nie daj boże jak napotkają złącze wielopinowe w drzwiach.. polegną..PiJey88 napisał(a):jedź do znajomego/kolegi/taty lub kogoś kto ma ciut więcej umiejętności i we dwóch dacie sobie radę
Moderator: Moderator
Voice Kraft - postaw na jakość!
Volkswagen Klub Polska #157
.
.
-

slavwek.ie - Moderator Globalny
Ja mam helixy z tego samego sklepu co podał kolega linka wyżej
i tak głośniki extra dystanse ok przesyłka i obsługa klienta na wysokim poziomie także polecam
i tak głośniki extra dystanse ok przesyłka i obsługa klienta na wysokim poziomie także polecam
- tomeek2207
- Czytacz
a ja bym Ci polecil boschmanna PR-6338HX co prawda one kosztuja cos kolo 70zl za 2 szt ale daja rade:)
GOLF 3 GTI 2.0 8V 115KM 1992r silnik 2E
- robson2314
- Czytacz
Witam. Mogę, i ja swoje 5 groszy... Wcześniej, jak miałem ,Golfa 3', to w drzwiach przednich, na dystansach MDF, (bez wygłuszania matami, i uszczelniania) miałem głośniki (165 mm) trójdrożne firmy Gelchard. Grały tylko 'pod radiem' Alpine cde 9874rb - tak sobie grały. Dokupiłem wzmacniacz Crunch p 4125... i szok, zagrały zupełnie inaczej, że aż się pokusiłem o odłączenie głośniczków, które były podłączone do wooferów, i dodałem oddzielne głośniczki sopranowe - gwizdki (też nie specjalnej firmy). Potem wzmacniacz Crunch jako, że miał jeszcze dwa wolne kanały (w mostku 250 wat RMS), doczekał się zasilenia subwoofera Pb s-12, w skrzynce zamknietej. I wierzcie, albo nie, te głośniki 'dawały radę'. Mati879, Kzk 7652 dobrze Ci radzi z przygotowaniem samochodu, ale odpowiednie zasilanie też jest bardzo ważne,j
[ Dodano: 2012-04-06, 18:27 ]
A, głośniki z dobrym basem na przód, to może Sinuslive 165, i jakieś Neo, np 25, j
[ Dodano: 2012-04-06, 18:27 ]
A, głośniki z dobrym basem na przód, to może Sinuslive 165, i jakieś Neo, np 25, j
- jarbarek
- Czytacz
El Comp 6 nie są do 250zł max
Ja polecam DIORA GDS1607
Cena znacznie poniżej 250zł, z tym, że bardziej są pod wzmacniacz, niż pod radio.
Głośniki już przetestowane. Mają dobry bass i nie natarczywą górę. Grają lepiej od Helix B 62C ( lepszy bass i delikatniejsza góra ).
Do tego zwrotnica już przyzwoita na kondensatorach foliowych.
Jest to dobra cena za zestaw gotowy do montażu. W tej cenie nic lepszego nie ma, żeby było bez problemów.
Natomiast pod samo radio polecam GMS
GMS 25C- tweetery
GMS 1865 - woofery ( nie GMS 1765N )
Obie rzeczy do kupienia osobno.
Ale jeden sprzedawca sprzedaje to razem jako zestaw i cenowo wychodzi najkorzystniej.
Tweetery mają zwrotkę 12dB/oct, a subwoofer ma zamontowany kondensator 6dB/oct ( zwrotnica I rzędu ).
Ten zestaw gra już dobrze pod samym radiem. Nie jest wymagający.
Tweetery trzeba podłączyć pod wyjścia głośnikowe z radia na przód, a woofery z wyjść głośnikowych na tył.
Wtedy mamy 2x większą moc na zestawie, niż jak byśmy podłączyli cały zestaw ( tweetery i woofery ) pod wyjścia na przednie głośniki z radia. Gra to wtedy lepiej.
Jest jeszcze jedna dobra i tańsza opcja grająca dobrze, ale do tego trzeba już robić zwrotnice. Wiec nie będę opisywał.
jarbarek, jasne że głośniki jakiekolwiek pod wzmacniaczem zagrają lepiej niż pod radiem. Radio ma 22-25W i to są jeszcze kiepskie W. Więc nie ma się co dziwić, że zagrało to lepiej. Jak podłączyłem znajomego kiedyś głośniki Balupunkta GTx współosiowe pod wzmacniacz, to jak niebo, a ziemia przy tanich głośnikach.
Także jest to "norma". Mało jest głośników tanich co zagrają poprawnie i to jeszcze poprawnie pod samym radiem.
Ja polecam DIORA GDS1607
Cena znacznie poniżej 250zł, z tym, że bardziej są pod wzmacniacz, niż pod radio.
Głośniki już przetestowane. Mają dobry bass i nie natarczywą górę. Grają lepiej od Helix B 62C ( lepszy bass i delikatniejsza góra ).
Do tego zwrotnica już przyzwoita na kondensatorach foliowych.
Jest to dobra cena za zestaw gotowy do montażu. W tej cenie nic lepszego nie ma, żeby było bez problemów.
Natomiast pod samo radio polecam GMS
GMS 25C- tweetery
GMS 1865 - woofery ( nie GMS 1765N )
Obie rzeczy do kupienia osobno.
Ale jeden sprzedawca sprzedaje to razem jako zestaw i cenowo wychodzi najkorzystniej.
- Kod: Zaznacz cały
http://allegro.pl/nowosc-zestaw-gms1865-gms25c-koszalin-i2245100916.html
Tweetery mają zwrotkę 12dB/oct, a subwoofer ma zamontowany kondensator 6dB/oct ( zwrotnica I rzędu ).
Ten zestaw gra już dobrze pod samym radiem. Nie jest wymagający.
Tweetery trzeba podłączyć pod wyjścia głośnikowe z radia na przód, a woofery z wyjść głośnikowych na tył.
Wtedy mamy 2x większą moc na zestawie, niż jak byśmy podłączyli cały zestaw ( tweetery i woofery ) pod wyjścia na przednie głośniki z radia. Gra to wtedy lepiej.
Jest jeszcze jedna dobra i tańsza opcja grająca dobrze, ale do tego trzeba już robić zwrotnice. Wiec nie będę opisywał.
jarbarek, jasne że głośniki jakiekolwiek pod wzmacniaczem zagrają lepiej niż pod radiem. Radio ma 22-25W i to są jeszcze kiepskie W. Więc nie ma się co dziwić, że zagrało to lepiej. Jak podłączyłem znajomego kiedyś głośniki Balupunkta GTx współosiowe pod wzmacniacz, to jak niebo, a ziemia przy tanich głośnikach.
Także jest to "norma". Mało jest głośników tanich co zagrają poprawnie i to jeszcze poprawnie pod samym radiem.
- gawior
- Gaduła
Głośniki w drzwiach
Cześć. Chciałem zamontować w moim golfie głośniki w drzwiach przód i tył. Mam pytanie. Czy muszę kupować dystanse jeżeli w miejscu na głośniki jest mata? Z góry dzięki
- misiu107
- Berbeć
To co masz za głośnikiem z tyłu, to nie mata, tylko pianka wodoszczelna, żeby woda spływająca po szybie nie lała ci się do środka auta po tapicerce.
Nie musisz montować dystansów, ale jakość brzmienia nowych głośników będzie porównywalna z fabrycznymi papierzakami, do tego drgania tapicerki wraz z basem, więc chyba warto zainwestować.
Same dystanse niewiele dają, trzeba też wygłuszyć drzwi, porady znajdziesz na forum.
Nie musisz montować dystansów, ale jakość brzmienia nowych głośników będzie porównywalna z fabrycznymi papierzakami, do tego drgania tapicerki wraz z basem, więc chyba warto zainwestować.
Same dystanse niewiele dają, trzeba też wygłuszyć drzwi, porady znajdziesz na forum.
.
.
-

Tweetery DLS RC1
Witam
Moglibyście sie wypowiedzieć na temat tych tweeterów ?
Czy podeszły by pod zestaw hertza dsk 165+ wzmacniacz, bo wiadomo że ze wzmacniaczem o wiele lepiej grają.
Czy lepiej zamontować tweetery dołączone do zestawu hertza?
I ile można sobie wołać za te tweeterki ?
Moglibyście sie wypowiedzieć na temat tych tweeterów ?
Czy podeszły by pod zestaw hertza dsk 165+ wzmacniacz, bo wiadomo że ze wzmacniaczem o wiele lepiej grają.
Czy lepiej zamontować tweetery dołączone do zestawu hertza?
I ile można sobie wołać za te tweeterki ?
-

mariusz48 - Czytacz
Tweeterki jak najbardziej na TAK, ale bez odpowiedni dopasowanej pasywnej zwrotnicy na nic się zdają.
Do DSK pasują jak kwiatek do kożucha..
Do DSK pasują jak kwiatek do kożucha..
.
.
-

zwrotnice dobiera (buduje) się do charakterystyki i pasma przenoszenia poszczególnych głośników. Mówiąc wprost - trzeba je zaprojektować. Zamontowanie przypadkowych zwrotnic może przynieść więcej złego niż korzyści.mariusz48 napisał(a):To jakie zwrotnice by do nich pasowały?
mariusz48 napisał(a): a te porównanie to ? pasują czy nie?
zerknij TU
.
.
-

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio