- Kod: Zaznacz cały
https://www.youtube.com/watch?v=2OhDlHnxnrM
Moderator: Moderator
Witam. Mam taki problem, otóż Golf stał 3 tygodnie bez akumulatora. Dziś chciałem go odpalić i nie udało się. Dziwne bo do tej pory palił na dotyk. Myślicie że może to być rozrusznik na wykończeniu? Poniżej film z objawami. Poradzicie coś ?
- luzikseba
- Czytacz
luzikseba, To nie wina rozrusznika,kręci.Co prawda słabo,ale to zapewne wina akumulatora.
Sprawdź,czy dostaje paliwo,i czy jest iskra,bo na tyle kręcenia nawet nie słychać,żeby chciał zapalić.
Sprawdź,czy dostaje paliwo,i czy jest iskra,bo na tyle kręcenia nawet nie słychać,żeby chciał zapalić.
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Jaki rozrusznik do Golfa III 1.6 ABU, 94r, 75KM?
Tylko ten co mam teraz czy każdy inny pasuje bezproblemowo ?
Nie mogę odczytać numerów z tego co mam teraz.
Nie kręci wcale, czasami przeskakuje. Nowa kostka stacyjki nie pomogła. Stawiam na rozrusznik/elektromagnes.
Jaki kupić żeby szybko wymieniać na inny ?
Tylko ten co mam teraz czy każdy inny pasuje bezproblemowo ?
Nie mogę odczytać numerów z tego co mam teraz.
Nie kręci wcale, czasami przeskakuje. Nowa kostka stacyjki nie pomogła. Stawiam na rozrusznik/elektromagnes.
Jaki kupić żeby szybko wymieniać na inny ?
- Faciu3
- Czytacz
Faciu3 napisał(a):Jaki rozrusznik do Golfa III 1.6 ABU, 94r, 75KM?
1,1 KW
podejdzie każdy z benzyny z wyjątkiem z 1.4 bo tam jest 0,9 KW.Faciu3 napisał(a):Tylko ten co mam teraz czy każdy inny pasuje bezproblemowo ?
-

łukasz1983 - Members
Wielkie dzięki za info
Rozrusznik zdecydowałem się jednak samemu zregenerować. Demontaż, nowe tulejki, nowy elektromagnes, czyszczenia, smarowanie, montaż.
I
? ZERO EFEKTÓW
Czasami działa czasami nie. Ewidentnie nie dostaje prądu. Jak już kręci to lepiej niż kiedyś, przyjemny dźwięk, bez hałasów. Widać, że nowe tulejki dużo pomogły.
Ale wróćmy do problemu.
Kostka stacyjki wymieniona - nawet 2 razy - niestety na tańszy zamiennik. Warto próbować z oryginałem ? Czy lepiej już ciągnąć nowy kabel do rozrusznika, bo może jest gdzieś walnięty ?
Czasami kręci, a czasami nie daje żadnych oznak życia. Nawet elektromagnes nie stuknie, po prostu nic.
Masa do silnika jest - wygląda bardzo dobrze, nie naderwana ani nic.
Rozrusznik zdecydowałem się jednak samemu zregenerować. Demontaż, nowe tulejki, nowy elektromagnes, czyszczenia, smarowanie, montaż.
I
? ZERO EFEKTÓW
Czasami działa czasami nie. Ewidentnie nie dostaje prądu. Jak już kręci to lepiej niż kiedyś, przyjemny dźwięk, bez hałasów. Widać, że nowe tulejki dużo pomogły.
Ale wróćmy do problemu.
Kostka stacyjki wymieniona - nawet 2 razy - niestety na tańszy zamiennik. Warto próbować z oryginałem ? Czy lepiej już ciągnąć nowy kabel do rozrusznika, bo może jest gdzieś walnięty ?
Czasami kręci, a czasami nie daje żadnych oznak życia. Nawet elektromagnes nie stuknie, po prostu nic.
Masa do silnika jest - wygląda bardzo dobrze, nie naderwana ani nic.
- Faciu3
- Czytacz
Ja bym nie oszczędzał na zamienniki,a władował bym ori kostkę.Podejrzewam,że to ona jest u ciebie problemem.Faciu3 napisał(a):Kostka stacyjki wymieniona - nawet 2 razy - niestety na tańszy zamiennik. Warto próbować z oryginałem ? Czy lepiej już ciągnąć nowy kabel do rozrusznika, bo może jest gdzieś walnięty ?
-

łukasz1983 - Members
Faciu3, Jest taka możliwość,ale ja bym w pierwszej kolejności zmienił kostkę.Łatwiej ją zmienić jak kabel.
-

łukasz1983 - Members
Pożyczyłem oryginalną kostkę od znajomego.
U niego działa ona zawsze idealnie, nigdy nie miał problemu z odpalaniem.
A u mnie ? Raz działa, raz nie ...
Ciągnąć nowy kabel
Którędy będzie najłatwiej ? Gdzie są przeloty w ścianie grodziowej ?
U niego działa ona zawsze idealnie, nigdy nie miał problemu z odpalaniem.
A u mnie ? Raz działa, raz nie ...
Ciągnąć nowy kabel
Którędy będzie najłatwiej ? Gdzie są przeloty w ścianie grodziowej ?
- Faciu3
- Czytacz
Witam
Jak wyjąć rozrusznik z benzynowego ADB (model 1992) ?
Długo patrzyłem, ale nie bardzo widać, bo rozrusznik schowany jest z tyłu silnika (między kadłubem a przednią grodzią). Widze chyba 2 śruby, z tym, ze jedna przechodzi przez łapę.
Czy wystarczy podeprzeć silnik i te 2 śruby wykręcić ?
Jak wyjąć rozrusznik z benzynowego ADB (model 1992) ?
Długo patrzyłem, ale nie bardzo widać, bo rozrusznik schowany jest z tyłu silnika (między kadłubem a przednią grodzią). Widze chyba 2 śruby, z tym, ze jedna przechodzi przez łapę.
Czy wystarczy podeprzeć silnik i te 2 śruby wykręcić ?
- peter_pater
- Czytacz
Re: Rozrusznik
Witam, nie wiedziałem do jakiego tematu to wrzucić więc może tu spasuje, jak nie to proszę przenieść.
Zacznę od tego że jestem nowy na forum i także moja przygoda z VW jest niedługa. Sprawa wygląda tak, że podczas jazdy, nagle zgasły wszystkie kontrolki, światła, silnik i wszystko inne, z pod maski zaczął ulatniać się dym, gdy przestał i otworzyłem maskę, zobaczyłem że osłonka jednego z kabli idących od akumulatora uległa całkowitemu stopieniu, przy drugim kablu na + także góra osłonki kabla trochę się stopiła, wymieniłem bezpieczniki ze skrzynki oraz ten znajdujący się pod maską, obok akumulatora. Nic to nie dało, auto nie kręci, nic z elektroniki nadal nie działa. Akumulator wydaję się być ok, ponieważ przy poruszaniu nim oczko akumulatora jest zielone. Znajomy wspominał coś o kabelku od bendixa, zauważyłem że kilka włosków jest pozrywanych. Nie jestem elektromechanikiem ani nawet mechanikiem, mam podstawowe pojęcie o takich sprawach, a posiadaczem VW jestem od niedawna. Jeśli ktoś z ludzi którzy siedzą w temacie stwierdzi że sprawa nadaję się do mechanika to wyjścia nie będę miał, jednak liczę na waszą pomoc w uporaniu się z tym problemem.
Zacznę od tego że jestem nowy na forum i także moja przygoda z VW jest niedługa. Sprawa wygląda tak, że podczas jazdy, nagle zgasły wszystkie kontrolki, światła, silnik i wszystko inne, z pod maski zaczął ulatniać się dym, gdy przestał i otworzyłem maskę, zobaczyłem że osłonka jednego z kabli idących od akumulatora uległa całkowitemu stopieniu, przy drugim kablu na + także góra osłonki kabla trochę się stopiła, wymieniłem bezpieczniki ze skrzynki oraz ten znajdujący się pod maską, obok akumulatora. Nic to nie dało, auto nie kręci, nic z elektroniki nadal nie działa. Akumulator wydaję się być ok, ponieważ przy poruszaniu nim oczko akumulatora jest zielone. Znajomy wspominał coś o kabelku od bendixa, zauważyłem że kilka włosków jest pozrywanych. Nie jestem elektromechanikiem ani nawet mechanikiem, mam podstawowe pojęcie o takich sprawach, a posiadaczem VW jestem od niedawna. Jeśli ktoś z ludzi którzy siedzą w temacie stwierdzi że sprawa nadaję się do mechanika to wyjścia nie będę miał, jednak liczę na waszą pomoc w uporaniu się z tym problemem.
- papajp
- Berbeć
- Rocznik: 1995
- Silnik: 1.8
Re: Rozrusznik
Na początku określ czy dzieje się coś jak przekręcasz stacyjkę?
30 stałe zasilanie,
S zasilanie po włożeniu kluczyka,
15 i X zasilanie po zapłonie,
50 rozrusznik,
P parking zasilanie po wyjęciu kluczyka
znalezione w necie. Sprawdz czy pod pinem 30 masz +12V
30 stałe zasilanie,
S zasilanie po włożeniu kluczyka,
15 i X zasilanie po zapłonie,
50 rozrusznik,
P parking zasilanie po wyjęciu kluczyka
znalezione w necie. Sprawdz czy pod pinem 30 masz +12V
MK3
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
-

Thorsten - Moderator Globalny
- Rocznik: 1996
- Silnik: 1.6 AEE
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe