Moderator: Moderator
• Strona 2 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
ale zaślepienie też nie jest dobre - to tylko tak do świadomości - ze względu,że wtedy nie ma chłodzenia denka tłoków przez powracające spaliny które mają sie spalić - one chłodzą denka. ale ja u siebie mam już zawór zaślepiony odkąd mam golfa i tak jeżdżę...czyli 1.5roku....
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
SotoM napisał(a):że wtedy nie ma chłodzenia denka tłoków przez powracające spaliny
oj cosik kręcisz
jak spaliny które mają wyższą temperaturę od samego tłoka mogą go chłodzić? To chyba zasysane powietrze do cylindra bardziej chłodzi tłok. A niedopalone spaliny którędy trafiają do cylindra? nie razem z powietrzem? czyli podnoszą jego temperaturę więc tym samym powietrze staje się bardziej rzadkie i jest mniej tlenu do spalania Moim zdaniem ten zawór przynosi więcej szkód niż pożytku a powrót jest zrobiny tylko ze względu na ochronę środowiska-

mani51 - Members
tak razem z powietrzem - dlatego temperatura spalanego paliwa jest mniejsz niz temperatura mieszanki bez spalin (ze spręzonym powietrzem przez turbulum)mani51 napisał(a):A niedopalone spaliny którędy trafiają do cylindra? nie razem z powietrzem
oczywiście masz racje - ekologia to podstawowe zadanie EGR'u ...
-

leopard - Members
mani51 napisał(a):oj cosik kręciszjak spaliny które mają wyższą temperaturę od samego tłoka mogą go chłodzić? To chyba zasysane powietrze do cylindra bardziej chłodzi tłok. A niedopalone spaliny którędy trafiają do cylindra? nie razem z powietrzem? czyli podnoszą jego temperaturę więc tym samym powietrze staje się bardziej rzadkie i jest mniej tlenu do spalania Moim zdaniem ten zawór przynosi więcej szkód niż pożytku a powrót jest zrobiny tylko ze względu na ochronę środowiska
spaliny z kolektora wydechowego rurką przelatują przez zawór EGR trafiając do kolektora ssącego razem z powietrzem doładowanym...
-

SotoM - Members
masz racje - przemyslałem ten temat a nawet poczytałęm sobie swoja precę w której pisałem o EGRze...
"W praktyce pewna część strumienia gazów wydechowych (około 18%) jest chłodzona, a następnie zawracana z powrotem do komory spalana. Zabieg ten powoduje obniżenie temperatury zapłonu paliwa, co ogranicza wprawdzie zawartość tlenków azotu , lecz równocześnie drastycznie zwiększa emisję cząsteczek stałych. Najważniejsze z punktu widzenia użytkownika jest to, że obniżenie temperatury zapłonu zmniejsza również sprawność silnika.
Główną wadą systemu EGR jest obniżenie sprawności silnika poprzez zmniejszenie temperatury zapłonu paliwa, wyższe koszty eksploatacji, ingerencja w pacę silnika = konieczność częstszej wymiany oleju,
Jeśli chodzi o zalety, to system ten wyróżnia brak konieczności stosowania jakichkolwiek dodatków do paliwa" - to część mojej pracy.
to nie wiem co mi sie powaliło z tym chłodzeniem tłoka przez spaliny... 
"W praktyce pewna część strumienia gazów wydechowych (około 18%) jest chłodzona, a następnie zawracana z powrotem do komory spalana. Zabieg ten powoduje obniżenie temperatury zapłonu paliwa, co ogranicza wprawdzie zawartość tlenków azotu , lecz równocześnie drastycznie zwiększa emisję cząsteczek stałych. Najważniejsze z punktu widzenia użytkownika jest to, że obniżenie temperatury zapłonu zmniejsza również sprawność silnika.
Główną wadą systemu EGR jest obniżenie sprawności silnika poprzez zmniejszenie temperatury zapłonu paliwa, wyższe koszty eksploatacji, ingerencja w pacę silnika = konieczność częstszej wymiany oleju,
Jeśli chodzi o zalety, to system ten wyróżnia brak konieczności stosowania jakichkolwiek dodatków do paliwa" - to część mojej pracy.
to nie wiem co mi sie powaliło z tym chłodzeniem tłoka przez spaliny... 
-

SotoM - Members
leopard napisał(a):ja wiem i zapytam wprost ... kto ci pracę pisał
jaaaaaaa sam
no była tez potrzebna pomocna dłoń...-

SotoM - Members
bym chcial sie upewnic czy w dobrym miejscu mi poradzili zebymz aslepil ten egr i dodaje fotke na której czerwona kreska oznacza tą blaszkę co trzeba nią zaslepic. I drugie pytanie wrazie jakby wydmuchało tą podkładkę to czy moze uledz jakas powazna awaria czy nie?? cos jest chyba nie tak chwilowo bo nie moge wrzucic fotki spróbuję później. chyba ze ktos ma zrobioną fotke gdzie należy zaslepic w AFN'ie to byłbym bardzo wdzięczny
))
))- 360st0pni
- Czytacz
zaślep na łaczeniu metalowej rurki z kolektorem wydechowym...na tym to polega.. uszczelkę odrysowujesz na grubej blaszce , wywiercasz otwory na szpilki i montujesz...oczywiscie musi to byc uszczelnione. jak to puści to zalezy- albo zrobi sie znów ekologiczny lub pusci tak ze bedzie przedmuch na zewnatrz i bedzie pierdział i gwizdacbedzie turbina...
-

SotoM - Members