nie polecam sprayu bo dobrze nie będzie na robisz tylko plam na aucie i ogólnie rdzy ci to nie zatrzyma ale jak wiadomo nie każdego stać na fachowca wiec jeżeli musisz chlapać sprayem oczyść dobrze rdze daj na to jakiś preparat który niby to powstrzymuje poczekaj aż wyschnie dopiero zacznij na kładąc jakaś szpachel bo wiadomo we jak zdrapiesz rdze to zostaną wżery jak już wyszpachlujesz szafujesz drobnym papierem szpachel i miejsc w których powstały rysy oklejasz dajesz podkład później trzeba go zmatować papierem wodnym 800 znowu okleić i lecisz kolorem do kantu albo na zapyl bo łącznikiem bazowym na pewno nie będziesz łączył
podobna praca jest gdybyś miał jakiegoś kumpla z garażem i sprężarką i zrobił tak jak książka pisze czyli podkład akrylowy baza lakier łącznik bazowy i zaprawka gotowa ale łatwo powiedzieć trochę trudniej wykonać jak sie nie miało z tym do czynienia
Moderator: Moderator
Różnica między tarczą do cięcia a tarcza listkową jest taka, że używając tarczy do cięcia i szlifując miejsca zardzewiałe blacha jest przegrzewana aż robi się fioletowa w ten sposób zostaje uszkodzona i zaczyna korodować. Używając tarczy listkowej blacha jest szlifowana na gładko i cały czas jej skład chemiczny się nie zmienia. No ale nie każdy to wie a później jest jak jest 

-

gello1 - Gaduła
remont blachy!!!
Witam mam pytanie na temat blotnikow czy blotniki od vento pasuja do golf 3, 2 pytanie czym zabezpieczyc miejsca gdzie jest ruda prosze o podanie przykladowych preparatow dobrych na ruda z allegro i 3 pytanko ile blachasz bierze za wymiane progow 2 i gdzie kupic dobrej jakosci progi i bloniki
golf3 to moje życie http://www.golf3.pl/topics2/moja-golfina-vt44533.htm
- krzysiek1992
- Badacz tematu
krzysiek1992, z vento raczej nie podejdą dlatego że golf ma inne lampy (chyba że masz przód z venta)
ad2. są preparaty na rdze co po wyczyszczeniu nakładasz ,szpachlujesz i malujesz
ad.3. progi kupisz nawet na aledrogo a blacharze wołają coś na gotowo ze 150 za strone ,ale jak sie mylłem to koledzy mnie poprawią
ad2. są preparaty na rdze co po wyczyszczeniu nakładasz ,szpachlujesz i malujesz
ad.3. progi kupisz nawet na aledrogo a blacharze wołają coś na gotowo ze 150 za strone ,ale jak sie mylłem to koledzy mnie poprawią

-

mariusz325 - Gaduła
- Rocznik: 1996
- Silnik: 1900
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 5-drzwiowe
ja za wymiane progow biore 200zl z pomalowaniem obie str ale ja jestem z lublelskiego woj. a jak jest ruda na blotnikach to ja czyszcze to szczotka na bosha potem cortaninem wyzre rdze szczpachla z wloknem (taka zielona) a od srodka tak samo tylko zamiast szpachli podklad na rdze taki czerwony lekko matuje i potem zywica z wloknem zeby woda sie tam w zyciu nie dostala po zywicy baranek i lakier bezbarwny po lakierze (moj sposob- wysmarowac towotem i gwarantuje ze nigdy woda ani ruda nie dojdzie i wyjdzie)
[ Dodano: 2012-01-17, 22:09 ]
a co do vento blotnikow to identiko sa w gofie
[ Dodano: 2012-01-17, 22:09 ]
a co do vento blotnikow to identiko sa w gofie
CZARNY TO NIE KOLOR-CZARNY TO SILA
-

xXJohnybravo89X - Czytacz
remont blachy!!!
xXJohnybravo89X dzieki kolego ja bym sam wymienil progi tylko nie chce mi sie w to bawic a pomalowac ne mam problem bo mam kuzyna malarza samochodowego to dam mu tylko pomalowac a ilekosztuje ten preparat na rdze jest moze on na allegra ?
golf3 to moje życie http://www.golf3.pl/topics2/moja-golfina-vt44533.htm
- krzysiek1992
- Badacz tematu
xXJohnybravo89X napisał(a): (moj sposob- wysmarowac towotem i gwarantuje ze nigdy woda ani ruda nie dojdzie i wyjdzie)
popieram w 100% ale zamiast ŁT 43 to proponuje Fluidol
- Daniel1886
- Czytacz
Oj zasada jest prosta jak jest tłusto to rdzy nie będzie. Dlatego wszelkiego typu smary, oleje i woski do profili są dobre. Dobry jest test ELASKON taki smaro-wosk. Fluidol zasycha i może pękać. Tylko oleje muszą być świeże(nieprzepracowane) bo zużyte zawierają siarkę i inne związki co szybko wywołuje korozję.
PZdr
PZdr
-

gello1 - Gaduła
ja za wymiane progow biore 200zl z pomalowaniem obie str
czytam i sie smieje 200 zł za progi z malowaniem obie strony , ale robisz wszystko ? wzmocnienia wspawasz nowe ?
kolego prosze cie napisz mi jak to robisz? hahahahah
- golftd
- Czytacz