Moderator: Moderator
Podgrzewanie lusterek
Jak w golfach III wyglada sprawa grzanych lusterek? i czy sa grzane oba czy jedno? czy byly rożne opcje konfiguracji
Golf to moj pierwszy samochod przedtem mialem przyjemnosc tylko z samochodami taty (e-klasa i a8 ) tam wiem jak to działa a u mnie to ni huhu
To co udalo mi sie zaobserwowac to :
- (chyba) lusterka włączaja grzanie jak włacze podgrzewanie tylnej szyby
- i na bank grzeje tylko lusterko kierowcy
lusterka mam oczywiscie ustawiane elektrycznie i oba działaja (tzn ich ustawianie)
Moje pytanie jest takie
czy lusterko pasarzera tez powinno grzac czy nie? I czy moje obserwacje z włączaniem grzania sa słuszne czy poprostu to zbieg okolicznosci bo cos albo kontaktuje albo nie (w e-klasie grzane byly caly czas)
Dzieki za wyrozumiałość i czekam na odpowiedz 
Golf to moj pierwszy samochod przedtem mialem przyjemnosc tylko z samochodami taty (e-klasa i a8 ) tam wiem jak to działa a u mnie to ni huhu
To co udalo mi sie zaobserwowac to :
- (chyba) lusterka włączaja grzanie jak włacze podgrzewanie tylnej szyby
- i na bank grzeje tylko lusterko kierowcy
lusterka mam oczywiscie ustawiane elektrycznie i oba działaja (tzn ich ustawianie)
Moje pytanie jest takie
czy lusterko pasarzera tez powinno grzac czy nie? I czy moje obserwacje z włączaniem grzania sa słuszne czy poprostu to zbieg okolicznosci bo cos albo kontaktuje albo nie (w e-klasie grzane byly caly czas)
Dzieki za wyrozumiałość i czekam na odpowiedz 
-

scigon - Berbeć
skoro masz el. regulację to masz i ogrzewanie lusterek i grzane są oba lusterka. skoro nie grzeje prawe tzn., że najprawdopodobniej ori matę już szlag trafił ale to można łatwo "naprawić" a dokładnie wymienić matę grzewczą na nową http://allegro.pl/mata-grzewcza-podgrze ... 09168.html. tu masz poradę http://www.golf3.pl/topics28/zmiana-wkl ... t13619.htm
i dobrze myślisz, że grzanie uruchamiane jest razem z tylną szybą...
i dobrze myślisz, że grzanie uruchamiane jest razem z tylną szybą...
-

sirGrzesio - Gaduła
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
sirGrzesio napisał(a):skoro masz el. regulację to masz i ogrzewanie lusterek ...
tu sie z Tobą nie zgodzę bo jest też tak że nie ma grzania a jest elektryka.
oryginalny wkład do lusterka pasażera to koszt 140,84zł (nówka)
albo poszukaj na jakimś szrocie
-

Szymon_Lodz - Czytacz
darkmen21,
jeśli elektrykę lusterek masz fabrycznie założone to z pewnością są grzane, no chyba, że maty się wypaliły. włącz grzanie tylnej szyby i sprawdź czy grzeją lustra zraszając je wodą. jeśli z powierzchni luster nie będzie znikać woda to zdejmij wkład, odepnij przewody i zobacz miernikiem czy prąd jest w wiązce. jak jest to wiadomo, że maty do wymiany...
.pablomed napisał(a):Szymon_Lodz, w oryginale zawsze razem.
jeśli elektrykę lusterek masz fabrycznie założone to z pewnością są grzane, no chyba, że maty się wypaliły. włącz grzanie tylnej szyby i sprawdź czy grzeją lustra zraszając je wodą. jeśli z powierzchni luster nie będzie znikać woda to zdejmij wkład, odepnij przewody i zobacz miernikiem czy prąd jest w wiązce. jak jest to wiadomo, że maty do wymiany...
-

sirGrzesio - Gaduła
- Silnik: 2000
- Nadwozie: 3-drzwiowe
generalnie mam wersje bon jovi z ori elektrycznymi lustrami, a po wlaczeniu przycisku szyby nie grzeją, no i nie chce mi się wierzyć że zdążyły się maty wypalić obie naraz po 13 latach
więc sądzę, że ta teoria coś nie teges 
więc sądzę, że ta teoria coś nie teges 
-

darkmen21 - Members
- Silnik: 1.8
- Nadwozie: cabrio