Myślałem że trochę tańszy jest MDF. A z 1 m^2 wyjdzie skrzynia o objętości gdzieś tak 35l?Moderator: Moderator
• Strona 5 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Mniej więcej tak. Ja płaciłem za materiał na skrzynkę około 22zł. Skrzynka 25L i BR szczelinowy wykonany z MDF-u
Drewnopodobny jest droższy, niż ten zwykły nie oklejony.
Ja do tego jeszcze kupowałem kantówkę na żebrowanie wzmacniajcie całą konstrukcję. Z tym że to pod 8" i nie było to aż tak istotne. Natomiast pod 25" to lepiej jest wzmocnić całość. Można dać dwie płyty MDF na przód na przykład.
Drewnopodobny jest droższy, niż ten zwykły nie oklejony.
Ja do tego jeszcze kupowałem kantówkę na żebrowanie wzmacniajcie całą konstrukcję. Z tym że to pod 8" i nie było to aż tak istotne. Natomiast pod 25" to lepiej jest wzmocnić całość. Można dać dwie płyty MDF na przód na przykład.
Alpine CDA-7897->CHA-S634->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1 ) + Focal 6K2P, Rodek R4100A2->2xSTX 8" 23L@35Hz
- gawior
- Gaduła
No dobra, a w środku skrzynka też powinna mieć jakieś wzmocnienia? Kiedyś gdzieś czytałem że jak wzmocni się ją od środka to dźwięk jest lepszy ale czy to prawda to ja nie wiem 

-

golf 1.4 - Gaduła
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.4 ABD
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 5-drzwiowe
bogib184, wytłumienie obudowy colsed na maksa nie jest też dobrym wyjściem. Zmniejszasz wtedy objętość skrzynki "widzianej" przez głośnik.
Chyba chciałeś powiedzieć, że zwiększam
Od 5 - 10% można pozornie zyskać na objętości, zmniejszyć można wkładając coś twardego do środka, np. kawałek drewna o określonych wymiarach. Watolina, czy wełna zwiększa i jest w stanie nieco zmiękczyć grę suba, zmniejszyć, zlikwidować buczenie.
Co do wzmocnień, sztywności, lepszego dźwięku : ja robię front zawsze bardzo pancerny, np. 30 - 35 mm grubości, wzmocnienie dać oczywiście, poprawia sztywność, eliminuje granie obudowy (rezonanse, w które wprowadza ją głośnik).
Chyba chciałeś powiedzieć, że zwiększam
Od 5 - 10% można pozornie zyskać na objętości, zmniejszyć można wkładając coś twardego do środka, np. kawałek drewna o określonych wymiarach. Watolina, czy wełna zwiększa i jest w stanie nieco zmiękczyć grę suba, zmniejszyć, zlikwidować buczenie.
Co do wzmocnień, sztywności, lepszego dźwięku : ja robię front zawsze bardzo pancerny, np. 30 - 35 mm grubości, wzmocnienie dać oczywiście, poprawia sztywność, eliminuje granie obudowy (rezonanse, w które wprowadza ją głośnik).
Pomogę w montażu i wyborze sprzętu Car Audio
Clarion DRX-788 RUSB>Helix Esprit H400>Phase CFS 165>Helix B2 Precision>Phase CFS Tweeter>Helix H1000 Esprit>u-Dimension RM 210SL
Clarion DRX-788 RUSB>Helix Esprit H400>Phase CFS 165>Helix B2 Precision>Phase CFS Tweeter>Helix H1000 Esprit>u-Dimension RM 210SL
- bogib184
- Gaduła
Zarówno jednego jak i drugiego
Jak masz ustawiony LPF we wzmacniaczu ? Powinno być do około 60 Hz, dalej moim zdaniem już sub za bardzo buczy i go słychać z bagażnika.
Jak masz ustawiony LPF we wzmacniaczu ? Powinno być do około 60 Hz, dalej moim zdaniem już sub za bardzo buczy i go słychać z bagażnika.Pomogę w montażu i wyborze sprzętu Car Audio
- bogib184
- Gaduła
No właśnie;d Co zrobić żeby autko było słychać z daleka?:D
Mój kolega ma Omege w kombi i jak wjezdza do bramy to słychać jak mu bass napier****, a u mnie jest taki mizerny efekt. Może dla tego że on ma jeszcze 4x zestaw odseparowany Infinity i Hertz ES 200. A ja mam tylko suba w bagażniku, jak słucham muzy głośniej i stanę koło tyły golfa to słychać taki zniekształcony bass
[ Dodano: 2012-11-17, 19:24 ]
Zaraz brat przyjedzie to ustawię na 60 Hz, o ile się nie mylę to on dał chyba na 32 Hz.
Tu jest link do mojego wzmaka http://www.jbl.com/resources//Brands/JB ... 00X600.GIF
i powiedz mi teraz co to jest to input level? i na ile to ma być ustawione?
[ Dodano: 2012-11-17, 19:27 ]
A jeszcze lepiej jak byś powiedział jak ma być ustawione to Bass Boost, Mode, Freq i input level. Dostajesz Pomógł ode mnie za pomoc
Mój kolega ma Omege w kombi i jak wjezdza do bramy to słychać jak mu bass napier****, a u mnie jest taki mizerny efekt. Może dla tego że on ma jeszcze 4x zestaw odseparowany Infinity i Hertz ES 200. A ja mam tylko suba w bagażniku, jak słucham muzy głośniej i stanę koło tyły golfa to słychać taki zniekształcony bass
[ Dodano: 2012-11-17, 19:24 ]
Zaraz brat przyjedzie to ustawię na 60 Hz, o ile się nie mylę to on dał chyba na 32 Hz.
Tu jest link do mojego wzmaka http://www.jbl.com/resources//Brands/JB ... 00X600.GIF
i powiedz mi teraz co to jest to input level? i na ile to ma być ustawione?
[ Dodano: 2012-11-17, 19:27 ]
A jeszcze lepiej jak byś powiedział jak ma być ustawione to Bass Boost, Mode, Freq i input level. Dostajesz Pomógł ode mnie za pomoc

-

golf 1.4 - Gaduła
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.4 ABD
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Input Level, to w tym przypadku Gain, czyli potencjometr służący do ustawienia czułości wzmacniacza na sygnał idący z radia (niektórzy myślą, że to moc się dawkuje, a to bzdura). Regulujesz to na słuch - odpalasz radio, zmniejszasz na minimum, czyli 6V, daj się sprzętowi rozgrzać do ustawienia - niech pogra parę minut, wtedy podkręć radio na jakieś 90% głośności, wtedy idź do bagażnika i zacznij zwiększać Input Level powoli, do momentu, w którym bas będzie się robił zniekształcony, wtedy delikatnie cofnij i tak zostaw. Suwak Mode ma być na LP, Bass Boost to już zależy od słuchacza
Ja nigdy nie używam, bo to sztucznie podkręca bas w pewnych częstotliwościach, ale niektórzy tak słuchają i ok
Freq powinno być teoretycznie do max 80 Hz, bo inaczej sub będzie buczeć z bagażnika, 60 - 70 Hz to jest ok.
Najpierw ustaw FREQ - daj to na godzinę 9 max 10, to powinno być w tych okolicach, później weź się za Input Level. Jeżeli masz ustawione na 32 Hz to praktycznie nie słyszysz suba, bo zdaje się do 30 Hz słyszymy niskie częstotliwości.
Ja nigdy nie używam, bo to sztucznie podkręca bas w pewnych częstotliwościach, ale niektórzy tak słuchają i ok
Freq powinno być teoretycznie do max 80 Hz, bo inaczej sub będzie buczeć z bagażnika, 60 - 70 Hz to jest ok.
Najpierw ustaw FREQ - daj to na godzinę 9 max 10, to powinno być w tych okolicach, później weź się za Input Level. Jeżeli masz ustawione na 32 Hz to praktycznie nie słyszysz suba, bo zdaje się do 30 Hz słyszymy niskie częstotliwości.
Pomogę w montażu i wyborze sprzętu Car Audio
- bogib184
- Gaduła
Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio