MFA

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Wujo1983 » 20 gru 2014, o 18:55

Palio nie dziala. Panowie gdzie z tego 9 lub 18 pinu ten przewod poprowadzic??
VW GOLF III VARIANT 1.9 TDI 1999r.
BMW E46 KOMBI 2.0d 2004r.
POLSKI FIAT 125p 1972r.
POLSKI FIAT 126p 1974r.
WAZ LADA 2107 1989r.
Avatar użytkownika
Wujo1983
Czytacz
 
Posty: 70
Dołączył(a): 22 lip 2013, o 18:14
Lokalizacja: SGL

 

Postprzez klaudek669 » 21 gru 2014, o 17:24

Bezpośrednio na 26 pin w liczniku.
Avatar użytkownika
klaudek669
Badacz tematu
 
Posty: 320
Dołączył(a): 14 lis 2013, o 00:12
Lokalizacja: Kłodawa

Postprzez kosa-seba » 6 lut 2015, o 19:40

Hej powtorze sie troche odnosnie licznika silnik 2.8 AAA 1h1 zegat nie nabija km dziennych i ogolnych plus oczywiscie spalania . zegar byl u elektryka podlaczany byl km pokazyla podobno przez jakis impuls.elektryk sprawdzal przejscia miedzy zegarem a kimputerem jest wszystko dobrze ale licznik po wlozeniu do samochodu dalej nie dziala poprawnie. Stwierdzono,ze zegar i elektryka jest sprawna ma ktos jakis pomysl
kosa-seba
Czytacz
 
Posty: 42
Dołączył(a): 9 sie 2014, o 20:31
Lokalizacja: lbn

Postprzez GolfiarzJR » 6 lut 2015, o 19:58

kosa-seba, Jak elektryk sprawdził wszystkie kable z kompa do licznika i są WSZYSTKIE DOBRE (co wnioskuje po twoim pisaniu) a licznik robi dalej to samo to zmień licznik na inny z MFA i zobacz czy robi się to samo , jak tam to szukaj kabli odpowiedzialnych za km i spalanie moze sa one na kostce pozdzierane i nie ma styku a elektryk tego nie sprawdził :)
Avatar użytkownika
GolfiarzJR
Administrator
 
Posty: 1416
Dołączył(a): 11 maja 2014, o 19:52
Lokalizacja: Świetochłowice
Rocznik: 1996
Silnik: 1.8T
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez kosa-seba » 6 lut 2015, o 21:40

Wkladany byl juz bodajrze od vento i dalej to samo sie pojawia nawet chyba gorzej. A gdzi szukac jakis schematow nie wie ktos ;)
kosa-seba
Czytacz
 
Posty: 42
Dołączył(a): 9 sie 2014, o 20:31
Lokalizacja: lbn

Postprzez klaudek669 » 7 lut 2015, o 09:57

Jakby było sprawne to by działało jak się należy :mrgreen:

Ile km wyświetla licznik, jaka firma i rok? Prędkość, obroty, temperatura i poziom paliwa są pokazywane prawidłowo? Przy włączaniu zapłonu pokazuje się inspekcja (IN00,IN02) czy ciągle jeden i ten sam stan kilometrów?
Avatar użytkownika
klaudek669
Badacz tematu
 
Posty: 320
Dołączył(a): 14 lis 2013, o 00:12
Lokalizacja: Kłodawa

Postprzez kosa-seba » 7 lut 2015, o 10:37

Na dana chwike wyswietlal 280 tys rok samego samochodu to 93 bodajrze pierwsza dekada. Predkosc,obroty,temp (po podpieciu do kompa i wlaczonym zaplonie powietrza i cieczy -49 po odpaleniu plusowe) poziom paliwa ok, inspekcji zadnej nie wskazuje na dana chwile km sie zrestartowaly bo gdzies byl podlaczany pod jakis komputer. Wlasnie wg 2 elektrykow jest wszystko ok polaczenia itp a lipa dalej. A co moge dodac spalanie chwilowe 99.9 km np 1000 km prxejedxie si nabile w dzinnym 0.5 1 km.
kosa-seba
Czytacz
 
Posty: 42
Dołączył(a): 9 sie 2014, o 20:31
Lokalizacja: lbn

Postprzez klaudek669 » 7 lut 2015, o 15:24

Podejrzewam uszkodzoną pamięć w liczniku, objawy typowe. Bez inspekcji powinno się na wyświetlaczu pokazać choć na chwilę IN00 w momencie włączenia się kontrolek.

Zobacz czy da radę wejść w tryb serwisowy licznika, tam może pokazać dziwne rzeczy przy uszkodzonej pamięci lub w ogóle się nie da wejść do niego.

Trzymasz przycisk kasowania kilometrów cały czas
włączasz zapłon
wyłączasz zapłon
włączasz zapłon znowu
zwalniasz przycisk i zostawiasz na zapłonie odpalać nie trzeba

masz tam numerki od jednego do 8
chwile sie wyświetla 1 później wartość
przełaczasz przyciskiem od kilometrów pokazuje się 2 i wartość.

Spisz to wszystko w wolnej chwili i sprawdzimy czy moje przypuszczenia są słuszne.
Avatar użytkownika
klaudek669
Badacz tematu
 
Posty: 320
Dołączył(a): 14 lis 2013, o 00:12
Lokalizacja: Kłodawa

Postprzez kosa-seba » 7 lut 2015, o 17:44

No ok ma to sprawdxic elektryk tylko tak sie zastanawiam co to ma dac, czy to ma zrestrowac "komputer" czy tak jak czytalem inspekcje oleju ?
kosa-seba
Czytacz
 
Posty: 42
Dołączył(a): 9 sie 2014, o 20:31
Lokalizacja: lbn

Postprzez GolfiarzJR » 7 lut 2015, o 18:14

kosa-seba, Jak nie wejdzie Ci do trybu serwisowego to pamięć licznika jest nie teges i dlatego km nie pokazuje a jak masz mfa to idą z tym rózne komplikacje że nie pokazuje róznych rzeczy albo powoduje błędy , zrób jak kolega wyżej napisał SAMEMU , przepisz te wszystkie rzeczy co tam masz i się zobaczy , jak bedzie to samo to pomyślimy nad innym rozwiązaniem
Avatar użytkownika
GolfiarzJR
Administrator
 
Posty: 1416
Dołączył(a): 11 maja 2014, o 19:52
Lokalizacja: Świetochłowice
Rocznik: 1996
Silnik: 1.8T
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez kosa-seba » 7 lut 2015, o 18:22

Nie mam najgorzej kolego samochodu pod reka na dana chwile i mam tu problem a z elektrykiem jestem na telefonvi tak o pies pogrzebany
kosa-seba
Czytacz
 
Posty: 42
Dołączył(a): 9 sie 2014, o 20:31
Lokalizacja: lbn

Postprzez klaudek669 » 8 lut 2015, o 10:19

No to lipa, jak będziesz go miał to dopiero zobaczysz, jak Ci się nie chce to zawsze możesz kupić lub pożyczyć zwykły sprawny licznik nawet z wielkim zegarem założyć go i zobaczyć czy zlicza, wtedy będziesz miał pewność.
Avatar użytkownika
klaudek669
Badacz tematu
 
Posty: 320
Dołączył(a): 14 lis 2013, o 00:12
Lokalizacja: Kłodawa

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -



Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

cron