Moderator: Moderator
Ja bym sprawdził czerwone przewody od klemy na akumulatorze, poprzez wejście w skrzynkę i wyjście z niej. Licznik bierze tego plusa stałego właśnie ze skrzynki i tam chyba brakuje prądu po włączeniu reflektorów (a i one stamtąd biorą!).
-

Zico63 - Members
sprawdzalem kable i nic wszystko ok z nimi
a dalej jak odpalam auto i chce wlaczyc swiatla to resetuje mi km i licznik i obrotek opada
aha i dodam ze mam xenony ale przedtem sie tak nie robilo
a dalej jak odpalam auto i chce wlaczyc swiatla to resetuje mi km i licznik i obrotek opada
aha i dodam ze mam xenony ale przedtem sie tak nie robilo
- manus2008
- Badacz tematu
Więc włącz Kolego lampkę nad lusterkiem i wtedy zapalaj, włączaj te "xenony"*) itd. - będzie na lampce widać, czy jest jakiś dramatyczny spadek napięcia w instalacji. Jeśli jest, odłącz "xenony" i powróć do konwencjonalnych żarówek lub naraz, jednocześnie włącz wycieraczki i ogrzewanie szyby. Czy spadek ten występuje i wówczas.
Kasowanie licznika zdarza sie tylko przy kłopotach ze stałym plusem (w instalacji, na bezpieczniku, na wtyczce licznika i w wielu innych punktach).
I jeszcze jedno - w jakiej kondycji jest akumulator, alternator i regulator napięcia?

-

Zico63 - Members
alternator naprawiany jakies 3 miesiace temu a akum ma cos kolo 1 roku
[ Dodano: 2012-10-01, 14:49 ]
dzis juz kombinowalem ze wszystkim ale odkrylem ze jak auto nie jest zapalone ino przekrecone na zaplon i wlacze swiatla to sie nie resetuja
[ Dodano: 2012-10-01, 14:49 ]
dzis juz kombinowalem ze wszystkim ale odkrylem ze jak auto nie jest zapalone ino przekrecone na zaplon i wlacze swiatla to sie nie resetuja
- manus2008
- Badacz tematu
Prawdopodobnie spadki napięcia na liczniku. Nie odkryjemy na odległość czym spowodowane. Ruszaj wtyczkami, najpierw od licznika, potem od jego wiązki przy skrzynce. Uszkodzenie samego licznika teżnei można wykluczyć, najszybciej sprawdzisz przez próbną podmianę pełno tego na szrotach.
- pablomed
- Members
Brak Km na wyswietlaczu same -----
Witam wszystkich.
prosze o pomoc. Chodzi o to że licznik nie wskazuje km "głownych" wyswietlacz wsyzstko działa obrotomierz olej itd podswietlenie też po przekreceniu stacyjki i na wyłączonym silniku tylko -----? co to może być będe musiał wymienic licznik?
auto to golf III GTI 2.0
pozdrawiam i dziekuje
Jeszcze jedno koledzy jak byscie mogli mi podac jakis nr seryjny albo cos do przekaznika od klaksonu bo nie mam go w ogole a nie wiem jaki tam jest:(
prosze o pomoc. Chodzi o to że licznik nie wskazuje km "głownych" wyswietlacz wsyzstko działa obrotomierz olej itd podswietlenie też po przekreceniu stacyjki i na wyłączonym silniku tylko -----? co to może być będe musiał wymienic licznik?
auto to golf III GTI 2.0
pozdrawiam i dziekuje
Jeszcze jedno koledzy jak byscie mogli mi podac jakis nr seryjny albo cos do przekaznika od klaksonu bo nie mam go w ogole a nie wiem jaki tam jest:(
-

sudo0007 - Berbeć
do rozkręcenia licznik. Trzeba rozebrać delikatnie wyświetlacz. Prawdopodobnie nie ma styku między gumką przewodzącą łączącą wyświetlacz z płytką. Możliwe, ze wystarczy tylko wyczyścić powierzchnie wacikiem ze spirytusem.sudo0007 napisał(a):Chodzi o to że licznik nie wskazuje km "głownych" wyswietlacz wsyzstko działa obrotomierz olej itd podswietlenie też po przekreceniu stacyjki i na wyłączonym silniku tylko -----? co to może być będe musiał wymienic licznik?
[ Dodano: 2012-10-03, 20:45 ]
Z tego co wiem to przekaźnik nie występuje. W miejscu gniazda R11 skrzynki bezpieczników jest tylko tzw. "mostek".Jeszcze jedno koledzy jak byscie mogli mi podac jakis nr seryjny albo cos do przekaznika od klaksonu bo nie mam go w ogole a nie wiem jaki tam jest:(
Tu masz opis skrzynki bezpieczników.
http://www.golf3.pl/topics28/bezpieczni ... vt4560.htm
-

prezesik - Members
Podświetlenie zegarów itp - Pomoc
Witam,
Mianowicie od kupna auta nie działa mi podświetlenie licznika/obrotomierza/ogrzewania. Natomiast działa mi zegarek elektryczny (podświetlenie) i licznik przejechanych km.
Wiem,że temat był poruszany już kilka razy ale nie chodzi o to jak to zrobić,wiem,że to nie jest wina bezpieczników i raczej nie wina żarówek.
Wie ktoś może ile by to kosztowało u elektryka naprawa tego?
Pozdrawiam
Mianowicie od kupna auta nie działa mi podświetlenie licznika/obrotomierza/ogrzewania. Natomiast działa mi zegarek elektryczny (podświetlenie) i licznik przejechanych km.
Wiem,że temat był poruszany już kilka razy ale nie chodzi o to jak to zrobić,wiem,że to nie jest wina bezpieczników i raczej nie wina żarówek.
Wie ktoś może ile by to kosztowało u elektryka naprawa tego?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 3 paź 2012, o 21:54 przez Vengazo, łącznie edytowano 1 raz
-

Vengazo - Badacz tematu
- Rocznik: 2009
- Silnik: 1.9
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
A czy chociaż podmieniałeś zarówki?? słowo "raczej" zostawia wiele do życzenia:) na sto proc. nie jestes pewny?
- djmaxior90
- Czytacz
Szczerze to powiem,że jak odkręciłem tablicę od ogrzewania i sprawdziłem żarówkę wydawała się być sprawna (wiadomo na oko to niczego nie można być pewnym). Powiem tak wydaje mi się nie możliwe,że wszystkie żarówki przepaliły się w tym samym momencie. Jutro jadę do znajomego elektryka to mi powie co się stało i oczywiście napiszę co zostało wymienione bądź co była winą tej usterki aby komuś się to przydało w przyszłości. A temat założyłem gdyż już od dłuższego czasu obserwuje forum więc czas był w końcu zaistnieć hah
.
Pozdrawiam
.
Pozdrawiam
-

Vengazo - Badacz tematu
- Rocznik: 2009
- Silnik: 1.9
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
ja na twoim miejscu podmienił bym żarówkę od podswietlania zegarów. tam są dwie na górze. na sprawną. kwestia 10 minut. by sprawdzić czy to działa.
- djmaxior90
- Czytacz