Moderator: Moderator
No więc będą Ci pasować.
Tarcze które podałem są na cztery śruby (szpilki mocujące koła)
[shadow=red] Sprzedam 2 x Kawa ZX-6R, 2001r oraz 2004r (636 na wtrysku) [/shadow] Sprzęty w nienagannej kondycji... Więcej info na PW.
-

Repsol - Badacz tematu
Repsol napisał(a):No więc będą Ci pasować.
no to git wlasnie dowiadywalem sie o tarcze went brembo i nie sa drogie
do tego te klocki ktore ty podales i bedzie git (mam nadzieje)
podziekowal za pomoc
-

strzeliniasty - Members
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
SotoM, chociaż firma ATE jest naprawdę zacną marką, to mnie śmieszą takie wynalazki typu dziurki-nacięcia w normalnym cywilnym aucie
Już zdecydowanie wolałabym na Twoim miejscu dokupić jarzma i wpakować normalne oryginalne/seryjne wentylowane tarcze bez zadnych nacięć.
Już zdecydowanie wolałabym na Twoim miejscu dokupić jarzma i wpakować normalne oryginalne/seryjne wentylowane tarcze bez zadnych nacięć.
[shadow=red] Sprzedam 2 x Kawa ZX-6R, 2001r oraz 2004r (636 na wtrysku) [/shadow] Sprzęty w nienagannej kondycji... Więcej info na PW.
-

Repsol - Badacz tematu
hmmmm nie wiem dlaczego ale pod te tarcze 256mm jakies cuda sie dzieją
w zaciski VW II w które mieszczą się tarcze 239mm można wpasować zarówno tarcze wentylowane jak i pełne
z tego co mi wiadomo do zacisków girlinga o których ów mowa tez podchodzą 2 zestawy tarcz...
Tarcze frezowane jak i nawiercane jak to piszę kolega Repsol, to smieszny wynalazek którego nie wykorzystamy w 100% w swoim aucie generalnie to ładnie tylko wyglada i moze troszke polepszy hamowanie ale troszkę
Wsadzaj chłopie wentyle na przód i jazda
w zaciski VW II w które mieszczą się tarcze 239mm można wpasować zarówno tarcze wentylowane jak i pełne
z tego co mi wiadomo do zacisków girlinga o których ów mowa tez podchodzą 2 zestawy tarcz...
Tarcze frezowane jak i nawiercane jak to piszę kolega Repsol, to smieszny wynalazek którego nie wykorzystamy w 100% w swoim aucie generalnie to ładnie tylko wyglada i moze troszke polepszy hamowanie ale troszkę
Wsadzaj chłopie wentyle na przód i jazda
- Lampo
- Gaduła
ale te naciecia na tarczy to nie dla bajeru są tylko dla odprowadzania pyłu i chłodzeniu tarcz w trakcie hamowania z dużej predkości...
no dobra. a co z zaciskami jak bym chciał wentyle...
tylko jarzma sie zmienia i klocki 16 a zacisk ten sam czy.....
bo u mnie juz jest spory luz na prowadnicach, dałęm wiecej smaru aby je usztywnic ale to długo nie wytrzyma...
i patrzyłem na zastaw naprawczy prowadnic i na nowe jarzma. w sumie jarzma do wentyli sa 30zł drozsze...
tylko zebym wiedział na 100% czy zaciski bedą pasowały.
dziś zmieniałem z przodu amory -kurde mogłem spojrzeć jakiej firmy mam zaciski...
no dobra. a co z zaciskami jak bym chciał wentyle...
tylko jarzma sie zmienia i klocki 16 a zacisk ten sam czy.....
bo u mnie juz jest spory luz na prowadnicach, dałęm wiecej smaru aby je usztywnic ale to długo nie wytrzyma...
i patrzyłem na zastaw naprawczy prowadnic i na nowe jarzma. w sumie jarzma do wentyli sa 30zł drozsze...
tylko zebym wiedział na 100% czy zaciski bedą pasowały.
dziś zmieniałem z przodu amory -kurde mogłem spojrzeć jakiej firmy mam zaciski...
-

SotoM - Members
SotoM, kilka miesięcy do tyłu stałem przed takim samym dylematem jak Ty i założyłem normalne pełne tarcze. Pomimo tego, iż czasami ciagne za sobą przyczepkę motocyklową (ok. 120kg) + 2 motocykle (ok. 180-200kg x 2) problemów z hamulcami nigdy nie miałem i nie mam żadnych.
Też chciałem wtedy zakładać wentylowane i mogę Ci powiedzieć, że jarzmo na 100% jest inne (tarcza wentylowana nie zmieści się w jarzmo od tarcz pełnych).
Co do zacisku to prawdopodobnie jest taki sam (moim zdaniem na 99,9% jest taki sam, ale głowy nie daję) bo biorąc to nawet na "chłopski zdrowy rozum" to widzę to tak:
-klocki hamulcowe w obydwu układach z wygladu są identyczne (pomijając ich grubość)
-to samo jest z tarczami (pomijając grubosć oraz wentylacje).
Czyli reasumując wszystko wychodzi tak:
Układ NIE wentylowany (tarcze pełne) przedstawiają się tak:
19,4mm+13mm+19,4mm (grubość klocka+grubość tarczy+grubosć klocka) = 51,8mm
Układ wentylowany:
16mm+20mm+16mm=52mm
A więc wychodzi na jedno. Czyli zacisk też będzie ten sam.
PS. Wszystko powyższe dotyczy ukladów hamulcowych z zaciskami Lucasa. A obliczenia są dokonane na podstawie tarcz BREMBO i klocków FERODO.
Też chciałem wtedy zakładać wentylowane i mogę Ci powiedzieć, że jarzmo na 100% jest inne (tarcza wentylowana nie zmieści się w jarzmo od tarcz pełnych).
Co do zacisku to prawdopodobnie jest taki sam (moim zdaniem na 99,9% jest taki sam, ale głowy nie daję) bo biorąc to nawet na "chłopski zdrowy rozum" to widzę to tak:
-klocki hamulcowe w obydwu układach z wygladu są identyczne (pomijając ich grubość)
-to samo jest z tarczami (pomijając grubosć oraz wentylacje).
Czyli reasumując wszystko wychodzi tak:
Układ NIE wentylowany (tarcze pełne) przedstawiają się tak:
19,4mm+13mm+19,4mm (grubość klocka+grubość tarczy+grubosć klocka) = 51,8mm
Układ wentylowany:
16mm+20mm+16mm=52mm
A więc wychodzi na jedno. Czyli zacisk też będzie ten sam.
PS. Wszystko powyższe dotyczy ukladów hamulcowych z zaciskami Lucasa. A obliczenia są dokonane na podstawie tarcz BREMBO i klocków FERODO.
-

Repsol - Badacz tematu
no włąsnie...
! racja...
w sumie po cholewę kombinować... ja z heblami takze nie mam żadnych problemów... jedynie luz na prowadnicach co musze i tak i tak zrobic do tego niebawem tarcze i kl. Dlatego jak mam wymieniac to mi nie róznica ze ja wydam 100zł wiecej na graty bo hamulce to zycie...
i jak mam kupawa jarzma ze wzgledu na prowadnice to wole odrazu kupic na wentyle i załozy zestaw wentylowany...
na tarczach już koncze 3ci komplet klocków. nie mierzyłem tarcz ale po samym dotknieciu ich czuje pod palcami ze sa zajechane...
Dobra...dzieki za informacje.
! racja...
w sumie po cholewę kombinować... ja z heblami takze nie mam żadnych problemów... jedynie luz na prowadnicach co musze i tak i tak zrobic do tego niebawem tarcze i kl. Dlatego jak mam wymieniac to mi nie róznica ze ja wydam 100zł wiecej na graty bo hamulce to zycie...
i jak mam kupawa jarzma ze wzgledu na prowadnice to wole odrazu kupic na wentyle i załozy zestaw wentylowany...
na tarczach już koncze 3ci komplet klocków. nie mierzyłem tarcz ale po samym dotknieciu ich czuje pod palcami ze sa zajechane...
Dobra...dzieki za informacje.
-

SotoM - Members
a co wam w tych zaciskach nie działa? ja miałem problem z ręcznym bo nie odbijało ale zrobiłem i jest teraz git;)
- Mariusz164
- Badacz tematu
garazu nie mam a w taka pogode to nie bardzo robota na zew, co nie dziala ogolnie nie dziala reczny nie trzyma a wszystko jest niby ok, czekam na drugi zacisk, wstawie i ok, a jak bede mial kiedys wiecej czasu to pobawie sie w regeneracje bo kiedy w lewa strona tez wymieniana i jak cos to bede mial po regeneracji komplet na zapas
moja furmanka ----->>> http://www.golf3.pl/topics2/gt-zielona- ... vt9198.htm
-

ptaszek87 - Czytacz