czy to moze byc wina czujnika?Moderator: Moderator
Pawcio64 napisał(a):wsadziłem sobie niebieski czujnik i po przejechaniu trasy po wyzej 30km pokazuje mi temp. 100*C i sie odrazu zatrzymałem bo nie chciałem przegrzac silnikaczy to moze byc wina czujnika?
Wentylator chłodnicy ci się włącza?Może padł ci i dla tego się przegrzewa.
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
odepnę jutro i zobaczę co się stanie. Ale zauważyłem coś jeszcze. Rano mam problemy z odpaleniem samochodu lecz po około minucie kręcenia odpala. I gdy przejadę po dużej kałuży, która ochlapie cały silnik od razu gaśnie i nie idzie odpalić. Więc gdzieś robi spięcie. I widze przeskakująca iskrę pomiędzy cewką a przewodem, wysokiego napięcie który idzie na kopułkę. Wygląda to tak jak by prąd nie szedł przez wtyczkę lecz gdzieś bokiem.
- zadumany
- Berbeć
zadumany napisał(a): gdy przejadę po dużej kałuży, która ochlapie cały silnik od razu gaśnie i nie idzie odpalić. Więc gdzieś robi spięcie. I widze przeskakująca iskrę pomiędzy cewką a przewodem, wysokiego napięcie który idzie na kopułkę. Wygląda to tak jak by prąd nie szedł przez wtyczkę lecz gdzieś bokiem.
Nie spięcie tylko masz kable WN do wymiany(sprawdż też izolacje cewki,mogła pęknąć i może mieć przebicie),bo jak sam piszesz masz przeskakującą iskre między cewką a przewodem WN po ochlapaniu silnika a co za tym idzie brak iskry na świecach i dlatego gaśnie.
-

łukasz1983 - Members
- PabloSBT
- Members
Odgrzewam mój temat ponieważ miałem się podzielić informacjami gdy rozwiąże problem z moim golfikiem, sory że dość pózno to robie ale poprostu nie miałem wystarczająco czasu.
Okazało się że ubywający płyn chłodniczy był spowodowany przeciekającą pompą ''wody'' po wymianie nic już nie ubywa a z uszczelką pod głowicą jest wszystko w porządku.Jeśli chodzi o pykanie z wydechu to była to wina nowej świecy, poprostu chyba była wadliwa gdyż jak ją wykręciłem miała skrzywioną elektrodę.Problem z falującymi obrotami to będzie napewno krokowiec ponieważ dziś odpiołem wtyczkę ''przedmuchałem'' podpiołem i obroty się utrzymują a gdy się przejechałem samochód szedł jak nigdy, choć będzie to rozwiązanie na moment i trzeba będzie krokowca raczej wymienić.
To będzie chyba na tyle, dzięki za pomoc w temacie.
Okazało się że ubywający płyn chłodniczy był spowodowany przeciekającą pompą ''wody'' po wymianie nic już nie ubywa a z uszczelką pod głowicą jest wszystko w porządku.Jeśli chodzi o pykanie z wydechu to była to wina nowej świecy, poprostu chyba była wadliwa gdyż jak ją wykręciłem miała skrzywioną elektrodę.Problem z falującymi obrotami to będzie napewno krokowiec ponieważ dziś odpiołem wtyczkę ''przedmuchałem'' podpiołem i obroty się utrzymują a gdy się przejechałem samochód szedł jak nigdy, choć będzie to rozwiązanie na moment i trzeba będzie krokowca raczej wymienić.
To będzie chyba na tyle, dzięki za pomoc w temacie.
- DuDziAs
- Berbeć
gasnie gdy cieply
jak w temacie gdy silnik sie rozgrzeje do 90 stopni to gasnie gdy dam na luz a jak odlacze sonde lambda to juz jest wszystko w porzadku i nie gasnie dodam ze sie tak dzieje na lpg i ze sonde lambda wymienialem tydzien temu i auto bylo u regulacji lpg
- skolar
- Badacz tematu
Jedź do gazownika i reklamuj jego ustawienie,bo ci źle ustawił dawke gazu na biegu jałowym(po prostu za bardzo skręcił ci parownik.)
-

łukasz1983 - Members
Nie radził bym ci jeździć jeżeli te 100*C to prawidłowe wskazanie(bo może ci źle pokazuje temperature).Przegrzanie silnika grozi zniszczeniem uszczelki pod głowicą. 

-

łukasz1983 - Members
masz miernik
jeśli tak to sprawdź rezystancję czujnika temperatury
mi się wydaje że albo masz walnięty czujnik albo żle odpowietrzony układ węże nie są twarde jak jest ciepły?? ja w swoim wymieniałem 3 czujniki temperatury najpierw był topran później fae później febi i wszystkie były popsute dopiero po założeniu ELTH oryginału pokazuje w miarę dokładnie
jeśli tak to sprawdź rezystancję czujnika temperatury
mi się wydaje że albo masz walnięty czujnik albo żle odpowietrzony układ węże nie są twarde jak jest ciepły?? ja w swoim wymieniałem 3 czujniki temperatury najpierw był topran później fae później febi i wszystkie były popsute dopiero po założeniu ELTH oryginału pokazuje w miarę dokładnie

- PabloSBT
- Members
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)