia,przód 288/25,tył 256/22.
-

sagon - Czytacz
Witam
Kumpel mi podsuną ostatnio taki szarlatański pomysł żeby podmienic u mnie turbo na BRD.
Rodzi sie wtedy problem sterowania bo turbiny z vnt mają sterowanie podciśnieniowe.
Normalnym wszędzie lansowanym sposobem jest przerobienie całej instalacji na podciśnienie czyli groszki zaorki i inne cukierki.
A co myslicie o takim rozwiązaniu by turbine wysterować za pomocą ciśnienia z dolotu za pośrednictwem akumulatora ciśnienia i tłumika.
Ponoć on zrobił podobny patent w jakimś 1.6 i to działa
Póki co jest to fantazja czysto naukowa ale kto wie w przypływie gotówki może sie zdecyduje na zmiane suszarki na coś sensownego bo mocy cos ciagle za mało
Kumpel mi podsuną ostatnio taki szarlatański pomysł żeby podmienic u mnie turbo na BRD.
Rodzi sie wtedy problem sterowania bo turbiny z vnt mają sterowanie podciśnieniowe.
Normalnym wszędzie lansowanym sposobem jest przerobienie całej instalacji na podciśnienie czyli groszki zaorki i inne cukierki.
A co myslicie o takim rozwiązaniu by turbine wysterować za pomocą ciśnienia z dolotu za pośrednictwem akumulatora ciśnienia i tłumika.
Ponoć on zrobił podobny patent w jakimś 1.6 i to działa
Póki co jest to fantazja czysto naukowa ale kto wie w przypływie gotówki może sie zdecyduje na zmiane suszarki na coś sensownego bo mocy cos ciagle za mało

Ostatnio edytowano 5 kwi 2013, o 18:22 przez brzesiu, łącznie edytowano 2 razy
- brzesiu
- Badacz tematu
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1z
- Nadwozie: 3-drzwiowe
palio45 napisał(a):brzesiu, czyżby choroba postępowa![]()
![]()
Tak to sie nazywa
dopiero dzisiaj wałek ze szklankami odebrałem od kuriera a juz sie marzy następny etap
Na marginesie dodałem ostatnio trochę koksu i autko zaczęło nieco lepiej sie zbierać.
Po wmianie wałka zapodam wykresik

- brzesiu
- Badacz tematu
brzesiu napisał(a):A co myslicie o takim rozwiązaniu by turbine wysterować za pomocą ciśnienia z dolotu za pośrednictwem akumulatora ciśnienia i tłumika.
Szybciej już tym golfem na księżyc dojedziesz,niż turbo vnt tak wysterujesz.
Do przeróbki sterowania na podciśnienie musisz dysponować odpowiednim sterownikiem,konkretnie 16to bitowym.
AFN-185@377 ...było
-

sagon - Czytacz
sagon napisał(a):brzesiu napisał(a):A co myslicie o takim rozwiązaniu by turbine wysterować za pomocą ciśnienia z dolotu za pośrednictwem akumulatora ciśnienia i tłumika.
Szybciej już tym golfem na księżyc dojedziesz,niż turbo vnt tak wysterujesz.
Do przeróbki sterowania na podciśnienie musisz dysponować odpowiednim sterownikiem,konkretnie 16to bitowym.
I takowy posiadam ;D
Tak żeby nie było że sie dzisiaj obijałem
Wałek plus nowe szklaneczki
Przeszczep sie powiódł oglądałem dzisiaj te dwa wałki i jakoś mi sie wydaje ze są identyczne. niby to jest AAZ o nr 28D
- brzesiu
- Badacz tematu
sagon napisał(a):Jak autko teraz jedzie?
Wydaje mi sie ze poprawiła sie dynamika w okolicach 1700-2000 obr ale sugestia tez robi swoje.
Pojade na roli to zobaczymy jaki wynik

- brzesiu
- Badacz tematu
brzesiu napisał(a):sagon, podsumowując żeby zrobić hybryde kupuje pompke od DTI np taka z Clio http://allegro.pl/pompa-wtryskowa-renau ... 30523.html
Podmieniam cały tłokorozdzielacz wsadzam swój stary nastawnik i teraz pytanie muszę szukać jeszcze fali od AFNa czy ta z DTI jest też o wyższej wydajności ?
lepiej podmienic fale w pompie z reni na ta z afn de 110 wypilowac fasolki do regulacji
zakupic wtyczke z pinami zarobic kabelek i cieszyc z jazdy
- krzysiek1606
- Berbeć
To już opcja dla bardziej wtajemniczonych,lutowanie,rozwiercanie,wymiana fali.
Prościej jest wymienić w pompie z tdi,to co niezbędne,choć można i tak,jak piszesz.
Korpusy poza jednym szczegółem niczym się między sobą nie różnią.Można i tak i tak.
Prościej jest wymienić w pompie z tdi,to co niezbędne,choć można i tak,jak piszesz.
Korpusy poza jednym szczegółem niczym się między sobą nie różnią.Można i tak i tak.
AFN-185@377 ...było
-

sagon - Czytacz