Moderator: Moderator
• Strona 2 z 3 • 1, 2, 3
Re: Hamulce trą i piszczą
Jak na moje to ten zacisk nie powinien się ruszać na boki, może prowadniczki mają za duży luz i dlatego tak się dzieje? 3mm to jest od groma, klocki odchodzą od tarczy na grubość włosa dosłownie. Chyba że się nie zrozumieliśmy i chodzi o to że maksymalnie 3mm możesz go wcisnąć. Spróbuj go trochę wkręcić albo specjalnym kluczem, a jak nie posiadasz to żabą tylko nie przyciśnij gumki bo pęknie i będzie dziecko 

-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Luz jest dosłownie minimalny. A te 3 mm to tyle po puszczeniu hamulca tłoczek wchodzi w zacisk i puszcza hamulec, ale koło wtedy nadal cieżko sie koło kręci.
- damianb194
- Czytacz
- Rocznik: 92
- Silnik: 2.0 8v 2e
Ja tak walczyłem u siebie z tarczami z tyłu u mnie problemem okazały sie jażma zamieniłem je miejscami i wszystko przeszło.
-

Radi - Members
- Rocznik: 93
- Silnik: 2.8 AAA
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Dzieki, jutro bede probował podmienic jarzma. Bo klocki zmieniałem stronami i dalej piszczy z lewej, mało tego jak jade pomału to ewidentnie słychac jak trze i to bardzo, jakby jakas blacha zamiast klocka była, ale klocki nowki prawie. Przypomniało mi sie tez, ze ta akcja z piszacym kołem zaczeła sie od tego ze miałem sytuacje podczas gwałtownego hamowania na skreconych kołach w lewo ale koła nie były zablokowane, po 10 kilometrach po tej akcji zaczeło tak piszczec. Nie wiem czy to miało jakis wpływ na to ale nie mozna wykluczyc
Auto bez abs.
Auto bez abs.- damianb194
- Czytacz
Podmieniłem jarzma i dalej bez zmian. Jakie sugestie jeszcze?
- damianb194
- Czytacz
Po lewej stronie która piszczy i obciera, gdy odkrece zacisk to musze go z siłą sciagac bo jest tak ciasno, z prawej gdzie tylko sie grzeje lekko to zacisk odchodzi bez problemu. Jutro wymienie przewody elastyczne, moze akurat to jest to ze nie cofa płynu i tłoczek sie nie cofa calkiem, przewody wygladaja na dobre, ale juz wszystkiego probowałem, moze akurat to jest to
Chyba ze ktos jeszcze ma jakies propozycje to słucham 
Chyba ze ktos jeszcze ma jakies propozycje to słucham 
- damianb194
- Czytacz
jeśli nie jest to problem z łożyskami (a tak obstawiam) to musisz mieć krzywe jarzma, zamień je miejscami.
Moje byłe MK3 VR6
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html-

PiJey88 - Administrator
- Rocznik: 1996
- Silnik: 2.8 VR6 AAA
PiJey powiedzieliśmy koledze żeby to zrobił i kilka postów podmienił jarzma i bez zmian
-

GolfiarzJR - Administrator
- Rocznik: 1984
- Silnik: 2.5
Na bank nie łozysko bo sprawdzane. Jarzma podmienione i bez zmian, wymieniłem przewody hamulcowe i mozna powiedziec ze troche lepiej, koła sie normalnie zaczeły grzac a nie przegrzewac i od czasu do czasu zacznie piszczec i bardzo obcierac, a raz nie. Natomiast w prawym kole cały czas teraz szura cos, sprawdzałem osłone tarczy i wszystko jest dobrze ale szura cos 

- damianb194
- Czytacz
Nie masz czasem krzywej belki albo coś z tym stylu? juz nie wiem co to może być bo wiekszość wykluczyłeś
-

GolfiarzJR - Administrator
- Rocznik: 1984
- Silnik: 2.5
Może to będzie głupie co napiszę ale sprawdziłeś czy masz blaszki między zaciskiem z klockami? mi ostatnio taka wypadła i wsadziłem blaszkę z osłony termicznej i piszczenie przeszło jak ręka odjął a piszczało jak w starym Ikarusie... czasami aż siara było się zatrzymywać na światłach z takim piszczeniem 

-

golf 1.4 - Gaduła
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.4 ABD
Hamulce mam 280mm i zadnych blaszek nie ma, normalne klocki, zakładam na jarzmo i jedynie sprezynki na górze klocków dociskam zaciskiem i tyle. Klocki bez blaszek zadnych ani niczego innego 

- damianb194
- Czytacz