Moderator: Moderator
ja rowniez stawiam na luzy na lewarku ja mialem takowe i tez czasem trudnosci byly przy 2 teraz zniknely gdy kopleksowo wymienilem wszystko zwiazane z mechnizmem zmiany biegow... kilka zestawow naprawczych chwila czasu i gotowe a koszta znikome
-

witboy - Ekspert
- Rocznik: 1993
- Silnik: aaz
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Opik napisał(a):trollu, jakim olejem zalewałeś?
tego to nie wiem bo mechanik przy okazji wymienił.
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
-

trollu - VIP
- Rocznik: 0
- Silnik: byl ADY jest M52TUB28
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: kombi
Nie wchodzi "piątka" w trakcie jazdy.
Witam wszystkich w moim pierwszym temacie
Zacznę od smutnej dla mnie nowiny - w moim golfie nie wchodzi piątka.
Kupiłem go z tym defektem przy czym właściciel na jeździe próbnej zapewniał mnie, że piąty bieg "wchodzi na dwa razy". Uwierzyłem mu bo sądziłem że jestem w stanie sam to uregulować więc kupiłem samochód.
Jakież było moje zdziwienie gdy zajrzałem na skrzynię pod kanałem a okazało się że żadnej regulacji biegów nie ma
Nie wiem co mam już robić
Golf 3 1,6 z gazem 94' 75KM.
PS.: Dodam, że na luzie spokojnie piątka wchodzi, podczas jazdy ze sporej góry także wrzuciłem ją raz od razu po luzie. Mankamentem jest to że w trakcie normalnej jazdy nie może wejść.
PS2.: Brat doradził mi wymianę przedniej poduszki silnika bo być może od jej zużycia zależało wchodzenie piątego biegu (a była naprawdę zużyta) jednak nic to nie dało.
Proszę o pomoc
Zacznę od smutnej dla mnie nowiny - w moim golfie nie wchodzi piątka.
Kupiłem go z tym defektem przy czym właściciel na jeździe próbnej zapewniał mnie, że piąty bieg "wchodzi na dwa razy". Uwierzyłem mu bo sądziłem że jestem w stanie sam to uregulować więc kupiłem samochód.
Jakież było moje zdziwienie gdy zajrzałem na skrzynię pod kanałem a okazało się że żadnej regulacji biegów nie ma
Nie wiem co mam już robić
Golf 3 1,6 z gazem 94' 75KM.
PS.: Dodam, że na luzie spokojnie piątka wchodzi, podczas jazdy ze sporej góry także wrzuciłem ją raz od razu po luzie. Mankamentem jest to że w trakcie normalnej jazdy nie może wejść.
PS2.: Brat doradził mi wymianę przedniej poduszki silnika bo być może od jej zużycia zależało wchodzenie piątego biegu (a była naprawdę zużyta) jednak nic to nie dało.
Proszę o pomoc

- WNSCHOLES
- Czytacz
Piotr1974 napisał(a):http://www.golf3.pl/topics7/v-bieg-zniknal-vt48049.htm
Temat przeczytany i sprawdzony - to nie ten problem.
Znajomy mechanik powiedział, że może być to wina gałki biegów - możliwe?? Nie chcę pieniędzy wyrzucać w błoto.
- WNSCHOLES
- Czytacz
Jedynka i dwójka wchodzą ze zgrzytami
Witam, coraz częściej mam tak, że gdy szybko chcę wrzucić bieg, to nie zawsze wejdzie gładko i zazgrzyta, zdarza się to na jedynce i dwójce, co może być przyczyną? Sprzęgło łapie mniej więcej od środka, a nawet bardziej od góry.
-

zicer - Badacz tematu
A sprawdzałeś łapę skrzyni biegów i tą metalową podporę przy lewym kole?
Nie wiem jaki typ wybieraka masz przy skrzyni na kulkę czy jak w w/w temacie co pokazywałem cięgno. A i czy pewien jesteś czy na postoju to wrzucisz piątkę. Weź kogoś do pomocy i zobacz czy czy suwak dla R,1,3,5 chodzi w 4 pozycjach
Nie wiem jaki typ wybieraka masz przy skrzyni na kulkę czy jak w w/w temacie co pokazywałem cięgno. A i czy pewien jesteś czy na postoju to wrzucisz piątkę. Weź kogoś do pomocy i zobacz czy czy suwak dla R,1,3,5 chodzi w 4 pozycjach

-

pietrasiak2 - Members
Duży masz luz na lewarku? Bo jeżeli lata jak chce to to może być powodem, wytarta kulka pod maską która pośrednio jest odpowiedzialna za zmianę biegów. Jest fotoporadnik jak to zmienić jakby co
Jak masz kanał to maks 10 minut roboty, dużo nie kosztuje a komfort zmiany biegów jest rewelacyjny po tym zabiegu
Jak masz kanał to maks 10 minut roboty, dużo nie kosztuje a komfort zmiany biegów jest rewelacyjny po tym zabiegu
-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
zgrzyt na 2 biegu i coś dziwnego
Witam! Mam problem w moim golfie 1.9td aaz, mianowicie przy szybkim wkleszczeniu 2-go biegu słychać zgrzyt, natomiast kiedy wkleszczam go powoli zgrzytu nie ma
drugim problemem jest dziwny odgłos. Kiedy lewarek jest na luzie, i mam odpalony silnik ze skrzyni dochodzi dziwny dźwięk jak by coś w niej "latało" , ale kiedy wkleszcze jakiś bieg albo docisnę delikatnie lewarek, to dźwięk ustępuje
Zaznaczam , że kompletnie się na tym nie znam, i od kilku lat nie był dolewany olej w skrzyni biegów bo zawsze myślałem że w tych silnikach nie trzeba tego robić. Jeszcze jedno pytanko: Jak sprawdzić stan oleju w skrzyni?
drugim problemem jest dziwny odgłos. Kiedy lewarek jest na luzie, i mam odpalony silnik ze skrzyni dochodzi dziwny dźwięk jak by coś w niej "latało" , ale kiedy wkleszcze jakiś bieg albo docisnę delikatnie lewarek, to dźwięk ustępuje
Zaznaczam , że kompletnie się na tym nie znam, i od kilku lat nie był dolewany olej w skrzyni biegów bo zawsze myślałem że w tych silnikach nie trzeba tego robić. Jeszcze jedno pytanko: Jak sprawdzić stan oleju w skrzyni?- marcin92golf
- Czytacz
Powrót do Napęd i skrzynia biegów