Ja dziś dostałem info od sprzedającego, że wystarczy podłączyć sterownik do szarego i zielonego i centralny będzie działał z potwierdzeniem kierunkami. Podobno diody i reszta tego co odpowiedzialne jest za potwierdzanie kierunkami znajduje się w sterowniku.
Podaje link do aukcji: http://allegro.pl/show_item.php?item=2818174450
Moderator: Moderator
bart87 napisał(a):Ja dziś dostałem info od sprzedającego, że wystarczy podłączyć sterownik do szarego i zielonego i centralny będzie działał z potwierdzeniem kierunkami. Podobno diody i reszta tego co odpowiedzialne jest za potwierdzanie kierunkami znajduje się w sterowniku.
Podaje link do aukcji: http://allegro.pl/show_item.php?item=2818174450
może od razu kup sobie zestaw telepatyczny. bzdura jak nie wiem co. Gość chce cię oszukać.
- killah
Konkretnie dostałem taką informację: "Jeśli chodzi o kierunkowskazy - nie potrzebuje Pan żadnych diod - są już w środku. Podłączamy się bezpośrednio pod przewód czarno -białego i czarno-zielonego (wiązka przy podnóżku kierowcy)" co by się zgadzało z instrukcją Zico63.
-

bart87 - Czytacz
Witam pozwólcie że się dołączę do tematu a mianowicie zamontowałem sterownik centralnego zamka z pilota banalnie prosta sprawa wszystkie kabelki były zakończone wtyczkami, było wszystko ok ale dziś rana chciałem otworzyć szybę i nie reagowała wszystkie inne działają ok ponadto nie działa otwieranie i zamykanie z kluczyka a z pilota niema problemu co może być nie tak ?
-

bro82 - Czytacz
bro82 napisał(a):Witam pozwólcie że się dołączę do tematu a mianowicie zamontowałem sterownik centralnego zamka z pilota banalnie prosta sprawa wszystkie kabelki były zakończone wtyczkami, było wszystko ok ale dziś rana chciałem otworzyć szybę i nie reagowała wszystkie inne działają ok ponadto nie działa otwieranie i zamykanie z kluczyka a z pilota niema problemu co może być nie tak ?
gruby kabel +12 w drzwiach które mają problem został prawdopodobnie przecięty w przelotce. Z niego idzie zasilanie również na zamek w wersjach z el szybami.
- killah
ten gruby kabel mógłby pasować do samej szyby. Ale jeśli chodzi o otwieranie z kluczyka (jeśli o zamek chodzi nie o szyby) to odpada. Zajrzyj na wtyk w słupku tych drzwi zobacz na kabelki w przelotce. Wskazuje na jednoczasową awarię co najmniej dwóch różnych kabelków więc przełamanie mało prawdopodobne, raczej może wtyczki niedociśnięte o ile tam grzebałeś. Dopisz gdzie się wpinałeś, w bagażniku czy w okolicy skrzynki
- pablomed
- Members
pablomed napisał(a):ten gruby kabel mógłby pasować do samej szyby. Ale jeśli chodzi o otwieranie z kluczyka (jeśli o zamek chodzi nie o szyby) to odpada. Zajrzyj na wtyk w słupku tych drzwi zobacz na kabelki w przelotce. Wskazuje na jednoczasową awarię co najmniej dwóch różnych kabelków więc przełamanie mało prawdopodobne, raczej może wtyczki niedociśnięte o ile tam grzebałeś. Dopisz gdzie się wpinałeś, w bagażniku czy w okolicy skrzynki
jak pada gruby czerwony to i centralki w danych drzwiach nie będzie. Bo z grubego idą potem kabelki na centralkę.
- killah
bart87 napisał(a):że wystarczy podłączyć sterownik do szarego i zielonego i centralny będzie działał z potwierdzeniem kierunkami.
Bzdura i nie bzdura: bzdura, bo od samego podpięcia pod zielony i szary z pewnością nic nie mignie.
Nie bzdura - uwzględniając dalszą część informacji:
bart87 napisał(a):dostałem taką informację: "Jeśli chodzi o kierunkowskazy - nie potrzebuje Pan żadnych diod - są już w środku.
I to nam uściśla, że te diody z mojego rysunku w tym modelu sterownika są już "w pudełku", wewnątrz i nie trzeba ich dokupywać a ze sterownika wychodzą DWA przewody prosto na migacze, jakby za diodami z rysunku. Jeszcze lepiej!!!
Nie będzie miało żadnego znaczenia który z dwóch przewodów potwierdzania kierunkami da Kolega do prawego kierunkowskazu a który do lewego - to tak na marginesie, by się Kolega nie martwił.
-

Zico63 - Members
Mam pytanie. Jeżeli wyciągne potrzebny przewód z kostki i dopnę lub dolutuje jeszcze jeden (ze sterownika) to włoże go spowrotem do kostki (zakładam, że nie będzie większy niż otwór w kostce)?
Tak na marginesie, autor wątku rozwiązał problem?
Edit:
Wziąłem się za podłączanie jednak pojawił się problem. Podłączyłem czarny do brązowego, czerwony do biało-czerwonego, biały do szarego, biało-czarny do zielonego i zółty z żółto-czarnym też do biało-czerwonego. Po tej ostaniej operacji zaczęło iskrzyć w miejscu gdzie podłączałem. Co zrobiłem źle?
Dodam, że póki co centralny działa a sterownik był odłączony więc jeszcze działa
Edit:
Wziąłem się za podłączanie jednak pojawił się problem. Podłączyłem czarny do brązowego, czerwony do biało-czerwonego, biały do szarego, biało-czarny do zielonego i zółty z żółto-czarnym też do biało-czerwonego. Po tej ostaniej operacji zaczęło iskrzyć w miejscu gdzie podłączałem. Co zrobiłem źle?
Dodam, że póki co centralny działa a sterownik był odłączony więc jeszcze działa

-

bart87 - Czytacz
bart87 napisał(a):Mam pytanie. Jeżeli wyciągne potrzebny przewód z kostki i dopnę lub dolutuje jeszcze jeden (ze sterownika) to włoże go spowrotem do kostki (zakładam, że nie będzie większy niż otwór w kostce)?
Edit:
chyba nikt tutaj nie powie Ci co podłączyłeś źle bo niby skąd wiedzieć jakie kable ma Twoja centralka. Musisz zapodać schemat.
- killah
Nie wiem czy nie było to spowodowane tym, że najpierw podłączyłem czerwony a później spięty żółty z żółto-czarnym. Kilka min temu spróbowałem inaczej. Spiołem czerwony, żółty i żółto-czarny i tak podłączyłem do kostki pompki - iskrzenia nie było.
Jestem pod tym kątem przewrażliwiony bo raz już spaliłem sterownik od stroboskopów do skutera
Jestem pod tym kątem przewrażliwiony bo raz już spaliłem sterownik od stroboskopów do skutera

-

bart87 - Czytacz
W zasadzie połączenia Kolegi są dobre i przy nieuszkodzonym sterowniku nie powinno być niespodzianek. Być może sterownik się w chwili podłączania do plusa "ładował prądem" (kondesatory) lub jeśli wtyczka do sterownika była odłączona - możliwe, że to ta uszkodzona część w drzwiach robi Koledze chwilowe zwarcia i wówczas warto by to jednak rozebrać i albo naprawić, albo przynajmniej odłączyć od instalacji.
Do Kolegi Bart87
Schemat jest - pierwsza podstrona tego tematu, trzynasty post, drugi post Kolegi Bart87.
Do Kolegi Bart87
killah napisał(a): Musisz zapodać schemat.
Schemat jest - pierwsza podstrona tego tematu, trzynasty post, drugi post Kolegi Bart87.
-

Zico63 - Members