robik-m, teraz rozumiem. Pomyślę nad takim rozwiązaniem, ale poczekam na jeszcze kilka wypowiedzi osób które to zastosowały u siebie.
do Castrola zastrzeżeń nie mam i nie będę mieć raczej nigdy, ten silnik odkąd jest w Polsce jest zalewany tym olejem i chyba mu to służy, ani go nie bierze, ani nie puszcza bokami. Po zdjęciu pokrywy zaworów wszystko było czyściutkie i nagaru tam nie widziałem, z tego też powodu oleju nie zamierzam zmieniać na innego producenta
Moderator: Moderator
• Strona 2 z 4 • 1, 2, 3, 4
No cóż ja jestem zdania, że jak zrobisz te kilkadziesiąt km więcej to nie powinno się nic stać. Myślałem na początku, że sobie jaja robisz ale Ty tak na poważnie widzę
Co do magnesów nie słyszałem o takim ich zastosowaniu. pzdr
Co do magnesów nie słyszałem o takim ich zastosowaniu. pzdr
R.I.P Mystic B. [*]
-

BartheZz_3 - Members
- Rocznik: 95
- Silnik: 1Z
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Opik, Kolego nic u nie będzie.Nawet jakbyś zrobił te 11-12 tyś.Jedź,zmieniaj olej,filtr i po sprawie.
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Koledzy jesteście absolutnie pewni? Na pewnym internetowym forum wyczytałem żeby absolutnie nie przeciągać interwału, bo może się to źle skończyć dla silnika (i nawet może to uszkodzić skrzynię biegów - nie wiem w jaki sposób, możecie mi wytłumaczyć?). Dlatego Golf cały czas stoi. Nie wiem czy spróbować zlać olej pod domem, zalać czymkolwiek i dojechać na docelową wymianę razem z filtrem, czy może wzywać lawetę? Poszukam dzisiaj środka o którym pisał użytkownik Grzesiek2507, może to będzie najlepsze rozwiązanie?
Czekam także na wycenę modyfikacji silnika od kolegi deusiwo, całkiem sensownie brzmi jego propozycja
Czekam także na wycenę modyfikacji silnika od kolegi deusiwo, całkiem sensownie brzmi jego propozycja
-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
Opik, Zrobisz jak uważasz,możesz zmienić pod domem,możesz teraz jechać na zmianę,i zrobić te 60 km ponad te 10 tyś.Nic silnikowi nie będzie.Nie raz zmieniałem olej koło 11 tyś przebiegu,bo w życiu różnie bywa,to nie ma się czasu,to się zapomni i nic mu nie było.
Co innego jakbyś miał 15 tyś przebiegu,ale i taki przebieg nic by mu nie zrobił,no chyba,że dawał byś mu ostro w palnik.
Co innego jakbyś miał 15 tyś przebiegu,ale i taki przebieg nic by mu nie zrobił,no chyba,że dawał byś mu ostro w palnik.
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Witam
Mimo że jestem na forum już jakiś czas to mało się udzielam lecz w tym wypadku jak najbardziej popieram kolegów. Mam w rodzinie serwisantów w ASO Skody, ludzi już nie młodych wiekiem oraz stażem i zgodnie twierdzą że spokojnie można zrobić 1 czy 2 tys. km więcej, nie ma prawa nic się stać. Co innego jak byś jeździł wyczynowo autem sportowym tam wtedy trzeba pilnować i często zmieniać olej. A także w starych autach - weteranach co najmniej 40-sto letnich i starszych.
Pozdrawiam
Mimo że jestem na forum już jakiś czas to mało się udzielam lecz w tym wypadku jak najbardziej popieram kolegów. Mam w rodzinie serwisantów w ASO Skody, ludzi już nie młodych wiekiem oraz stażem i zgodnie twierdzą że spokojnie można zrobić 1 czy 2 tys. km więcej, nie ma prawa nic się stać. Co innego jak byś jeździł wyczynowo autem sportowym tam wtedy trzeba pilnować i często zmieniać olej. A także w starych autach - weteranach co najmniej 40-sto letnich i starszych.
Pozdrawiam
- Sławek
- Berbeć
Opik napisał(a): dzieli mnie spory dystans - przebieg zero zostanie przekroczony o 60km.
Opik napisał(a):czy może wzywać lawetę?
Taki weteran i o takie rzeczy pyta
o taki dystans jeden forumowicz się pytał czy może jechać na stukających panewkach a nie na wymianę oleju
Ja zmieniam zawsze miedzy 8-9 tyś i wiem że jak nawet o 100 km przeholuję to nic się nie stanie a co do castrola to szukaj zawsze z etykietą(z tył) nie tłumaczoną na polski ,bo tylko te są nie rozlewane w Polsce ,tylko prosto od producentamoj-golf/black-mk3-by-mirogti-t68213.html
Samochód jest dopiero wtedy szybki, kiedy rano stoisz przed nim i boisz się go otworzyć.
Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność – w kierowcy.
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno.
Samochód jest dopiero wtedy szybki, kiedy rano stoisz przed nim i boisz się go otworzyć.
Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność – w kierowcy.
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno.
-

MiroGti - Forumowy wyjadacz
- Rocznik: 97
- Silnik: 2.0 AGG GTI
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
UWAGA wymiana co 10-15 tys zależy od instrukcji podają10-15 tys km
wymiana?
przednie koła na chodnik przodek auta wystawić poza krawężnik
ręczny + bieg + coś pod koła
masz zarąbisty dostęp do auta bo jest +10-15 cm wyżej i bez lewarka
[ Dodano: 2015-01-28, 21:54 ]
ps ja obecnie przejechane mam jakieś 13600 i powoli myślę o wymianie
wymianę robię miedzy 10 000 km a 15 000 km i zero problemów!!!!!
wymiana?
przednie koła na chodnik przodek auta wystawić poza krawężnik
ręczny + bieg + coś pod koła
masz zarąbisty dostęp do auta bo jest +10-15 cm wyżej i bez lewarka
[ Dodano: 2015-01-28, 21:54 ]
ps ja obecnie przejechane mam jakieś 13600 i powoli myślę o wymianie
wymianę robię miedzy 10 000 km a 15 000 km i zero problemów!!!!!
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
k-m-r1, jaki chodnik, jaki krawężnik... ja bez najechania na deski lewarka nie mogę pod niego wsadzić, o czym Ty mówisz w ogóle...
tym bardziej oczekiwałbym podróby po nietłumaczonej etykiecie - od któregoś tam dnia któregoś roku wszystko sprzedawane legalnie w PL musi mieć etykietkę po polsku, chociażby zwykłą, brzydką naklejoną z tyłu
Wracając do tematu - zalałem takim środkiem jak polecał użytkownik Grzesiek i umówiłem się z mechanikiem na wymianę w piątek. Do tego czasu muszę zastanowić się jaki olej wybrać. Mechanik zaproponował mi w pełni mineralny olej syntetyczny którym zalewane są fabrycznie silniki wychodzące z fabryki VW, po znajomości wyniesie mnie to ok 220zł za 4 litry (czyli tyle ile akurat wchodzi do silnika). Czy to będzie dobry olej?
MiroGti napisał(a):to szukaj zawsze z etykietą(z tył) nie tłumaczoną na polski ,bo tylko te są nie rozlewane w Polsce ,tylko prosto od producenta
tym bardziej oczekiwałbym podróby po nietłumaczonej etykiecie - od któregoś tam dnia któregoś roku wszystko sprzedawane legalnie w PL musi mieć etykietkę po polsku, chociażby zwykłą, brzydką naklejoną z tyłu
Wracając do tematu - zalałem takim środkiem jak polecał użytkownik Grzesiek i umówiłem się z mechanikiem na wymianę w piątek. Do tego czasu muszę zastanowić się jaki olej wybrać. Mechanik zaproponował mi w pełni mineralny olej syntetyczny którym zalewane są fabrycznie silniki wychodzące z fabryki VW, po znajomości wyniesie mnie to ok 220zł za 4 litry (czyli tyle ile akurat wchodzi do silnika). Czy to będzie dobry olej?
-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
Mechanik zaproponował mi w pełni mineralny olej syntetyczny ...
Zmień mechanika :! Olej może być mineralny, półsyntetyczny lub syntetyczny :!
Nie ma w pełni mineralnych olejów syntetycznych :! :!
-

Starszy_Pan - Czytacz
- Rocznik: 1997
- Silnik: 1.9 ALE
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Starszy_Pan napisał(a):Mechanik zaproponował mi w pełni mineralny olej syntetyczny ...
Zmień mechanika :! Olej może być mineralny, półsyntetyczny lub syntetyczny :!
Nie ma w pełni mineralnych olejów syntetycznych :! :!
no co Ty gadasz. mój mechanik nic innego nie leje tylko właśnie mineralny syntetyk
-

deusiwo - Members
- Rocznik: 95
- Silnik: ADZ
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe