Moderator: Moderator
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
Hamulce trą i piszczą
Witam, mam znowu problem z hamulcami, juz nie wiem co dalej robic. Wymieniłem tarcze hamulcowe, klocki, zaciski zregenerowane (wciskają sie ręką leciutko) prowadnice wyczyszczone, odpowietrzone wszystko prawidłowo, a hamulce nadal przy przedkosci 40+ piszcza a przy mniejszej prędkosci strasznie trą, jakby blacha a blache (nie jest to osłona tarczy na stoprocent) gdy auto jest podniesione to jak zakrece kołem to długo sie nie kreci tylko zatrzymuje, czuc ze jest jakis opór, po przejechaniu 3 kilometrów tarcze są całe gorące. Co to moze być, wszystko wymienione i naprawione poprawnie 

- damianb194
- Czytacz
- Rocznik: 92
- Silnik: 2.0 8v 2e
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Re: Hamulce trą i piszczą
Raczej łożyska kół. Zdemontuj zacisk by nic nie trzymało tarczy i zakręć nią, jeśli szybko się zatrzymuje czy coś to łożyska do wymiany. U mnie kiedyś na tyle było tak że po przekręceniu kołem na podnośniku szybko się zatrzymywałem. Popuszczałem ręczny, cuda robiłem jak ty a miesiąc później łożyska huczały jak wściekłe, po wymianie problem z hukiem i hamowanie znikł. I określ czy to tył czy przód bo jeśli tył to możliwe że są zbyt mocno dokręcone.
MK3
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
-

Thorsten - Moderator Globalny
- Rocznik: 1996
- Silnik: 1.6 AEE
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Koła przednie, dziwne zeby 2 łozyska naraz poszły, bo to oba koła przednie. Robiłem jeszcze taki mały myk ze podniesione koła, auto zapalone na biegu, kola sie kreca i jak ruszam zaciskiem na boki, jak go odchylam w rózne pozycje to przestaje piszczec, przy hamowaniu sprawdzałem czy tłoczki obijaja, i odbijaja, moze nie duzo ale widac ze sie cofa, zaciski po regeneracji wiec problemu nie powinno byc, ale nadal klocki wydaja sie dotykac tarczy. Sprezynki sa dobrze załozone te przy klockach i jak klocki odchyle to tez przestaje piszczec 

- damianb194
- Czytacz
-

GolfiarzJR - Administrator
- Rocznik: 1984
- Silnik: 2.5
Pisałem ze hamulce przednie 

- damianb194
- Czytacz
A wybacz , musiałem przeoczyć
w takim razie , obstawiam klocki jeżeli to przednie , moze źle zamontowałeś ? albo mają luzy
w takim razie , obstawiam klocki jeżeli to przednie , moze źle zamontowałeś ? albo mają luzy-

GolfiarzJR - Administrator
- Rocznik: 1984
- Silnik: 2.5
Klocki są prawie nowe jak i tarcze, lezą i są dobrze docisniete w jarzmie 

- damianb194
- Czytacz
Thorsten, wczoraj sciagnałem zaciski, załozyłem koło, i kreci sie bardzo dobrze, dopiero jak załoze zaciski to koło kreci sie z oporem. Zauwazyłem tez ze jak nacisne hamulec, i puszcze to tłoczek cofa sie o moze 3 milimetry i klocki nadal sa przy tarczy. Czy to normalne ze tak mało sie obija?
- damianb194
- Czytacz
Sprawdź czy przypadkiem Ci się nie pozapiekały tłoczki
-

shift00 - Gaduła
- Rocznik: 96
- Silnik: 1.8T++
Tak jak pisałem zaciski sa po regeneracji, tłoczki sie błysza i chodza leciutko 

- damianb194
- Czytacz
Nasmaruj towotem tarcze i problem zniknie 
Może cos nie tak jest z jarzmem i przekasza zacisk? Pasowałoby skoro przestaje jak nim ruszasz. Zaciski na pewno dobrze zregenerowane?

Może cos nie tak jest z jarzmem i przekasza zacisk? Pasowałoby skoro przestaje jak nim ruszasz. Zaciski na pewno dobrze zregenerowane?
-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
Moze być olejem?
Jarzmo jest dobre, zacisk rusza sie na tym prowadnicach lekko na boki dlatego jak odchyle to klocek odchodzi od tarczy i nie piszczy. Zastanawia mnie dalej czy ten tłoczek nie za mało sie cofa, 3 mm to w sumie prawie wgle, nie przygladałem sie nigdy jak to wyglada na innych zaciskach
Tak zaciski sa dobrze zregenerowane, wyciskaja sie dobrze i wciskają rękami bez uzycia narzedzi, wszystko na nowych gumkach, zalane świeżutkim DOT4 i odpowietrzone. A i jeszcze zauwazyłem ze tam gdzie własnie piszczy czyli na lewym kole to na asfalcie jak zablokuje całkiem hamulce to lewe koło własnie hamuje bardziej bo auto aż ucieka w lewo. Oba koła grzeją sie tak samo, tylko piski pojawiaja sie na lewym. Łozysko to napewno nie bo zostało sprawdzane.
Jarzmo jest dobre, zacisk rusza sie na tym prowadnicach lekko na boki dlatego jak odchyle to klocek odchodzi od tarczy i nie piszczy. Zastanawia mnie dalej czy ten tłoczek nie za mało sie cofa, 3 mm to w sumie prawie wgle, nie przygladałem sie nigdy jak to wyglada na innych zaciskach
Tak zaciski sa dobrze zregenerowane, wyciskaja sie dobrze i wciskają rękami bez uzycia narzedzi, wszystko na nowych gumkach, zalane świeżutkim DOT4 i odpowietrzone. A i jeszcze zauwazyłem ze tam gdzie własnie piszczy czyli na lewym kole to na asfalcie jak zablokuje całkiem hamulce to lewe koło własnie hamuje bardziej bo auto aż ucieka w lewo. Oba koła grzeją sie tak samo, tylko piski pojawiaja sie na lewym. Łozysko to napewno nie bo zostało sprawdzane.- damianb194
- Czytacz