Rozrusznik

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez łukasz1983 » 9 mar 2014, o 16:51

krzysiekps2, Na jakim jeździsz oleju?Mineralny?Jak tak to jest powodem.
Avatar użytkownika
łukasz1983
Members
 
Posty: 2079
Dołączył(a): 2 wrz 2012, o 16:40
Lokalizacja: RKR
Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

 

Postprzez Nati712 » 22 kwi 2014, o 20:46

Witam wszystkich serdecznie dawno dawno mnie tutaj nie bylo bo moj Golfik w ogole mi sie nie psuł poniewaz chcialam kupic Astre, gdzies tam czul chyba ze chce go zmienic i bylo wszystko bardzo ok do soboty..... Moj problem naswietla sie nastepujaco : Wkladam kiluczyk do stacyjki rozrusznik kreci łapie ale obroty strasznie faluja i harczy tak strasznie jakby mial przestawiony zaplon poczym gasnie i juz nie mozna go odpalic, psikam startem w rure tez harczy odpala ale gasnie wiec ide pod maske dociskam wszystkie kable jeszcze r4az i po wymacaniu kopulki i palca gdzies tam zalapuje i jedzie pozniej znow po 2 dniach to samo, nie wiem co moze sie dziac czy aparat zaplonowy czy bezyna z gazem zakluca swoje dzialanie nie wiem jeden mechanik mowi zeby wyjac bezpieczniki od gazu i jezdzic na bezynie bo sa zaklucenia inny mowi ze to wlasnie aparat zaplonowy jeszcze inny ze rozrzad sie przestawil ale sie nie przestawil bo sprawdzalam, mial ktos kiedys taki przypadek ????
Avatar użytkownika
Nati712
Badacz tematu
 
Posty: 213
Dołączył(a): 16 kwi 2013, o 01:52
Lokalizacja: kłodzko, bystrzyca DKL

Postprzez luzikseba » 24 maja 2014, o 15:45

Witam. Mam taki problem, otóż Golf stał 3 tygodnie bez akumulatora. Dziś chciałem go odpalić i nie udało się. Dziwne bo do tej pory palił na dotyk. Myślicie że może to być rozrusznik na wykończeniu? Poniżej film z objawami. Poradzicie coś ?

https://www.youtube.com/watch?v=2OhDlHnxnrM
luzikseba
Czytacz
 
Posty: 22
Dołączył(a): 7 cze 2013, o 18:42
Lokalizacja: Kraków

Postprzez łukasz1983 » 24 maja 2014, o 15:51

luzikseba, To nie wina rozrusznika,kręci.Co prawda słabo,ale to zapewne wina akumulatora.
Sprawdź,czy dostaje paliwo,i czy jest iskra,bo na tyle kręcenia nawet nie słychać,żeby chciał zapalić.
Avatar użytkownika
łukasz1983
Members
 
Posty: 2079
Dołączył(a): 2 wrz 2012, o 16:40
Lokalizacja: RKR
Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Faciu3 » 21 lip 2014, o 19:07

Jaki rozrusznik do Golfa III 1.6 ABU, 94r, 75KM?
Tylko ten co mam teraz czy każdy inny pasuje bezproblemowo ?
Nie mogę odczytać numerów z tego co mam teraz.

Nie kręci wcale, czasami przeskakuje. Nowa kostka stacyjki nie pomogła. Stawiam na rozrusznik/elektromagnes.
Jaki kupić żeby szybko wymieniać na inny ?
Faciu3
Czytacz
 
Posty: 37
Dołączył(a): 26 kwi 2013, o 13:33
Lokalizacja: Grodzisk Wielkopolski

Postprzez łukasz1983 » 21 lip 2014, o 20:29

Faciu3 napisał(a):Jaki rozrusznik do Golfa III 1.6 ABU, 94r, 75KM?

1,1 KW
Faciu3 napisał(a):Tylko ten co mam teraz czy każdy inny pasuje bezproblemowo ?
podejdzie każdy z benzyny z wyjątkiem z 1.4 bo tam jest 0,9 KW.
Avatar użytkownika
łukasz1983
Members
 
Posty: 2079
Dołączył(a): 2 wrz 2012, o 16:40
Lokalizacja: RKR
Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Faciu3 » 17 sie 2014, o 17:23

Wielkie dzięki za info :-)

Rozrusznik zdecydowałem się jednak samemu zregenerować. Demontaż, nowe tulejki, nowy elektromagnes, czyszczenia, smarowanie, montaż.

I ??? ZERO EFEKTÓW :-x

Czasami działa czasami nie. Ewidentnie nie dostaje prądu. Jak już kręci to lepiej niż kiedyś, przyjemny dźwięk, bez hałasów. Widać, że nowe tulejki dużo pomogły.
Ale wróćmy do problemu.
Kostka stacyjki wymieniona - nawet 2 razy - niestety na tańszy zamiennik. Warto próbować z oryginałem ? Czy lepiej już ciągnąć nowy kabel do rozrusznika, bo może jest gdzieś walnięty ?

Czasami kręci, a czasami nie daje żadnych oznak życia. Nawet elektromagnes nie stuknie, po prostu nic.
Masa do silnika jest - wygląda bardzo dobrze, nie naderwana ani nic.
Faciu3
Czytacz
 
Posty: 37
Dołączył(a): 26 kwi 2013, o 13:33
Lokalizacja: Grodzisk Wielkopolski

Postprzez łukasz1983 » 17 sie 2014, o 17:47

Faciu3 napisał(a):Kostka stacyjki wymieniona - nawet 2 razy - niestety na tańszy zamiennik. Warto próbować z oryginałem ? Czy lepiej już ciągnąć nowy kabel do rozrusznika, bo może jest gdzieś walnięty ?
Ja bym nie oszczędzał na zamienniki,a władował bym ori kostkę.Podejrzewam,że to ona jest u ciebie problemem.
Avatar użytkownika
łukasz1983
Members
 
Posty: 2079
Dołączył(a): 2 wrz 2012, o 16:40
Lokalizacja: RKR
Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Faciu3 » 17 sie 2014, o 19:39

łukasz1983, a co myślisz o wymianie kabla sygnałowego do rozrusznika ? Jest szansa, że został gdzieś "dziabnięty" i raz przewodzi a raz nie ?
Faciu3
Czytacz
 
Posty: 37
Dołączył(a): 26 kwi 2013, o 13:33
Lokalizacja: Grodzisk Wielkopolski

Postprzez łukasz1983 » 17 sie 2014, o 19:43

Faciu3, Jest taka możliwość,ale ja bym w pierwszej kolejności zmienił kostkę.Łatwiej ją zmienić jak kabel.
Avatar użytkownika
łukasz1983
Members
 
Posty: 2079
Dołączył(a): 2 wrz 2012, o 16:40
Lokalizacja: RKR
Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Poprzednia stronaNastępna strona

Bejca od Osmo



Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości