Wzmacniacz - nie działa jak powinien

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez PiJey88 » 7 lis 2012, o 15:25

zabezpieczenie wyłącza wzmacniacz, za słabe kable prawdopodobnie
Avatar użytkownika
PiJey88
Administrator
 
Posty: 5010
Dołączył(a): 2 lut 2007, o 09:16
Lokalizacja: Warszawa
Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

 

Postprzez golf 1.4 » 7 lis 2012, o 15:38

Ale kable zasilające wzmacniacz czy kable od wzmaka do suba?
Miałem taką samą sytuację w domowym sprzęcie że kolumny mi się "wyłączały" ale zmieniłem ustawienia wysokich tonów i jest ok. Więc może tutaj też tak będzie, ale jak na razie to nie chce mi się iść bawić z tym bo sąsiadka się pruje :kwasny:
Avatar użytkownika
golf 1.4
Gaduła
 
Posty: 696
Dołączył(a): 4 gru 2011, o 16:06
Lokalizacja: EL Łódź
Rocznik: 1993
Silnik: 1.4 ABD
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez PiJey88 » 7 lis 2012, o 15:43

zobacz czy jak się wyłącza ty czy gasną lampki na wzmaku, wydaje mi się że zasilające są zbyt cienkie albo słaba masa, albo musisz dołożyć masę z aku do budy dodatkową
Avatar użytkownika
PiJey88
Administrator
 
Posty: 5010
Dołączył(a): 2 lut 2007, o 09:16
Lokalizacja: Warszawa
Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez bogib184 » 7 lis 2012, o 16:50

Nigdzie nie napisałem, że to zło ;-) ale niech ludzie nie traktują tego jak lekarstwo - przysiadają światła - kondensator, żeby ładnie i mocno zagrało - niezbędny kondensator. Finalnie można go dać bardzo blisko przed wzmacniaczem, żeby ten niewielki ładunek oddał w chwili tąpnięcia, ale najpierw niech człowiek zadba o druty. U Ciebie możliwe, że alternator nie wyrabia, a kabel od alternatora do akumulatora może by przydało się zdublować ?Jeszcze raz podkreślę - nie jestem przeciwnikiem kondzia, ale najpierw podstawy dobrze zrobić, to 99% sukcesu ;-) Jak ktoś się bawi w dB, i plany ma na moce liczone w kW, to niech się nie nastawia, że mały kondziołek zapewni mu stabilny prąd.
Pomogę w montażu i wyborze sprzętu Car Audio :)
Clarion DRX-788 RUSB>Helix Esprit H400>Phase CFS 165>Helix B2 Precision>Phase CFS Tweeter>Helix H1000 Esprit>u-Dimension RM 210SL
bogib184
Gaduła
 
Posty: 652
Dołączył(a): 16 maja 2012, o 13:13
Lokalizacja: MAZOWSZE

Postprzez PiJey88 » 7 lis 2012, o 17:34

bogib184, u mnie nie ma już problemu żadnego, wszystko jest cacy, mi akurat kondensator pomógł
Avatar użytkownika
PiJey88
Administrator
 
Posty: 5010
Dołączył(a): 2 lut 2007, o 09:16
Lokalizacja: Warszawa
Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez golf 1.4 » 7 lis 2012, o 18:22

PiJey88 napisał(a):zobacz czy jak się wyłącza ty czy gasną lampki na wzmaku, wydaje mi się że zasilające są zbyt cienkie albo słaba masa, albo musisz dołożyć masę z aku do budy dodatkową

Sprawdzę ale to już nie dzisiaj bo czasu nie mam :kwasny:
A jak zrobić tą mase z aku? Po prostu ciągnąć gruby kabel od - z aku, do karoserii i od karoserii do wzmaka? O czymś takim pierwsze słyszę :-) że można zrobić taką mase.
Avatar użytkownika
golf 1.4
Gaduła
 
Posty: 696
Dołączył(a): 4 gru 2011, o 16:06
Lokalizacja: EL Łódź
Rocznik: 1993
Silnik: 1.4 ABD
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez PiJey88 » 7 lis 2012, o 18:53

golf 1.4 napisał(a):Po prostu ciągnąć gruby kabel od - z aku, do karoserii

dokładnie tak

golf 1.4 napisał(a):od karoserii do wzmaka

ten już masz podpięty ale możesz zmienić na grubszy, tak samo z plusem najlepiej zmienić na grubszy i będzie OK
Avatar użytkownika
PiJey88
Administrator
 
Posty: 5010
Dołączył(a): 2 lut 2007, o 09:16
Lokalizacja: Warszawa
Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez golf 1.4 » 7 lis 2012, o 21:18

Kable + i - mam 20mm2 więc chyba nie trzeba zmieniać na grubszy?
Tylko ten co idzie od anteny jest cienki.
Avatar użytkownika
golf 1.4
Gaduła
 
Posty: 696
Dołączył(a): 4 gru 2011, o 16:06
Lokalizacja: EL Łódź
Rocznik: 1993
Silnik: 1.4 ABD
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez PiJey88 » 7 lis 2012, o 21:50

20mm2 to sporo jak na taki wzmacniacz malutki, na pewno masz aż takie grube?

golf 1.4 napisał(a):Tylko ten co idzie od anteny jest cienki.

chodzi ci o kabel remote? do sterowania wzmacniaczem? on może być cieniutki
Avatar użytkownika
PiJey88
Administrator
 
Posty: 5010
Dołączył(a): 2 lut 2007, o 09:16
Lokalizacja: Warszawa
Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez golf 1.4 » 7 lis 2012, o 23:19

No dokładnie o ten kabel mi chodzi. Jeszcze muszę wymienić skrzynię na jakąś lepszą bo jak na razie mam samoróbkę która mi nie wyszła :lol:
Co myślisz o tym? http://allegro.pl/skrzynia-bassreflex-2 ... 73317.html
Avatar użytkownika
golf 1.4
Gaduła
 
Posty: 696
Dołączył(a): 4 gru 2011, o 16:06
Lokalizacja: EL Łódź
Rocznik: 1993
Silnik: 1.4 ABD
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez bogib184 » 8 lis 2012, o 08:50

Najpierw Kolego wybierz głośnik, później dobierz skrzynkę. Ta z linku ma 35 litrów, ale nie znasz strojenia, które jest bardzo ważne dla głośnika. Pojemność by teoretycznie podeszła pod Power Bass S-10, Hertz ES250, tylko strojenie jest niewiadome. Zapytaj sprzedawcę o nie.

PiJay88, ;-) 35 mm2 na takim odcinku (do 4 metrów) jest w stanie przenieść prąd do 100 A, jak masz powyżej kW, może delikatnie brakować :). U mnie wzmacniacze przy max wysterowaniu potrafią pożreć 140 A, ale łączny przekrój kabli jest 61 mm2 i nic nie siada :-P Może trochę z zapasem, ale od przybytku głowa nie boli :roll:
Pomogę w montażu i wyborze sprzętu Car Audio :)
Clarion DRX-788 RUSB>Helix Esprit H400>Phase CFS 165>Helix B2 Precision>Phase CFS Tweeter>Helix H1000 Esprit>u-Dimension RM 210SL
bogib184
Gaduła
 
Posty: 652
Dołączył(a): 16 maja 2012, o 13:13
Lokalizacja: MAZOWSZE

Postprzez golf 1.4 » 8 lis 2012, o 15:53

Głośnik już mam od jakich 3 miesięcy, chcę zmienić tylko skrzynię. Głośnik to Magnat Xpress 10, w instrukcji tego głośnika jest napisane że skrzynia 35l jest wskazana dla niego.
Avatar użytkownika
golf 1.4
Gaduła
 
Posty: 696
Dołączył(a): 4 gru 2011, o 16:06
Lokalizacja: EL Łódź
Rocznik: 1993
Silnik: 1.4 ABD
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość