Wymiana oleju w skrzyni biegów

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Postprzez Paweu » 17 cze 2014, o 19:28

jasiu0997 napisał(a):Gesiu_15, a to nie jest standard przypisany do mk3 ?:D


Jakoś tak wychodzi. Byle jaki aby było... Zaleje jaki hipol i za chwilę zacznie słyszeć każdy tryb w skrzyni. No ale było 75w90 Gl 4 xD

adziok09 napisał(a):Jaka jest pojemność skrzyni CHL?


Pewnie będzie z 2 litry.
Avatar użytkownika
Paweu
Members
 
Posty: 4274
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 17:34
Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

 

Postprzez adziok09 » 18 cze 2014, o 00:10

A jesteś pewny że 2 litry?
Bo wcześniej miałem skrzynie od 1.4 ABD i tak 3.1 wchodziło, a teraz mam tą od 1.6 i właśnie nie wiem ile kupić
Avatar użytkownika
adziok09
Badacz tematu
 
Posty: 342
Dołączył(a): 18 paź 2008, o 18:28
Lokalizacja: Wlb

Postprzez Paweu » 19 cze 2014, o 11:16

adziok09 napisał(a):A jesteś pewny że 2 litry?
Bo wcześniej miałem skrzynie od 1.4 ABD i tak 3.1 wchodziło, a teraz mam tą od 1.6 i właśnie nie wiem ile kupić


Jeśli chcesz tylko dolać to 2 litry Ci wystarczą. Przy wymianie lepiej się zabezpieczyć i kupić już te 3 litry. Ja tylko uzupełniłem braki oleju w skrzyni więc 2 litry mi wystarczyło.
Avatar użytkownika
Paweu
Members
 
Posty: 4274
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 17:34
Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez klaudek669 » 19 cze 2014, o 16:29

W 1.6 wchodzi też tyle co do 1.4 to bliźniacze silniki i skrzynie.
Avatar użytkownika
klaudek669
Badacz tematu
 
Posty: 320
Dołączył(a): 14 lis 2013, o 00:12
Lokalizacja: Kłodawa

Postprzez Opik » 19 cze 2014, o 17:30

Wroce do domu to podam jaka pojemnosc bo tu jakies widze fachowe porady sa uskuteczniane :D

A zeby sprawa byla jasma wystarczy zadzwonic do ASO i podadza dokladnie co i jak ;)
Avatar użytkownika
Opik
Members
 
Posty: 7058
Dołączył(a): 28 lis 2011, o 22:22
Lokalizacja: Lublin
Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez adziok09 » 22 cze 2014, o 18:57

A czy szum podczas jazdy może być od tego że został zmieszany oryginalny olej z jakimś gęściejszym?
Albo przez to że jest za dużo oleju w skrzyni?
Avatar użytkownika
adziok09
Badacz tematu
 
Posty: 342
Dołączył(a): 18 paź 2008, o 18:28
Lokalizacja: Wlb

Postprzez Paweu » 23 cze 2014, o 10:18

adziok09 napisał(a):A czy szum podczas jazdy może być od tego że został zmieszany oryginalny olej z jakimś gęściejszym?
Albo przez to że jest za dużo oleju w skrzyni?


Więcej niż fabryka zaleciła wlać się nie da bo będzie wypływać przez wlew oleju w skrzyni.

Szumi na każdym biegu , czy tylko na 5 ?

Co ilości oleju. 2.2/3.1 litra.
Avatar użytkownika
Paweu
Members
 
Posty: 4274
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 17:34
Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez adziok09 » 23 cze 2014, o 11:54

Czy na biegu czy na luzie czy na wciśniętym sprzegle nie ma znaczenia, ale to szum a nie pisk

A mechanik dolał niby jeszcze 100 ml przez prędkościomierz
Avatar użytkownika
adziok09
Badacz tematu
 
Posty: 342
Dołączył(a): 18 paź 2008, o 18:28
Lokalizacja: Wlb

Postprzez bary_white » 21 sie 2014, o 13:26

Witam, mam do Was pytanko. Myślicie, ze ten olej bedzie ok do Golfika? :-)

http://allegro.pl/valvoline-maxlife-mtf ... 62841.html
Avatar użytkownika
bary_white
Berbeć
 
Posty: 8
Dołączył(a): 4 sie 2014, o 17:09
Lokalizacja: Janów Lubelski

Postprzez prochoice » 21 sie 2014, o 14:02

jak już to 75W80
ja mogę Ci polecić Motula MOTYLGEAR 75W-80 jeśli jesteś zainteresowany
info na PW :)

pozdrawiam
Nowe części samochodowe, oleje Motul http://www.golf3.pl/topics35/nowe-czesc ... t38169.htm
prochoice
VIP
 
Posty: 45
Dołączył(a): 22 lis 2011, o 11:40
Lokalizacja: Szczecin

Postprzez bary_white » 21 sie 2014, o 14:23

prochoice, tak tylko z tego co tu przeczytalem na 18 stronach tematu w nasze skrzynie trzeba lac 75w90 :-)


P.S. W moja skrzynie wchodzi ksiazkowo 3.1 litra oleju, jesli wleje 3 i bedzie jeszcze troszke miejsca to moge te 100 ml dolac GL-5? Czy taka mala ilosc przy zmieszaniu moze zrobic jakis problem?
Avatar użytkownika
bary_white
Berbeć
 
Posty: 8
Dołączył(a): 4 sie 2014, o 17:09
Lokalizacja: Janów Lubelski

Postprzez prochoice » 21 sie 2014, o 15:51

Spoko ... zerknąłem w Ravenola i pokazuje też 75W90, zgadza się :)
Nowe części samochodowe, oleje Motul http://www.golf3.pl/topics35/nowe-czesc ... t38169.htm
prochoice
VIP
 
Posty: 45
Dołączył(a): 22 lis 2011, o 11:40
Lokalizacja: Szczecin

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -



Powrót do Napęd i skrzynia biegów

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości