Moderator: Moderator
oświetlenie bagażnika
Witam musiałem wymienić okablowanie oświetlenia bagażnika ,ponieważ kabel ze starości się już łamał , póściłem nowy kabel ale nie wiem jak go podłączyć ,żeby się zapalał jak otwarty jest bagażnik . Nie wiem gdzie podłaczyć te kable (przy skrzynce czy gdzieś indziej)
- maciek10012
- Czytacz
Ten czerwono-biały, który był - to był stały plus; można go pobrać z tego samego koloru przy pompce centralnego w prawej części bagażnika.
Minus lampki to był brązowo-czerwony i musi być dołączony do przewody fabrycznego o takim właśnie kolorze idącym w wiązkę klapy. Włącznik jest w zamku klapy.
Lub włączanie zrobić, kupując zwykłą "krańcówkę" do alarmów samochodowych i montując ją tak, by naciskała ją klapa i wówczas łączyła ten przewód do masy. Tylko to już nie to...
Minus lampki to był brązowo-czerwony i musi być dołączony do przewody fabrycznego o takim właśnie kolorze idącym w wiązkę klapy. Włącznik jest w zamku klapy.
Lub włączanie zrobić, kupując zwykłą "krańcówkę" do alarmów samochodowych i montując ją tak, by naciskała ją klapa i wówczas łączyła ten przewód do masy. Tylko to już nie to...

-

Zico63 - Members
a te same kable znajduja sie z przodu po stronie kierowcy??? Bo jeden tam znalazlem ale z drugim mam klopot
- maciek10012
- Czytacz
Sprawdź kostkę po prawej stronie pod pulpitem obok bezpieczników..musisz zdjąć cały dół razem z boczkiem tam gdzie rączka od otwierania klapy...jest tam wtykogniazdko który łączy 5 kabelków ..między innymi jest tam kabelek który załącza lampkę (masa od krańcówek)...często są zgnite lub zaśniedziałe od wody z szybera jak kanały się przytkają....parę dni z tym walczyłem i do tego dotarłem...po odcięciu tych kostek polutowałem kabelki na stałe i wszystko działa....Powodzenia..
- rafik
- Czytacz
Włącznik świateł
Witam zamówiłem sobie dziś termometr samochodowy który ma podświetlenie lcd na wejście do zapalniczki. Chciałbym aby podświetlenie tego termometru zapalało się wraz z światłami mijania i tu moje pytanie czy jest możliwość podpięcia się do włącznika świateł
(a jeżeli tak to pod jakie kable jaki kolor?)
(a jeżeli tak to pod jakie kable jaki kolor?)- krh89
- Berbeć
najprosciej i najbliżej podpiąc kable bedzie ci przy podswietleniu pokretęł regulacji nawiewu.To podswietlenie działa właśnie na takiej zasadziei jak ty chcesz ,że po wląćzeniu swiateł juz na pozycyjnych ,bedzeisz miał termometr podswietlony.
Jesli chodzi o kable to wpinasz sie we wtyczke z tyłu panelu.

Jesli chodzi o kable to wpinasz sie we wtyczke z tyłu panelu.
-

swatu - VIP
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
A, jak już podłączysz w sugerowanym miejscu, to żeby sprawdzić temperaturę, włączasz światła, czekasz chwilę na ustabilizowanie termometru, dajesz na max pokrętło regulacji podświetlenia, patrzysz jak zmieniają się wskazania termometru i nie masz gwarancji, że to ostatnie jest prawdziwe. Trochę to skomplikowane.
Moja rada, podłącz to do kabli zapalniczki i niech sobie świeci. U mnie tak świeci 5 lat i nic się stało, a odczyt mam w każdej chwili.

Moja rada, podłącz to do kabli zapalniczki i niech sobie świeci. U mnie tak świeci 5 lat i nic się stało, a odczyt mam w każdej chwili.

- jerro
- Czytacz
no czyli najlepsza opcja jest wpięcie sie w instalacje włąćznika swiateł ewentualnie jak pisałem na początku w panel od nawiewu.krh89 napisał(a):podświetlenie tego termometru jest osobno zasilane i nie chce aby mi świeciło nonstop.
-

swatu - VIP
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe