A w jakiej cenie mozesz nabyc? ja polecam valvolin sam mam taki i jest super robilem skrzynie osobiscie od podstaw po wlaniu tego oleju jest lepiej niz wczesniej moja skrzynia to ASD weszlo doklanie 2 litry moze kieliszek zostal. mam ten
http://allegro.pl/valvoline-maxlife-mtf ... 78989.html
Moderator: Moderator
Wiem ze do maszych skrzyn jest tylko norma gl-4 ty maz 4/5 tez sie zastanawialem ale decyzja padla na nie,jak chcesz dolac to ok ale jak bym mial wymienic calosc to nie bral bym tego 4/5 wiem ze mozna go tanio kupic ale czy warto? za 30zl wiecej masz glowe spokojna.
Wtryski AFN,ecu 16bit z passat b4,najdluzsza skrzynia ASD,wolna odma,egr off,kat wybity.
- lisek
- Czytacz
Kolego jak chodzi o skrzynie to lepiej trzymaj sie normy.
Kiedyś wymieniałem olej i w sumie też sie przymierzam ale to jak pogoda bedzie lepsza.
Wymieniałem dokładnie na castrola Tef-X to jest olej gl-5 ale według producenta mozna było go stosować zamiennie z gl-4 olej spełnia norme vw 501 50 czyli niby dokładnie naszą.
Na papieże niby nowszej generacji olej czyli powinien lepiej smarowac itp.
Tymczasem zauważyłem że nieco gorzej wrzuca sie biegi było bardziej wyczuwalne takie jakby haczenie.
Trzeba pamiętać o tym że synchronizatory są bardzo czułe na zmiany w lepkości oleju. W sporcie ponoć zaleca sie jaknajżadsze oleje ale co sie dziwić gdy wariaci czasem jezdza na niesynchronizowanych skrzyniach
Zaznaczam ze jest to opinia laika. Fajnie jakby sie ktoś konkretny wypowiedział
Kiedyś wymieniałem olej i w sumie też sie przymierzam ale to jak pogoda bedzie lepsza.
Wymieniałem dokładnie na castrola Tef-X to jest olej gl-5 ale według producenta mozna było go stosować zamiennie z gl-4 olej spełnia norme vw 501 50 czyli niby dokładnie naszą.
Na papieże niby nowszej generacji olej czyli powinien lepiej smarowac itp.
Tymczasem zauważyłem że nieco gorzej wrzuca sie biegi było bardziej wyczuwalne takie jakby haczenie.
Trzeba pamiętać o tym że synchronizatory są bardzo czułe na zmiany w lepkości oleju. W sporcie ponoć zaleca sie jaknajżadsze oleje ale co sie dziwić gdy wariaci czasem jezdza na niesynchronizowanych skrzyniach
Zaznaczam ze jest to opinia laika. Fajnie jakby sie ktoś konkretny wypowiedział

- brzesiu
- Badacz tematu
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1z
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Widzę że pisaliście coś o gwizdaniu
Więc i ja mam pytanie. Ostatnimi czasy jak jeżdżę sobie w zakresie do góra 2500 obr. nic się nie dzieje. Natomiast jak jade od 3 tys. wzwyż to coś gdzieś śwista czy gwiżdże z tym że na każdym biegu
Zastanawiam się właśnie czy może to mieć coś wspólnego z olejem w skrzyni
Dodam jeszcze że po wymianie sprzęgła jakiś czas temu trzeci bieg wrzucany przy obrotach 3tys+ zawsze chrupnie.
Co do tego gwizdania zastanawiam się jeszcze czy może to być skutek uboczny pęknięcia kolektora. Bo tak ostatnio coś grzebałem pod maską i zauważyłem niewielkie pęknięcie na kolektorze zaraz obok śruby. Co radzicie? ;>
Silnik 1.4ABD 95r.
-----------------------
edit
Co jeszcze wczoraj mu zaglądałem pod maskę i zaniepokoił mnie stan paska od alternatora. Wymieniałem tam rolkę napinacza i pasek 9 tys. km temu. A pasek wygląda jakby II wojnę światową widział
Więc i ja mam pytanie. Ostatnimi czasy jak jeżdżę sobie w zakresie do góra 2500 obr. nic się nie dzieje. Natomiast jak jade od 3 tys. wzwyż to coś gdzieś śwista czy gwiżdże z tym że na każdym biegu
Zastanawiam się właśnie czy może to mieć coś wspólnego z olejem w skrzyni
Dodam jeszcze że po wymianie sprzęgła jakiś czas temu trzeci bieg wrzucany przy obrotach 3tys+ zawsze chrupnie.
Co do tego gwizdania zastanawiam się jeszcze czy może to być skutek uboczny pęknięcia kolektora. Bo tak ostatnio coś grzebałem pod maską i zauważyłem niewielkie pęknięcie na kolektorze zaraz obok śruby. Co radzicie? ;>
Silnik 1.4ABD 95r.
-----------------------
edit
Co jeszcze wczoraj mu zaglądałem pod maskę i zaniepokoił mnie stan paska od alternatora. Wymieniałem tam rolkę napinacza i pasek 9 tys. km temu. A pasek wygląda jakby II wojnę światową widział

- Peter1717
- Czytacz
A poda mi ktoś, dokładny rozmiar klucza, na śrube imbusową, która jest w miejscu do dolewania oleju ?
Jest to dosyc duża śruba... A w Etce, jakoś tego znaleźć nie moge.
Jest to dosyc duża śruba... A w Etce, jakoś tego znaleźć nie moge.
-

kebs - Czytacz
Panowie co wy o kluczach piszecie wystarczy ruszyc troszke glowa taki imbus to nic innego jak szpilka od naszej felgi wystarczy wykecic jedna z kola nalozyc na nia plaska 17 i mamy juz klucz do oleju.Proste.
Wtryski AFN,ecu 16bit z passat b4,najdluzsza skrzynia ASD,wolna odma,egr off,kat wybity.
- lisek
- Czytacz
Jak to jest ze sprawdzaniem stanu w skrzyniach 020? Mam duże wycieki z uszczelniaczy przy półosiach, skrzynia zaczyna nieco wyć a przy hamowaniu biegami słychać trzaski, kontrolnie chciałem dolać ale w końcu nie wiem jak sprawdzić czy brakuje? Odkręcić ten korek z gory i lać ile wejdzie? 

- Radioaktywny
- Czytacz
Radioaktywny napisał(a):kontrolnie chciałem dolać ale w końcu nie wiem jak sprawdzić czy brakuje?
Radioaktywny napisał(a):Odkręcić ten korek z gory i lać ile wejdzie?
Tak.
Olej 75w90 gl-4. I uzupełnij stan. Bo szkoda synchronizatorów.

-

Paweu - Members
- Rocznik: 1111
- Silnik: 0.8
- Paliwo: CNG
- Nadwozie: cabrio
tylko niew ten zielony bo będzie 

moja biała strzała- moj-golf/biala-strzala-variant-1-9td-t50990.html
Nie dyskutuj z idiotą! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Nie dyskutuj z idiotą! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
-

mkkay - Members
Powrót do Napęd i skrzynia biegów