Panowie chyba nikt nie nadmienił WAZELINY TECHNICZNEJ(4zł)
smaruje się gumy,zamki umnie zdaje egzamin tylko zapomniałem o nasmarowaniu zamka tylnej klapy i chwilowo mam klape
Silnik: 1.9TDI 1Z Pomógł: 39 razy Wiek: 25 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 974 Skąd: Bielsko-Biała / Katowice
Wysłany: 2010-01-23, 14:10
Cytat:
[ Dodano: 2009-12-21, 15:33 ]
Kupiłem oryginalny smar VW (do Golfa III z ETKI) w sprayu- do zamków, zawiasów itd. Ma też właściwości przeciwko zamarzaniu. Jest to prawdopodobnie smar silikonowy, ale o znacznie większym stężeniu niż nawet w tym K2. Jest to wyraźnie białe. Jak zrobiłem tym zamki, zawiasy i elementy ruchome zamka z boku drzwi to drzwi zamykają się jak w nowym samochodzie, tak samo klapa. Wlałem całą butelkę (50 ml) prawie, bo dałem bardzo dużo tego.
Tak to wygląda:
[url=http://images43.foto...med.jpg]Obrazek[/URL]
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Silnik: AhU Pomógł: 6 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2008 Posty: 550 Skąd: siedlce/okolice
Wysłany: 2010-01-23, 14:27
Bradley napisał/a:
Cytat:
Kupiłem oryginalny smar VW (do Golfa III z ETKI) w sprayu- do zamków, zawiasów itd. Ma też właściwości przeciwko zamarzaniu. Jest to prawdopodobnie smar silikonowy, ale o znacznie większym stężeniu niż nawet w tym K2. Jest to wyraźnie białe. Jak zrobiłem tym zamki, zawiasy i elementy ruchome zamka z boku drzwi to drzwi zamykają się jak w nowym samochodzie, tak samo klapa. Wlałem całą butelkę (50 ml) prawie, bo dałem bardzo dużo tego.
Tak to wygląda:
Obrazek
Etka
taka natura zimy niestety, są rzeczy na które nie mamy wpływu, szczególnie jak ktoś korzystał z myjni przed mrozami,,,
Tak to wygląda:
[url=http://images43.foto...med.jpg]Obrazek[/URL]
Kosztuje 31 zł, napisałem przecież, jest dostępne chyba tylko w ASO. Wejdź do ETKI na zamek w drzwiach (bebenki) i tam bedzie rysunek ze smarem i podany numer i to jest wlasnie to. Jak zrobisz tym czyli bebeki, zamki w drzwiach i zawiasy to nie dosc, ze drzwi znacznie rzadziej zamarzaja (chodz i tak czasem zamarzna), to jak dodatkowo zrobisz jeszcze czyms innym uszczelki to drzwi to na cieplym samochodzie beda sie zamykac bardzo lekko, jak w nowym aucie z salonu i dawac przyjemny odglos, niestety na zimnym bedzie gorzej nawet wtedy.
Silnik: A4 Avant AFN Pomógł: 19 razy Wiek: 22 Dołączył: 12 Sie 2008 Posty: 466 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 2010-01-23, 14:58
To banalna sprawa. W tamtym roku mialem to samo. Jest troche roboty ale naprawde warto. W tym roku nie mialem takiej sytuacji ani razu.
Trzeba wyjac zamki, rozebrać je i dokladnie wyczyscic benzyną. Najlepiej Kupic benzyne ekstrakcyjną i czyscic pędzelkiem. Jak wszystko wyschnie biezremy silikon w sprayu i psikamy do srodka. Ja nie zalowalem silikonu. Póżniej wszystko skrecamy i nei ma szans zeby zamarzło. uszczelki tez mozna psiknąć silikonem albo plakiem. Na to jest duzo dobrych sposobów. Wczesniej psikałem do zakna WD40 i inne wynalazki i mimo to zamarzaly
Cytat:
Tak to wygląda:
Obrazek
Etka
taka natura zimy niestety, są rzeczy na które nie mamy wpływu, szczególnie jak ktoś korzystał z myjni przed mrozami,,,
Oczywiście, ETKA to podstawa dla każdego posiadacza VW. Bardzo bardzo pomocny program, w doborze właściwych części, można sprawdzić cenę (potem nawet na stronie salonu w sopocie po wpisaniu numeru części) i bardzo pomocny przy poznaniu budowy róznych zespolow, przy naprawie.
Silnik: TDI AFN ++ Pomógł: 25 razy Wiek: 27 Dołączył: 15 Mar 2008 Posty: 1190 Skąd: Lidzbark Warmiński
Wysłany: 2011-11-08, 09:05
O nasz zamki aby sie otwierały tak samo jak usczelki warto zatroszczyc sie juz teraz, mgła- wilgosc ktora obecnie wystepuje w nocy wchodzi w zamek do tego mały przymrozek zrana i niespodzianka gotowa, Co do preparatu- to juz chyba kwestia uznania, zaruwno smar w spreju, jak i wd zabezpieczy zamek przed zamarzaniem.