dziękuję za wskazówki, to forum to na prawdę super sprawa, pozdro
[ Dodano: 2012-10-29, 09:29 ]
witam, dziękuję Wszystkim za rady w sprawie montażu mat grzewczych do lusterek, zrobiłem, wszystko działa, super, jeżeli ktoś by potrzebował rady w tym temacie służę chętnie pomocą, pozdrawiam
Moderator: Moderator
Szyby żyją własnym życiem
W moim Golfie pojawił się problem z szybami. Samochód jest wyposażony w 4 szyby sterowane elektrycznie. Na samym początku problem dotyczył tylko szyb tylnych. Zawsze działała tylko jedna strona, lewa albo prawa, i tak na zmianę. Potem zaczął się problem z szybą przednią od strony kierowcy. Czasem otwiera się sama, nawet jeśli zapłon jest wyłączony, a potem nie można jej podnieść, ani opuścić jeszcze niżej. Myślałem początkowo, że może problem dotyczy przełącznika, ale wygląda na to że jest on dobry, bo po pewnym czasie wszystko wraca do normy i można bez przeszkód podnosić i opuszczać szybę. Może ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem ?
Rafał Ł.
- Digifant
- Czytacz
Re: Szyby żyją własnym życiem
jezeli szyba sama sie opuszcza i pozniej jak probujesz zamknac wraca do tego samego polozenia to trzeba ja zaprogramowac- czyli zamknac delikatnie recznie i odlaczyc klemeDigifant napisał(a):W moim Golfie pojawił się problem z szybami. Samochód jest wyposażony w 4 szyby sterowane elektrycznie. Na samym początku problem dotyczył tylko szyb tylnych. Zawsze działała tylko jedna strona, lewa albo prawa, i tak na zmianę. Potem zaczął się problem z szybą przednią od strony kierowcy. Czasem otwiera się sama, nawet jeśli zapłon jest wyłączony, a potem nie można jej podnieść, ani opuścić jeszcze niżej. Myślałem początkowo, że może problem dotyczy przełącznika, ale wygląda na to że jest on dobry, bo po pewnym czasie wszystko wraca do normy i można bez przeszkód podnosić i opuszczać szybę. Może ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem ?
- marcinkazimierz
- Gaduła
Digifant, wpierw kable do przejrzenia w wiązkach do drzwi, tam gdzie się wyginają podczas otwierania drzwi.
co do szyby kierowcy problem może dotyczyć włącznika ale nie szyb tylko centralnego zamka, tego który działa jak przekręcasz kluczykiem w drzwiach, może blokować się np bębenek w klamce i wówczas tak się dzieje, chociaż wówczas coś powinieneś zauważyć po nieprawidłowym działaniu zamka centralnego, ew. niestety moduł zepsuty ale to rzadziej. Co do tylnych niewykluczona awaria włącznika blokady tylnych szyb w konsoli centralnej, próbuj tam docisnąć mu wtyczkę, kilka razy włączyć i wyłączyć blokadę tylnych szyb może po tym się zorientujesz.
Kwestia programowania jak kolega wyżej sugeruje - w tym wypadku raczej odpada .
co do szyby kierowcy problem może dotyczyć włącznika ale nie szyb tylko centralnego zamka, tego który działa jak przekręcasz kluczykiem w drzwiach, może blokować się np bębenek w klamce i wówczas tak się dzieje, chociaż wówczas coś powinieneś zauważyć po nieprawidłowym działaniu zamka centralnego, ew. niestety moduł zepsuty ale to rzadziej. Co do tylnych niewykluczona awaria włącznika blokady tylnych szyb w konsoli centralnej, próbuj tam docisnąć mu wtyczkę, kilka razy włączyć i wyłączyć blokadę tylnych szyb może po tym się zorientujesz.
Kwestia programowania jak kolega wyżej sugeruje - w tym wypadku raczej odpada .
- pablomed
- Members
Elektryczne szyby nie działają
Mam 4 elektryczne szyby, wszystko działało do dziś jeszcze rano było ok a tu nagle dziś wieczorem odpalam auto chce opuścić szybę i nic sprawdziłem resztę też nic, żadna szyba nie działa, podświetlanie przełączników, lusterka i centralny działają. Co jest grane że tak nagle wszystko siadło.
- piootrek89
- Berbeć
elektryczne szyby i lusterka
witam
mam problem tego rodzaju iz ;
zamontowalem elektryczne szyby lusterka i centaralny zamek ori VW
po probach centralny dziala super
ale
strona kierowcy nie dziala szyba wgl ino z guzika dziala gora pasazera a na dol juz nie
a z str pasazera dziala szyba dol i gora fajnie
a lusterko znow nie
co moze byc przyczyna 
mam problem tego rodzaju iz ;
zamontowalem elektryczne szyby lusterka i centaralny zamek ori VW
po probach centralny dziala super
ale
strona kierowcy nie dziala szyba wgl ino z guzika dziala gora pasazera a na dol juz nie
a z str pasazera dziala szyba dol i gora fajnie
a lusterko znow nie
co moze byc przyczyna 
Ostatnio edytowano 7 lut 2013, o 17:48 przez manus2008, łącznie edytowano 1 raz
- manus2008
- Badacz tematu
a lusterko znow nieco moze byc przyczyna
Co do lusterek
Masz ori szkla czy kupowales nowe
Ja zakladalem nowe przy ktorych nie wystawaly blaszki tak jak w ori bo poprostu nie bylo ich
a one dzialaja chyba jako masa i jesli nic nie dotyka obudowy to lusterka nie dzialaja...
Mam nadzieje ze dobrze wytlumaczylem

R.I.P Mystic B. [*]
-

BartheZz_3 - Members
- Rocznik: 95
- Silnik: 1Z
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
podlaczenie elektrycznych szyb
Witam wszystkich
Otóż mam taki problem. Przeczyszczałem odpływy od szyberdachu w moim golfie i musialem tam łapą pokombinowac w okolicy kabli co w drzwi wchodzą. Po sprawdzeniu czy nic nie odłączyłem okazalo sie ze odłączyłem - pojedynczy, brązowy kabelek od masy. Zobaczylem ze wtedy nie działają elektryczne szyby. Wiec zobaczylem na tym takim brązowym kółeczku plastikowym miejsce na wpięcie masy więc tak też zrobiem. Szyby zaczeły działać więc bylem juz uradowany aż tu nagle wyciągam kluczyk i ku mojemu zdziwieniu przyciski od szyb dalej się świecą a szyby działają nawet bez kluczyka w stacyjce. Gdzie ta masa ma isc, zeby szyby zaczynały dzialac dopiero na zapłonie? A moze to jest cos innego? Jeżeli miałbys ochote mi pomóc byłbym zajebiscie wdzieczny . POZDRO !
Otóż mam taki problem. Przeczyszczałem odpływy od szyberdachu w moim golfie i musialem tam łapą pokombinowac w okolicy kabli co w drzwi wchodzą. Po sprawdzeniu czy nic nie odłączyłem okazalo sie ze odłączyłem - pojedynczy, brązowy kabelek od masy. Zobaczylem ze wtedy nie działają elektryczne szyby. Wiec zobaczylem na tym takim brązowym kółeczku plastikowym miejsce na wpięcie masy więc tak też zrobiem. Szyby zaczeły działać więc bylem juz uradowany aż tu nagle wyciągam kluczyk i ku mojemu zdziwieniu przyciski od szyb dalej się świecą a szyby działają nawet bez kluczyka w stacyjce. Gdzie ta masa ma isc, zeby szyby zaczynały dzialac dopiero na zapłonie? A moze to jest cos innego? Jeżeli miałbys ochote mi pomóc byłbym zajebiscie wdzieczny . POZDRO !Ostatnio edytowano 11 lis 2012, o 10:34 przez melcu, łącznie edytowano 1 raz
-

melcu - Czytacz
melcu napisał(a):Wiec zobaczylem na tym takim brązowym kółeczku plastikowym miejsce na wpięcie masy
Wpiąłeś w coś takiego ?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b75 ... 5fcc2.html
-

Gofer - Gaduła